Η Ισπανία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Μουντιάλ 2022 καθώς το Μαρόκο τη νίκησε με 3-0 στα πέναλτι (0-0 κ.δ., παρ.) και πλέον το μέλλον του προπονητή Λουίς Ενρίκε βρίσκεται στον… αέρα έπειτα από τη μεγάλη απογοήτευση. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα ονόματα πιθανών αντικαταστατών στα ισπανικά ΜΜΕ και ανάμεσά τους βρίσκεται κι αυτό του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Λουίς Ενρίκε πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να ανανεώσει το συμβόλαιό του που ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε τέτοια πράγματα. Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Λουίς Ρουμπιάλες) την επόμενη εβδομάδα και θα τα ξεκαθαρίσουμε όλα. Πρέπει να δω τί είναι καλύτερο για εμένα, αλλά και τί είναι καλύτερο για την εθνική Ισπανίας», είπε μετά τον αποκλεισμό.

Ο Λουίς Ρουμπιάλες πολλάκις έχει στηρίξει τον 52χρονο Ισπανό τεχνικό, αλλά μετά την αποτυχία της εθνικής Ισπανίας να φτάσει έστω μέχρι τα προημιτελικά και με όλα τα ΜΜΕ εναντίον του Λουίς Ενρίκε θα είναι δύσκολο να του ανανεώσει το συμβόλαιο παρόλο που τον Μάρτιο αρχίζουν τα προκριματικά για το EURO 2024 και τον Ιούνιο θα διεξαχθεί το Final 4 του UEFA Nations League, όπου συμμετέχει και η Ισπανία.

Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η άρνηση του Λουίς Ενρίκε να συζητήσει την ανανέωση του συμβολαίου του πριν από το Μουντιάλ έκανε την Ομοσπονδία να σκεφτεί πως θέλει να φύγει με το τέλος της διοργάνωσης και ως εκ τούτου δημιούργησαν μια λίστα με πιθανούς διαδόχους.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, νυν προπονητής της Αθλέτικ Μπιλμπάο βρίσκεται σ’ αυτή, αλλά μοιάζει απίθανο ο «Τσινγκούρι» να αφήσει τους Βάσκους για την εθνική Ισπανίας στα μισά της σεζόν. Έτσι, το φαβορί παρουσιάζεται ο Μαρθελίνο Γκαρθία Τοράλ. Οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ που παραιτήθηκε από την εθνική Βελγίου μετά τον αποκλεισμό του στη φάση των ομίλων κι ο έμπειρος τεχνικός Ράφα Μπενίτεθ.