Ανικανοποίητος… με την 4η θέση αποδείχτηκε ο Ολυμπιακός. Με νίκη, 73-66, επί της οριστικά πρώτης Μπαρτσελόνα, στο «ΣΕΦ», «σφράγισε» την 3η θέση της κανονικής περιόδου στη Euroleague, ενώ ελπίζει και ακόμη και στη 2η αν η Ρεάλ Μαδρίτης ηττηθεί εντός έδρας από την Μπάγερν Μονάχου στην τελευταία αγωνιστική (34η).

Πλέον, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα που τελείωσαν την κανονική περίοδο με 13-1 εντός έδρας και 19-9 στο σύνολο θα… περιμένουν να μάθουν τη θέση τους, καθώς και τον αντίπαλό τους. Η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ τον 8ο, ως πρώτη με ρεκόρ 22-6.

Η ομάδα του Πειραιά είναι στο Top-3 της κανονικής περιόδου. Ούτε η… φημισμένη άμυνα της Μπαρτσελόνα, ούτε η υπεροχή των παικτών του Γιασικεβίτσιους στα ριμπάουντ (42 έναντι 25 των «ερυθρόλευκων» δεν στέρησαν ένα «αντίο» με νίκη στην κανονική περίοδο για τον Ολυμπιακό. Το πάθος των παικτών του Μπαρτζώκα κάλυψε τις απουσίες των Σλούκα και Φαλ απόψε, αλλά και τις… δικές τους αγωνιστικές ατέλειες.

Οι ιαχές του κόσμου και η μαγική ατμόσφαιρα στο «ΣΕΦ» αποτέλεσε το κίνητρο απέναντι σε μία καθόλου αδιάφορη στο παρκέ, αλλά με απουσίες Μπαρτσελόνα, πριν τα πλέι οφ, όπου και οι δύο ομάδες θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

Η άμυνα για… σεμινάρια του Χασάν Μάρτιν στο β΄ μέρος άλλαξε τα δεδομένα στην 3η περίοδο, διάστημα στο οποίο ο Ολυμπιακός έκανε επιμέρους σκορ 18-8 και προσπέρασε για πρώτη φορά στον αγώνα (48-47). Ο επιθετικός «οίστρος» των ΜακΚίσικ (20π.) και Βεζένκοφ (13π.) δεν βρήκε απάντηση από την αντίπαλο του Ολυμπιακού που είχε κορυφαίους τους Σανλί Σερτάκ (13π.) και Νίκολα Μίροτιτς (11 π.).

Χωρίς τους Κώστα Σλούκα και Μουσταφά Φαλ (ίωση) αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός, ενώ η Μπαρτσελόνα δεν είχε τους τραυματίες Ρόκας Γιοκουμπάιτις, Μπράντον Ντέιβις, Κόρι Χίγκινς και Πιερ Οριόλα.

Με τον Ζαν-Σαρλ στο «5» εν τη απουσία του Μουσταφά Φαλ ξεκίνησε ο Ολυμπιακος και τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου και Βεζένκοφ να είναι οι υπόλοιποι της αρχικής πεντάδας. Ένα νωθρό, όμως ξεκίνημα και η αστοχία επέτρεψαν στους Καταλανούς να προηγηθούν με 2-10 και 4-12. Χάρη σε δύο διαδοχικά τρίποντα από Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ, οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν σε 10-12, όμως θα κυνηγούσαν μέχρι τη λήξη της 1ης περιόδου. Πέρα από τα 3/10 δίποντα (30%) ήταν κυρίως τα ριμπάουντ ο τομέας που έκανε τη διαφορά υπέρ της ισπανικής ομάδας. Με μηδέν επιθετικά και 10 στο σύνολο τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός, την ώρα που οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετρούσαν 12. Μίροτις και Σανλί μετρούσαν από 4 πόντους, ενώ 6 είχε ο Ντόρσει για τον Ολυμπιακό, στο 10ο λεπτό, με τον ηλεκτρονικό πίνακα να δείχνει 13-19.

Με τον Γιώργο Πρίντεζη νέο πρόσωπο και τον ΜακΚίσικ στην περιφέρεια ξεκίνησε τη 2η περίοδο ο Ολυμπιακός. Η Μπαρτσελόνα ξέφυγε ξανά με +8, 13-21 από καλάθι του Ρόλαντ Σμιτς, για να μαζέψει και πάλι τη διαφορά, με λύσεις από Χασάν Μάρτιν και Σακίελ ΜακΚίσικ (19-23) η ομάδα του Πειραιά. Κι ενώ ήταν πασιφανές πως η απουσία του Φαλ άφηνε «γυμνό» τον Ολυμπιακό στη ρακέτα, οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν ανταγωνιστικοί, έστω και αν στο ημίχρονο είχαν 10 ριμπάουντ (μόλις 1 επιθετικό) έναντι 24ων (10 επιθετικά / 14 αμυντικά) της Μπαρτσελόνα. Με τον Λούντζη να παίζει καλή άμυνα πάνω στον Καλάθη και τον Ζαν-Σαρλ να δίνει λύσεις ο Ολυμπιακός πλησίασε αρκετές φορές στο καλάθι την αντίπαλό του. Ήταν με τρίποντο του Ζαν-Σαρλ που ο Ολυμπιακός πλησίασε (30-32), ενώ ο Τάιλερ Ντόρσεϊ διαμόρφωσε το 33-35. Μετά τους Σανλί και ΕνΝάτζι, όμως οι Κούριτς και Καλάθης (με τρίποντο) «υπέγραψαν» σερί 5-0, για το 33-40 του ημιχρόνου.

Μίροτιτς και Σανλί επανέφεραν το +8 για την ομάδα τους (36-44), αλλά θα ακολουθούσε επιμέρους σκορ 12-3 για να βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά ο Ολυμπιακός (48-47), 1:51΄΄ πριν τη λήξη της 3ης περιόδου. Η παρουσία του Χασάν Μάρτιν στο «5» και η ενέργεια που έβγαλε και στα δύο μισά του παρκέ αποδείχτηκε καταλυτική. Παράλληλα, ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε μπροστά στο σκοράρισμα με 6 προσωπικούς πόντους σε αυτό το διάστημα. Και λίγο αργότερα, ο Σακίελ ΜαΚίσικ με τρίποντο διαμόρφωσε το 51-48, με τον κόσμο του Ολυμπιακού να σηκώνεται όρθιος στις κερκίδες του ΣΕΦ. Oι Πειραιώτες έκαναν επιμέρους σκορ 18-8 στο τρίτο δεκάλεπτο, απέναντι σε μία άμυνα «γρανίτη» στη διοργάνωση φέτος.

Η τέταρτη περίοδος… έμοιαζε με τελικό, που ίσως και να… επαναληφθεί στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου τον Μάιο. Έτσι τουλάχιστον το αντιμετώπισαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα και του Γιασικεβίτσιους. Το προβάδισμα άλλαζε διαρκώς χέρια, με το +1 να είναι η μεγαλύτερη διαφορά εκατέρωθεν. Όταν δια χειρός Ρόλαντς Σμιτς, η Μπαρτσελόνα προσπέρασε με +3 (55-58), ο ΜακΚίσικ ισοφάρισε σε 58-58. Ο Κούριτς απάντησε (58-60), για το 60-60 από τον Σάσα Βεζένκοφ. Και μετά το 62-60 από τον ΜακΚίσικ, ο Μίροτις ισοφάρισε για τους «μπλαουγκράνα» 62-62. Όμως, σε εκείνο το σημείο… ο Ολυμπιακός «καθάρισε» την υπόθεση νίκη. Με επιμέρους σκορ 7-1 ξέφυγε με +6, 69-63 και απέμενε πλέον μόνο 1 λεπτό. Το τρίποντο του Ουόκαπ είχε κάνει το 67-63 και ο Παπανικολάου είχε πετύχει το επόμενο καλάθι. Ο Σανλί με τρίποντο (69-66) προσπάθησε να κρατήσει «ζωντανή» την Μπαρτσελόνα, αλλά ο Καλάθης έστειλε με φάουλ τον MVP Σακίελ ΜακΚίσικ στη γραμμή των βολών και ο Αμερικανός με 2/2 «έγραψε» το 71-66. Ο ίδιος διαμόρφωσε το τελικό 73-66, με 2 ακόμη βολές μετά το φάουλ του Λαπροβίτολα και ο Ολυμπιακός ήταν «αγκαλιά» με την 3η θέση, την ώρα που οι φίλαθλοί του παραληρούσαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Τα δεκάλεπτα: 13-19, 33-40, 51-48, 73-66