Δεν είναι καθόλου εύκολο η Ελλάδα της κρίσης και ένα πρωτάθλημα που μόνο καλή φήμη δεν έχει διεθνώς για πολλούς και διάφορους λόγους να προσελκύσει έναν ποδοσφαιρικό αστέρα του βεληνεκούς του Μικαέλ Εσιέν.

Ο Μικαέλ Εσιέν έφτασε τα μεσάνυχτα στην Αθήνα γνωρίζοντας την αποθέωση από εκατοντάδες φίλους του Παναθηναϊκού και σήμερα ολοκληρώνεται η σπουδαία μεταγραφή, αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε χρόνος, υπομονή, επιμονή, μεθοδικές κινήσεις, σωστή προσέγγιση, αρκετή πειθώ και φυσικά… χρήματα.

Οι βάσεις τέθηκαν ουσιαστικά προ δύο μηνών. Ο Παναθηναϊκός είχε εξ αρχής εντοπίσει στη θέση του μεσοαμυντικού το μεγαλύτερο κενό του και είχε αποφασιστεί προ πολλού πως θα γίνει η υπέρβαση για την απόκτηση ενός παίκτη που θα κάνει τη διαφορά στο συγκεκριμένο νευραλγικό «πόστο». Όταν έπεσε το όνομα του Μικαέλ Εσιέν στο τραπέζι, αμέσως κινήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Το ταξίδι του Λεωνίδα Βόκολου στο Μιλάνο και η συνάντηση που είχε με τον Φαμπιάν Πιβετό, ατζέντη του Γκανέζου μέσου από την εποχή που ήταν έφηβος, ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα. Ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού» γνώριζε πως θα χρειαζόταν πολλά περισσότερα από μια καλή οικονομική πρόταση για να πειστεί ο Εσιέν να αφήσει τη λαμπερή Serie A και να έρθει στην Ελλάδα έχοντας αρκετές άλλες επιλογές στα χέρια του.

Από την πρώτη στιγμή, η προσπάθεια εστίασε στο να πειστεί ο Εσιέν πόσο πολύ τον θέλει ο Παναθηναϊκός, αλλά και το γεγονός ότι θα μπορεί να του προσφέρει τη δυνατότητα να αγωνίζεται συνέχεια (κι όχι σποραδικά όπως στη Μίλαν, με την οποία είχε 22 εμφανίσεις σε ενάμιση χρόνο), να διεκδικεί τίτλους και να παίζει στην Ευρώπη. Το Μάιο, σε ταξίδι του ατζέντη του στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός «έχτισε» πάνω στις βάσεις που ήδη υπήρχαν, ενώ οι λεπτομέρειες του μεγάλου deal ρυθμίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Θα είναι ψέμα να πει κανείς πως τα χρήματα δεν θα έπαιζαν ρόλο στην απόφασή του. Όχι όμως τον βασικό… Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ο Εσιέν εισέπραττε 2,5 εκατ. ευρώ «καθαρά» ετησίως από την ιταλική ομάδα, είχε στα χέρια του προτάσεις με ανάλογα ή και περισσότερα χρήματα (από Κίνα, ΗΠΑ και αραβικές χώρες), αλλά τελικά επέλεξε αυτή του Παναθηναϊκού, που αφορά διετές συμβόλαιο με 1,1 εκατ. ευρώ πάγιες αποδοχές και μπόνους επιπλέον 400.000 το χρόνο.

Πριν πει το μεγάλο «ναι» ο 32χρονος άσος, ζήτησε τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεται και γνωρίζουν καλά τι εστί Παναθηναϊκός. Ο συμπαίκτης του στην εθνική Ντέρεκ Μπόατενγκ και οι γνωστοί του από τα γήπεδα της Αγγλίας και της Γαλλίας Τζιμπρίλ Σισέ και Ζιλμπέρτο Σίλβα μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα στον Εσιέν προϊδεάζοντάς τον γι’ αυτό που βίωσε πατώντας το πόδι του χθες στην Αθήνα.

Άλλωστε, ο Εσιέν αυτό που θέλει πλέον σε αυτό το στάδιο της καριέρας του δεν είναι τα χρήματα (έχει κερδίσει πάρα πολλά, άλλωστε, και δεν ήταν ποτέ άνθρωπος της χλιδής), αλλά να μπορεί να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο, να αποδείξει σε όσους θεωρούν πως «ξόφλησε» ότι παραμένει… βίσωνας και να νιώθει ότι τον εκτιμούν και τον αγαπούν. Κι όλα αυτά του τα προσφέρει απλόχερα ο Παναθηναϊκός, γι’ αυτό και κατάφερε να τον κάνει δικό του…

Το «μενού» για τον Εσιέν περιλαμβάνει σήμερα ιατρικά τεστ, εν συνεχεία υπογραφές, ενώ πιθανώς να περάσει από το Κορωπί. Πιθανότατα θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τετάρτη, εκτός κι αν αποφασίσει να κάτσει για να δει τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης την Τετάρτη. Μόλις φύγει, θα επιστρέψει στα τέλη του μήνα μετά της οικογενείας του για μόνιμη εγκατάσταση, εν όψει της έναρξης της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν στις 27 Ιουνίου.

Πηγή: sport-fm.gr