Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι στηρίζει απολύτως τον Άγγλο επικεφαλής της ΚΕΔ, ο οποίος θέλει να παραμείνει στη χώρα για άλλα δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.

Ακόμη, αποκάλυψε πως ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση με βάση το πλάνο του Κλάτενμπεργκ για επαγγελματική διαιτησία, προκειμένου οι διαιτητές να απεξαρτηθούν από τις Ενώσεις.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες που είχε προαναγγείλει μετά το επεισόδιο που προκάλεσε την παραίτηση του μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ο κ. Αυγενάκης απάντησε πως αυτός ο εκφοβισμός ήταν «η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στα όσα διαμείβονται στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα».

Ο υφυπουργός στηλίτευσε τη μη εφαρμογή των προβλέψεων της Ολιστικής Μελέτης στο Καταστατικό της ΕΠΟ και ανέφερε ότι μαθαίνει πως «η FIFA, στην οποία υποβλήθηκε αργοπορημένα το νέο Καταστατικό, το επέστρεψε στην ΕΠΟ απαιτώντας άμεσα διορθώσεις που αφορούν σε έννοιες της Ολιστικής Μελέτης».

Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα αίτια για τις παραιτήσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου από τις θέσεις ηγεσίας, συγκεκριμένα του Θοδωρή Ζαγοράκη (από την προεδρία της ΕΠΟ) και του Λεωνίδα Μπουτσικάρη (από την προεδρία της Super League), όπως και το ότι να κινδυνεύουν να εκπέσουν, λόγω παραβιάσεων του Καταστατικού, παράγοντες από το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

«Γενικότερα, είναι απαράδεκτη η απαξίωση που εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο και για όλα αυτά τα απαράδεκτα υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μονόδρομος: η άμεση και πιστή εφαρμογή τπς Ολιστικής Μελέτης, σε πλήρη συνεργασία με FIFA και UEFA, από άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να την υλοποιήσουν και που πραγματικά πιστεύουν στη δυναμική του ελληνικού ποδοσφαίρου», είπε.

Ακολούθως, αποκάλυψε τη συνάντηση με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, θέλει να παραμείνει άλλα δύο έτη για να ολοκληρώσει το στρατηγικό πλάνο του, ενώ πρότεινε στον υφυπουργό ένα συγκεκριμένο «δικό χάρτη. Ποιος είναι αυτός;

«Να θεσμοθετήσουμε άμεσα την επαγγελματική διαιτησία, να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές άλλων προηγμένων ποδοσφαιρικών χωρών, να εκπαιδεύσουμε και να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα διαιτητή, να τον ανεξαρτητοποιήσουμε από τον σφικτό εναγκαλισμό και τα συμπαρομαρτούντα των ΕΠΣ, να επεκτείνουμε το VAR και στη Super League 2 και μια σειρά άλλων θεσμικών παρεμβάσεων.

Συμφώνησα 100% με τον κ. Κλάτενμπεργκ. Στηρίζουμε απολύτως το έργο του και τον ίδιο προσωπικά και ήδη συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για να συνεργαστούμε στενότερα και να προκύψουν αποτελέσματα τους αμέσως προσεχείς μήνες».