Η απόφαση της FIFA να αναθέσει στο Κατάρ τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022 είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις, αφού για πρώτη φορά αυτό θα διεξαχθεί… χειμώνα. Αυτό είναι το λιγότερο, όμως, αφού αποκαλυπτική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian έκανε λόγο για 6.500 νεκρούς εργάτες, με την οργανωτική επιτροπή να το διαψεύδει τώρα και να κάνει λόγο για «μόνο τρεις θανάτους». Ισχυρισμός που προκάλεσε, με τη σειρά του, νέες αντιδράσεις.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι εργασίες για να είναι όλα έτοιμα για τον Νοέμβριο του 2022 έχουν γίνει αντικείμενο ερευνών πολλών διεθνών Μέσων, ενώ και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ενώσει τις δικές τους φωνές κατά του Κατάρ. Παρ’ όλα αυτά, οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2022 δεν πτοούνται και βγαίνουν στην αντεπίθεση τώρα, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για το πώς έχουν τα πράγματα.

«Στο Κατάρ πέθαναν τρεις από τους εργάτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τρεις. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Οι αριθμοί που κυκλοφόρησαν από συγκεκριμένα Μέσα είχαν σκοπό να προκαλέσουν αρνητισμό γύρω από το γεγονός και να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα. Είναι απολύτως αναληθή. Δεν αναγνωρίζουμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν βάση. Είναι ανεύθυνη δημοσιογραφία. Κατηγορούν σαν κάθε θάνατος στο Κατάρ να συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο», είναι η άποψη της οργανωτικής επιτροπής.

Ο Τζάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA

Μέσα στο 2020 καταγράφηκαν 50 θάνατοι

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, πάντως, περί μόνο τριών νεκρών εργατών έρχεται σε αντίθεση και με πρόσφατη έρευνα που έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου, τα αποτελέσματα της οποίας έλεγαν ότι μόνο μέσα στο 2020 καταγράφηκαν 50 θάνατοι στις εργασίες για το Μουντιάλ 2022, γεγονός που έφερε σε δύσκολη θέση και τη FIFA, η οποία δέχεται συνεχώς επικρίσεις για την απόφασή της να αναθέσει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.