Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να μειώσει και πάλι τον επιτρεπόμενο αριθμό των θεατών στις αθλητικές εκδηλώσεις, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19. Τα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν προβλέπουν πως η πληρότητα των ποδοσφαιρικών γηπέδων τόσο στην Bundesliga, όσο και στις άλλες κατηγορίες θα έχει τα «ταβάνι» το 50% της χωρητικότητάς τους ή 15.000 θεατές.

Η απερχόμενη Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς, συμφώνησαν με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της Γερμανίας σε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φιλάθλων σε αθλητικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα γερμανικά γήπεδα λειτουργούσαν σχεδόν με πλήρη χωρητικότητα αυτή τη σεζόν.

Οι φίλαθλοι θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, ενώ σε κρατίδια όπου τα ποσοστά κρουσμάτων είναι υψηλά, οι αθλητικές εκδηλώσεις ίσως να πρέπει να ακυρωθούν, είπε η κυβέρνηση. «Ένας προσωρινός περιορισμός στον αριθμό των φιλάθλων στο γήπεδο είναι κατανοητός», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής ποδοσφαιρικής λίγκας (DFL), Κριστιάν Ζάιφερτ. «Η DFL ελπίζει ότι αυτή η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων θα οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης της πανδημίας Covid-19», πρόσθεσε.

Ήδη έχει φανεί και ο αντίκτυπος με την Ντόρτμουντ να ακυρώνει χιλιάδες προπωλημένα εισιτήρια για την αναμέτρηση της ομάδας με την Μπάγερν Μονάχου στο «Signal Iduna Park» το Σάββατο (4/12). Οι Βεστφαλοί είχαν πουλήσει και τα 67.000 εισιτήρια για το «Der Klassiker». Ανακοίνωσαν πως θα επιστρέψουν τα χρήματα σε όσους επηρεάστηκαν.

Κεκλεισμένων στη Βαυαρία

Βέβαια, τα κρατίδια έχουν το δικαίωμα να κλείσουν εντελώς τις θύρες και τα παιχνίδια να διεξάγονται χωρίς κόσμο. Αυτή την απόφαση πήρε η Βαυαρία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Τα παιχνίδια των ομάδων με έδρα στο συγκεκριμένο κρατίδιο, συμπεριλαμβανομένης της Μπάγερν Μονάχου, δεν θα έχουν κόσμο. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα που σκέφτονται να πράξουν το ίδιο.

«Δεν έχει νόημα στο ορατό μέλλον να επιτρέπονται οι θεατές στα γήπεδα. Το υψηλό επίπεδο κινητικότητας από και προς το γήπεδο είναι επί του παρόντος ανεύθυνο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινωνίας. Τώρα πρέπει να μειώσουμε τις επαφές παντού», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.