Η μπάλα του αγαπημένου μας αθλήματος, του μπάσκετ είναι σφαιρική, χρώματος πορτοκαλί παραδοσιακής εμφάνισης, με τις 8 φολίδες και τις μαύρες ραφές. Είναι κατασκευασμένη από δέρμα, συνθετικό δέρμα, ελαστικό ή συνθετικό υλικό και ζυγίζει από 567 γραμμάρια μέχρι 650 (567 είναι το κατώτατο όριο και 650 το ανώτατο).

Η περιφέρεια της είναι από 74,9 εκατοστά το λιγότερο μέχρι 78 το μέγιστο. Μέσα από τα χρόνια η μπάλα καλαθόσφαιρας έχει αλλάξει όψη και αφή, με την ιστορία της μπάλας να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έχει αλλάξει πολλές μορφές για να φτάσει σε ό,τι γνωρίζει κανείς σήμερα. Από το ακανόνιστο σχήμα, μέγεθος (75-78 εκατοστά περιφέρεια για τους άνδρες, 72-74εκ. για τις γυναίκες) και βάρος (565-650 γραμμάρια για τους άνδρες, 530-500 γραμμάρια για τις γυναίκες) μέχρι τα υλικά κατασκευής.

Το 1937 ήταν ώρα να αφαιρεθούν οι ραφές από αυτή, οι οποίες ανέκαθεν δυσκόλευαν στη ντρίμπλα. Το 1950 το πορτοκαλί χρώμα, μία πρόταση του τότε προπονητή μπάσκετ, ποδοσφαίρου και μπέιζμπολ του Πανεπιστημίου του Μπάτλερ, Τόνι Χινκλ, άρχισε να γίνεται κυρίαρχο, καθότι πιο ευδιάκριτο του καφέ. Το 1970 τα φύλλα δέρματος από τέσσερα έγιναν οχτώ, σχέδιο το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα.

Το μόνο πράγμα που έμεινε αναλλοίωτο στις μπάλες είναι οι 8 μαύρες ρίγες-γραμμές της, Γιατί συνέβη αυτό;

Επειδή όταν σουτάρει ο παίκτης, ο καρπός πρέπει να δίνει στροφές στην μπάλα έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πιο εύκολα στο καλάθι. Κάθε γραμμή έχει ελάχιστο βάθος, έτσι ώστε ο αθλητής να έχει καλύτερο πιάσιμο πριν σουτάρει.