Τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλάνο της FIFA που προβλέπει τη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, εξέφρασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιθυμεί να προχωρήσει σε μια ιστορική αλλαγή. Να καθιερώσει, δηλαδή, τη διοργάνωση του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, αντί κάθε τέσσερα. Πλάνο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, αφού η UEFA έχει κάνει σαφές ότι δεν συμφωνεί. Και δεν είναι η μόνη.

Όπως δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο Politico, επιφυλάξεις έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να αποτελούν βασικό ή μοναδικό κριτήριο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Συμμερίζομαι πλήρως τις αμφιβολίες των εθνικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανά δύο χρόνια. Η Ευρώπη είναι το παγκόσμιο επίκεντρο του ποδοσφαίρου και έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ένα μοντέλο που σέβεται το ενδιαφέρον των φιλάθλων, την ευημερία των παικτών και τη συνολική λογική της παγκόσμιας αθλητικής ατζέντας, όχι μόνο εμπορικά συμφέροντα», ήταν τα λόγια του.

Η δημοσκόπηση της FIFA

Την ίδια ώρα, στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αν και ξέρουν ότι δεν θα είναι εύκολο, είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν για να πετύχουν την καθιέρωση του Μουντιάλ κάθε διετία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, η FIFA έκανε δημοσκόπηση και το αποτέλεσμα έδειξε ότι το 55% των φιλάθλων είναι υπέρ του πλάνου της. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των χωρών που έχουν επιρροή, δεν συμφωνούν με αυτό.