Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 420 ασθενείς με την COVID-19, ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας πριν από δεκατρείς μήνες.

Το προηγούμενο ρεκόρ –400 θάνατοι– είχε καταγραφεί την 22η Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο απολογισμός των θυμάτων ως εδώ έχει φθάσει τους 68.748 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.667.136 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θανάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που απειλεί να προκαλέσει απόλυτο κορεσμό στα νοσοκομεία των σημαντικότερων αστικών κέντρων της.

Στην πρωτεύουσα Μπογοτά, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 84,2%, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Όμως στα αστικά κέντρα με τον δεύτερο και τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό, δηλαδή τη Μεδεγίν και την Κάλι, ο δείκτης αυτός βρίσκεται στο 98% και στο 91,4% αντίστοιχα.

Οι περιορισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση ενισχύονται, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, όπως η Μπογοτά, όπου θα επιβληθεί εκ νέου απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 από σήμερα. Θα συνεχίσει επίσης να επιβάλλεται καραντίνα και το προσεχές τριήμερο, τόνισε η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Λόπες.

«Είμαστε κυριολεκτικά μεταξύ ζωής του θανάτου, της πιθανότητας το σύστημα υγείας να καταρρεύσει και να έχουμε εντελώς γεμάτες τις ΜΕΘ», τόνισε η κυρία Λόπες.

Απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα επιβάλλεται επίσης για τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις πόλεις όπου η πληρότητα των ΜΕΘ ξεπερνά το 80% με βάση κοινή απόφαση που υπογράφεται από τους υπουργούς Υγείας Φερνάντο Ρουίς και Εσωτερικών Ντανιέλ Παλάσιος.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, η οποία άρχισε στα μέσα Φεβρουαρίου στην Κολομβία, προχωρά με συγκριτικά αργό ρυθμό. Ως εδώ, κάπου 3,9 εκατ. πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους.

Αργεντινή: Πάνω από 20.400 κρούσματα και 248 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατά τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 20.461 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 248 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 59.476 νεκρούς επί συνόλου 2.714.475 μολύνσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονταν χθες 4.304 ασθενείς. Ο δείκτης πληρότητας σε εθνικό επίπεδο ανερχόταν στο 65,8%.

Η υπουργός Υγείας Κάρλα Βιτσότι διαβεβαίωσε χθες πως εξακολουθούν να υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ για τους ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, αλλά αναγνώρισε ότι το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας «είναι εξαντλημένο».

Μεξικό: 127 θάνατοι και πάνω από 1.300 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού έκανε γνωστό χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.308 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 127 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται μέχρι εδώ σε 212.446 νεκρούς επί συνόλου 2.306.910 μολύνσεων.

Αλλά ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο –πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας– είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από όσους καταγράφονται.

Κούβα: Πάνω από 1.000 κρούσματα για 5η συναπτή ημέρα και 6 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.060 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 531 νεκρούς επί συνόλου 94.571 μολύνσεων.

Η Αβάνα –658 κρούσματα σε 24 ώρες– παραμένει το επίκεντρο της κρίσης στη νήσο.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα αντιμετωπίζει νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.