Η συνήθεια της Μπάγερν Μονάχου στις νίκες, ειδικά την τελευταία διετία, είναι δεδομένη. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα βαδίζει στα χνάρια αυτής που παρέλαβε από τον Γιουπ Χάινκες και πάει ολοταχώς για ένα ακόμη three-peat και τη φετινή σεζόν, με πρωτάθλημα-κύπελλο Γερμανίας και Champions League.

Οι Βαυαροί έχουν όλα τα φόντα να πετύχουν αυτό, που δεν έχει πετύχει ποτέ στο παρελθόν άλλη ομάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα δεν «πατούν καλά». Στους τρεις αγώνες που έδωσαν μέσα σε οχτώ μέρες από 29 Μαρτίου έως 5 Απριλίου, έμειναν μακριά από τις νίκες. Το… μενού είχε την εντός έδρας ισοπαλία 3-3 με τη Χοφενχάιμ και την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα με 1-0 εκτός έδρας από την Άουγκσμπουργκ, ενώ ενδιάμεσα, υπήρξε το 1-1 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League στο «Ολντ Τράφορντ».

Αν ψάξει κανείς την τελευταία φορά που η Μπάγερν έμεινε χωρίς νίκη σε τρία σερί παιχνίδια, θα πρέπει να φτάσει στον Φεβρουάριο του 2011. Τότε, μάλιστα, είχε γνωρίσει ισάριθμες ήττες από Ντόρτμουντ και Αννόβερο για το πρωτάθλημα και ενδιάμεσα από τη Σάλκε στο Κύπελλο.

Το πρώτο που μπορεί να βρει κάποιος ως δικαιολογία είναι ότι μετά τη νίκη επί της Χέρτα και την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος στις 25 Μαρτίου, το κίνητρο δεν είναι τόσο μεγάλο και οι παίκτες ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένοι, αφού υπάρχει κούραση, μιας και η σεζόν βαδίζει προς το τέλος της. Από την άλλη, κάποιος άλλος θα αντιπαρατάξει το επιχείρημα ότι υπήρχε ο στόχος της κατάκτησης της σαλατιέρας χωρίς ήττα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα και θα έπρεπε να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Συν το γεγονός ότι στο φινάλε της σεζόν, θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, αφού κρίνονται οι άλλοι δύο τίτλοι.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι σε αυτά τα τρία παιχνίδια, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει χρησιμοποιήσει 23 (!) διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στην αρχική ενδεκάδα. Αν αφήσουμε στην άκρη τους τραυματισμούς που προέκυψαν, αλλά και τις τιμωρίες, οι οποίες είναι στο… πρόγραμμα, ο Ισπανός τεχνικός προχώρησε σε πολλές αλλαγές, ειδικά στα δύο ματς πρωταθλήματος, αφού αμέσως μετά ακολουθούσαν τα παιχνίδια με τη Γιουνάιτεντ για τα προημιτελικά του Champions League.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το έκανε για να κρατήσει «φρέσκους» τους λεγόμενους βασικούς, αφού άλλο είναι να παίζεις σε ματς πρωταθλήματος, το οποίο έχεις κατακτήσει και διαφορετικό να παίζεις στα… αστέρια! Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι στο ματς του «Ολντ Τράφορντ» οι Βαυαροί ήταν μέτριοι, ενώ στο πρωτάθλημα, κάποιοι από αυτούς που δεν είχαν πολλά λεπτά συμμετοχής και χρησιμοποιήθηκαν, δεν… ανταποκρίθηκαν! Μάλιστα, στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Kicker», υπάρχει δημοσκόπηση με το ερώτημα: «συμφωνείτε με το rotation του Πεπ Γκουαρντιόλα», με τις απαντήσεις των φιλάθλων να είναι σχεδόν μοιρασμένες.

Πάμε να δούμε τις τρεις ενδεκάδες του Πεπ Γκουαρντιόλα στα τρία τελευταία παιχνίδια:

Στο πρώτο χρονικά με τη Χοφενχάιμ, ο Ισπανός τεχνικός χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα τους: Στάρκε, Ραφίνια, Φαν Μπούιτεν, Ντάντε, Κοντέντο, Τιάγκο, Σβαϊνστάιγκερ, Γκέτσε, Σακίρι, Ριμπερί και Πιζάρο.

Στην αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ενδεκάδα αποτελούνταν από τους: Νόιερ, Ραφίνια, Μπόατενγκ, Μαρτίνεζ, Αλάμπα, Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Λαμ, Ριμπερί, Ρόμπεν και Μίλερ.

Στον τελευταίο αγώνα με την Άουγκσμπουργκ, οι πρώτοι έντεκα ήταν οι: Νόιερ, Βίσερ, Φαν Μπούιτεν, Μαρτίνεζ, Σαλάχι, Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Σακίρι, Πιζάρο, Χόμπεργκ και Μάντζουκιτς.

Τέλος, μια άλλη παράμετρος για την μερική… καθίζηση της Μπάγερν είναι η ιστορία με τον Ούλι Χένες. Ο πρώην πρόεδρος των Βαυρών τιμωρήθηκε με φυλάκιση 3,5 ετών για φοροδιαφυγή, μια απόφαση που ανακοινώθηκε στα μέσα Μαρτίου. Σίγουρα δεν είναι αυτός που παίζει μπάλα, αλλά είχε καθολική αποδοχή και έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στα αποδυτήρια της ομάδας. Όχι, βέβαια, σε αγωνιστικά θέματα, αλλά σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η γερμανική «Bild» από τη μέρα που έγινε γνωστή η ποινή και μέχρι σήμερα, ο μέσος όρος βαθμών στο πρωτάθλημα μειώθηκε. Από εκεί που η Μπάγερν είχε 2,83 ανά παιχνίδι, πλέον βρίσκεται στο 2.00. Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της και στο χέρι των παικτών και του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι να πάρουν και πάλι την… ανιούσα, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Τετάρτης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ισπανός τεχνικός ήδη το έχει χαρακτηρίσει «do or die». Άδικο έχει;

Πηγή: sport-fm.gr