Ως φαβορί έχρισε την Μπενφίκα με τις δηλώσεις του ο Πορτογάλος προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, στη σημερινή συνέντευξη τύπου ενόψει του αυριανού αγώνα στην Τούμπα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ:

– Για το αν βλέπει το παιχνίδι σαν ευκαιρία να κερδίσει τη Μπενφίκα:

«Αρχικά θα ήθελα να πω σε όλους καλημέρα, ιδιαίτερα και στους συμπατριώτες μου Πορτογάλους δημοσιογράφους. Αύριο σίγουρα θα είναι μια καλή ευκαιρία για να κερδίσουμε τη Μπενφίκα. Γενικότερα έχω κερδίσει τη Μπενφίκα και σαν παίκτης και σαν προπονητής. Αυτό που θέλω να κάνω ξεκάθαρο είναι ότι αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Μπενφίκα, όχι ο Αμπέλ. Θα είναι ένα παιχνίδι με δύο καλές ομάδες, που έχουν κοινό στόχο, και θα δούμε ποιος θα περάσει».

– Για το αν είναι φαβορί η Μπενφίκα:

«Είναι μια αλήθεια, η Μπενφίκα είναι το φαβορί, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε ό,τι δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα».

– Για το αν είναι πλεονέκτημα το ότι ξέρει τόσα πολλά για τη Μπενφίκα, όντας Πορτογάλος:

«Κανείς προπονητής δεν μπορεί να έχει μυστικά. Κάθε Κυριακή υπάρχει ο καθρέπτης του αγωνιστικού χώρου. Μου άρεσε που ο Κρέσπο μέσα σε τρεις φράσεις περιέγραψε τον αντίπαλο μας. Για μένα το σημαντικότερο είναι να επιβάλουμε τον ρυθμό μας. Είναι ένα παιχνίδι πρόκληση, το περιμένουμε και θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το παιχνίδι μας κόντρα σε οποιοδήποτε αντίπαλο».

– Για το ότι επέστρεψε ο Ζόρζε Ζέσους στη Μπενφίκα:

«Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά είναι κομμάτια που δεν ελέγχω. Έχει καλό προπονητή, ποδοσφαιριστές και έχει κάνει ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση της ιστορίας της. Αλλά θα βρει απέναντι μια ομάδα που έχει μεγάλο κίνητρο και θέλει να βγάλει την ποιότητα της στον αγωνιστικό χώρο. Θέλω να παίρνω το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές μου. Έτσι πορεύτηκα και εξελίχθηκα σαν προπονητής, όσο και σαν ποδοσφαιριστής».

– Για την απόκτηση του Ζίβκοβιτς:

«Τον ήξερα καλά. Ήρθε για να μας βοηθήσει και θεωρώ ότι έχει πολλή ποιότητα. Η Μπενφίκα αποφάσισε να χωρίσουν οι δρόμοι της και για εμάς ήταν μια καλή ευκαιρία. Πιστεύω πραγματικά ότι θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον».

– Για το αν η πίεση είναι μικρότερη, σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στη Μπεσίκτας:

«Αρχικά, εμείς δεν σκεφτόμαστε έτσι. Η πίεση είναι καθημερινή και είναι ίδια. Ακριβώς η ίδια με τη Μπεσίκτας. Αν θέλετε, για εμένα έχει αυξηθεί η πίεση που ασκώ στους ποδοσφαιριστές, γιατί το όνειρο θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Όποιος είναι στον ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει πάντα για τη νίκη, ανεξαρτήτως με τον αντίπαλο».

– Για το αν είχε καλύτερη σχέση με τους Έλληνες ή τους Πορτογάλους δημοσιογράφους:

«Έχω καλή σχέση με τους δημοσιογράφους και καταλαβαίνω ότι όλοι έχετε πάρα πολύ καλή δουλειά για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Πρέπει να κριτικάρετε τον προπονητή όταν η ομάδα κάνει κάποια λάθη και το αντίστροφο. Το ποδόσφαιρο είναι μαγικό, γιατί όλοι έχουμε άποψη και καταλαβαίνουμε από αυτό. Λίγοι έχουν το δίπλωμα, αλλά όλοι έχουμε γνώμη».

– Για το αν θα αλλάξει την προσέγγισή του:

«Πάντα προσπαθώ να πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα με βάσει τα όπλα που έχω στη διάθεσή μου, αυτό θα κάνω και αύριο για να αυξήσουμε τις πιθανότητες πρόκρισης. Όπως έλεγα στην Πορτογαλία, υπάρχουν τρεις δρόμοι για τη νίκη, τώρα είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον πιο ενδεδειγμένο για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

– Για την απουσία του κόσμου:

«Μια γεμάτη Τούμπα θα έκανε τα πράγματα τελείως διαφορετικά, θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες. Η δύναμη του συλλόγου απορρέει από τον κόσμο, που ζει το παιχνίδι χωρίς φίλτρα. Ωστόσο οι συνθήκες είναι δεδομένες. Ο άνθρωπος μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα, αυτό θα κάνουμε και εμείς. Δεν αλλάζει η ταυτότητα και το DNA του ΠΑΟΚ, παίζουμε πάντα για τη νίκη».

– Για τη θέση του δεξιού μπακ-χαφ, τον Μπίσεσβαρ και την προσέγγισή του:

«Ένα σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι στη Πορτογαλία, όταν έβαζα παίκτες σε άλλες θέσεις, το έπαιρναν νορμάλ οι δημοσιογράφοι, εδώ υπάρχει μεγαλύτερο θέμα όπως αντιλήφθηκα. Ώστόσο όταν κάνω κάτι τέτοιο το έχουμε δοκιμάσει πολύ, το έχουμε συζητήσει με τον παίκτη για να δούμε αν είναι έτοιμος. Κάθε παιχνίδι έχει την δική του ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το πλάνο στρατηγικής, η ταυτότητα δεν αλλάζει. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Με την ΑΕΛ είχαμε άλλη προσέγγιση, με τη Μπενφίκα που είναι το φαβορί είναι πάντα η νίκη».

– Για την μεταγραφή του Περέιρα: 

«Η αλήθεια είναι ότι είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον αγώνα. Ωστόσο θα σας πως ότι στην καραντίνα μου είχε ζητήσει ο κύριος Σαββίδης να διατρέξουμε ρίσκα, η ζωή είναι γεμάτη ρίσκα και προκλήσεις και αυτό θα κάνουμε. Θα τηρήσω όσα είπα στον κύριο Σαββίδη».

– Για τον τρόπο παιχνιδιού της Μπενφίκα:

«Θεωρώ πως η Μπενφίκα παίζει κοντά σε αυτό που παίζουμε εμείς. Έχει μεγάλη ποιότητα, δεν φαντάζομαι ποτέ ότι ο Ζέσους θα πει “πάμε να επιτεθούμε από τα δεξιά”. Θεωρώ ότι έχουμε ομοιότητες στο επιθετικό κομμάτι, ενώ στο αμυντικό έχουμε διαφορές».