Αθλήτριες και γυμνάστριες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσαν μήνυση στην Ολυμπιακή Επιτροπή για σεξουαλική κακοποίηση.

Είναι ένα θέμα που είχε έρθει στην επιφάνεια το 2018, όταν η Σίμον Μπάιλς, το μεγαλύτερο όνομα σε ό,τι αφορά τη γυμναστική αφού έχει κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και συνολικά 19 σε παγκόσμια πωταθλήματα, είχε καταγγείλει πως είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον γιατρό της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ.

Στη δίκη που έγινε ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά και επτά γυμνάστριες, με συνέπεια να καταδικαστεί σε 230 χρόνια φυλάκισης. Το πρόβλημα για τα θύματα, ήταν ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και η Ομοσπονδία γυμναστικής της χώρας πρόσφεραν 215 εκατ. δολάρια για να υπάρξει συμβιβασμός -ο οποίος δεν έγινε αποδεκτός- και να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος τους.

Το θέμα παίρνει νέα τροπή τώρα, αφού 140 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης (αθλήτριες και γυμνάστριες) με την Μπάιλς να ηγείται, κατέθεσαν μήνυμα κατά της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, κατά της Ομοσπονδίας γυμναστικής και κατά της Παραολυμπιακής Επιτροπής, με στόχο να τιμωρηθούν όσοι θέλησαν να κλείσουν το θέμα μετά τις αποκαλύψεις του 2018 και να μη δοθεί συνέχεια.