Την απόφασή του να βάλει πωλητήριο στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 9 Ιουνίου. Ο διοικητικός ηγέτης του «πράσινου» μπασκετικού τμήματος και επικεφαλής του Ερασιτέχνη τόνισε ότι η εταιρεία θα δοθεί 25 εκατ. ευρώ και μέχρι να βρεθεί αγοραστής θα πορεύεται με διαχείριση εσόδων-εξόδων από τους Μάνο Παπαδόπουλο και Μάνο Τριαντόπουλο.

Παράλληλα, έκανε ολομέτωπη επίθεση στη Euroleague και τον Τζόρντι Μπερτομέου, λέγοντας πως αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό με τον χειρότερο τρόπο, ενώ προανήγγειλε τις σοβαρές σκέψεις που έχει ο ίδιος για «μετακόμιση» της ομάδας του στο Basketball Champions League, με στόχο να αποδείξει ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβάζεται.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γηπεδικό ζήτημα που αφορά το «τριφύλλι», λέγοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις στον Βοτανικό δείχνουν πως κάποιοι θέλουν να γκρεμίσουν τη Λεωφόρο πριν αρχίσει το έργο ή να επιστρέψουν στο αρχικό διάταγμα. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, «δεν θέλω να βάλω εμπόδια στη λύση στο γηπεδικό. Αν μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη, σε 20-25 ημέρες, ισχύσει η αρχική συμφωνία, δεν πρόκειται να συνεχίσω στον Ερασιτέχνη».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ο κύκλος μου στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα», ενώ παραδέχθηκε ότι όσον αφορά το πρότζεκτ του PAO Alive απέτυχε οικτρά.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου:

Αρχικά ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την εξής φράση: «Έχω διαβάσει πολλά, ορισμένοι από σας αξίζετε Όσκαρ σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Μόνο ότι άλλαξα ομάδα δεν διάβασα». Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο, με μέρος της τοποθέτησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την προηγούμενη συνέντευξη Τύπου. Για να υπογραμμίσει σε εκείνο το σημείο: «Η οικογένεια μου έχει βάλει 372.800.000 ευρώ! Αγοράζεις τρεις φορές το Χίλτον με αυτά τα λεφτά. Από τότε που ανέλαβα έχω βάλει 63.000.000 ακόμη. Υπάρχουν αποδείξεις».

«Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός σηκώθηκε στα πόδια του και είναι εδώ»

Όσον αφορά για τον Ερασιτέχνη, είπε: «Παρέλαβα χρέος 3.600.000 ευρώ και το ρίξαμε, ενώ είναι όλο ρυθμισμένο. Έχουμε όλες τις ομάδες μας στις μεγάλες κατηγορίες, κατακτήσαμε τίτλο και θα πάρουμε και το πρωτάθλημα. Αποτρέψαμε να δοθεί ένα ακόμη πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό στα χαρτιά. Ο Παναθηναϊκός σηκώθηκε στα πόδια του και είναι εδώ. Το κατάλαβαν όλοι, φίλοι και εχθροί. Έχουμε υγεία πλέον, καλές υποδομές και το αποδεικνύουν τα χαμόγελα των αθλητών και των φιλάθλων. Ο Παναθηναϊκός έγινε ξανά με κεφαλαία γράμματα».

«Έφυγα από το παιχνίδι στο ΣΕΦ για να προστατέψω τη ζωή μου»

Σχετικά με το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ανέφερε: «Αρχίσαμε με δυσάρεστη έκπληξη με την αποχώρηση του Ρικ Πιτίνο. Αποφασίσαμε να δώσουμε το τιμόνι στον Αργύρη Πεδουλάκη, που είναι πάντα πρώτη μου επιλογή με μπασκετικά κριτήρια. Όμως, αποδείχτηκε λανθασμένη γιατί ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να του δώσει ευκαιρία. Ο Αργύρης έδειξε πόσο αγαπά τον Παναθηναϊκό αποχωρώντας. Ο κορονοϊός διέκοψε βίαια τη χρονιά και τη συνεργασία μας με τον κόουτς Πιτίνο, την ώρα που ήμασταν έκτοι στην Ευρωλίγκα και πηγαίναμε για το πρωτάθλημα. Ευχαριστούμε τον κόουτς Ρικ και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στον φυσικό του χώρο, στο NCAA».

Για να συμπληρώσει: «Η πανδημία από τα 8 εκατ. ευρώ έφερε τα έξοδα για τη χρονιά στα 11 εκατ. ευρώ, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει με την Ευρωλίγκα. Στο πρωτάθλημα είχαμε ήσυχη χρονιά χωρίς τον Ολυμπιακό, με οικογένειες στις κερκίδες και με πολλές εκπλήξεις. Στον έναν αγώνα που δώσαμε με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ έφυγα από το ημίχρονο για να προστατέψω την ίδια μου τη ζωή. Όταν οι δημοσιογράφοι γίνεστε στόχος το κάνετε μέγα θέμα και καλά κάνετε, αλλά θα πρέπει να συμβαίνει για οποιονδήποτε. Η Αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα. Οι λόγοι γνωστοί χρόνια τώρα. Γιατί ένας άνθρωπος που βάζει εκατομμύρια δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο, θα πρέπει να απαντήσουν η διοργανώτρια Αρχή, η Αστυνομία και ο Ολυμπιακός».

«Στην ΠΑΕ δεν έχουν διάθεση απεμπλοκής, ούτε επένδυσης»

Αναφορικά με τον Βοτανικό ανέφερε: «Αρχικά η Διπλή Ανάπλαση δεν περιλάμβανε γήπεδο μπάσκετ και είχε απεχθείς όρους για τον Ερασιτέχνη. Αυτό αποτελούσε αδικία και απιστία. Θέλαμε εξ αρχής ο Παναθηναϊκός να παραχωρήσει τη μεγαλύτερη έκταση-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας. Η αποτίμησή της είναι σε πρώτη εκτίμηση στα 300 εκατ. ευρώ. Θα παίρναμε αντάλλαγμα ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 28.000 θέσεων, ένα γήπεδο μπάσκετ 12.500 θέσεων, πισίνα και 17 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για εμπορικές χρήσεις. Όλα αυτά κοστολογούνταν 125 εκατ. ευρώ.

Για να προλάβω τους λογιστές και κάποιους κακοπροαίρετους, προσφέρουμε περιουσία 300 εκατ. ευρώ για να πάρει 165 εκατ. ευρώ, την ώρα που άλλες ομάδες έχουν πάρει γήπεδα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ο δήμος θα παραχωρούσε τον χώρο για ισόβια χρήση, παρόλο που ο Βοτανικός δεν είναι η καλύτερη περιοχή. Λόγω του κορονοϊού, των προκλήσεων στον Έβρο και του μεταναστευτικού, η υπόθεση έχει καθυστερήσει σημαντικά, αλλά δικαιολογημένα».

Και πρόσθεσε: «Έχοντας στο μυαλό την τελευταία μας συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο, που μου είπε πως θα ρίξει το μπάτζετ στα τάρταρα, πρότεινα να πάμε στο 50-50 στο πρότζεκτ Παναθηναϊκή Πολιτεία στον Βοτανικό. Η απάντησή του ήταν “δεν πιστεύω ότι θα γίνει ο Βοτανικός και αν γίνει θα χρειαστούν πολλά χρήματα που δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω”. Του εξήγησα πως αν προκύψει επιπλέον ανάγκη χρηματοδότησης, θα τα καλύψω όλα εγώ. Πριν φύγω από τη συνάντηση, όλα είχαν διαρρεύσει. Κατάλαβα πως θέλει να ρίξει τα χρέη στο μηδέν και μετά να πουλήσει πανάκριβα. Είναι δικαίωμά του, αλλά τον καθέναν θα τον κρίνει η ποδοσφαιρική ιστορία. Στην ΠΑΕ δεν έχουν διάθεση απεμπλοκής, ούτε επένδυσης. Τις εξελίξεις θα τις δούμε στη συνέχεια».

«Απέτυχα οικτρά με το PAO Alive»

Όσον αφορά το PAO Alive, σημείωσε: «Ήμουν βέβαιος για την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά διαψεύστηκα οικτρά. Είχαμε σχεδιάσει καμπάνια αξίας 2 εκατ. ευρώ με πρόσωπα όπως ο Βαζέχα, ο Διαμαντίδης, ο Σαραβάκος και ο Αλβέρτης. Δυστυχώς δεν είχαμε ανταπόκριση. Στην Αυστραλία είχαμε προγραμματίσει να πάμε τον Γενάρη, αλλά ήρθαν οι μεγάλες πυρκαγιές. Στις ΗΠΑ μάς είχαν προτείνει την 25η Μαρτίου, αλλά ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού».

«Θα ήθελα να πάμε στο BCL για να δείξω ότι δεν εκβιαζόμαστε»

Λάβρος εμφανίστηκε για τη Euroleague: «Η Ευρωλιγκα έχει φτάσει στο σημείο μηδέν λόγω του κ. Μπερτομέου. Μόνο ο Παναθηναϊκός φωνάζει. Αλλά ποιος να φωνάξει άλλωστε; Σου λέει μετά FFP και κουνά το δάχτυλο. Η Ευρωλίγκα είναι ένα μαύρο κουτί, οι ομάδες δεν ξέρουν πόσα είναι και πού πάνε τα έσοδα. Για όσους πουν “τώρα τα θυμήθηκες;”, θυμίζω ότι το 2002 είχαμε απειλήσει να μην παίξουμε στον τελικό και από το 2009 αντιδρούμε, πότε ο Παύλος, πότε ο Θανάσης και πότε εγώ.

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Μακάμπι συντηρούν την Ευρωλίγκα. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο των τριών ομάδων τη συντηρεί. «Ο Μπερτομέου δεν έχει απάντηση για τίποτα, δεν ξέρει τις συνέπειες, δεν μπορεί να κάνει deal με παίκτες για το 80% των πληρωμών των παικτών. Μας εκβιάζει. Είναι δυνατό να συμφωνείς με τους παίκτες για μείωση; Ποιος είσαι εσύ; Ωμός εκβιασμός! Όταν ένας αθλητής έχει παίξει για το 65% και οι ομάδες έχουν χάσει το 50%, πας και τους προσφέρεις το 80 ή το 85%. Θεωρείς ότι οι αθλητές είναι ανόητοι να ρισκάρουν;

Άκουσα να λένε στη Γενική Συνέλευση ότι Ευρωλίγκα χωρίς Παναθηναϊκό δεν υπάρχει. Ας το πει κάποιος και στον Μπερτομέου. Η Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό με τον χειρότερο τρόπο. Έκλεισαν το ΟΑΚΑ παραμονή του αγώνα με τη Φενέρ δείχνοντας έλλειψη σεβασμού ακόμη και στον κόσμο. Είδαμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική το 2016-17 περίεργα αποτελέσματα, ώστε ο Παναθηναϊκός να πέσει πάνω στη Φενέρ, αντί της Εφές, αν δεν γινόταν το μαγείρεμα του αιώνα».

Συμπλήρωσε μάλιστα: «Και φυσικά η αγαπημένη μας διαιτησία. Αμέτρητες οι σφαγές του Παναθηναίκού. Τι να πρωτοθυμηθούμε τον τελικό του 2009, τον ημιτελικό του 2012 όταν βλέπαμε Καλόπουλο και Παπουτσέλη μαζί, το 2013 που ο Διαμαντίδης φορτώθηκε με φάουλ; Δεν υπάρχει ομάδα που να έχει υποστεί τόσες πολλές σφαγές επειδή αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρέμα και να είναι γενναία κόντρα σε όλο το σύστημα. Πιστεύουν πως μπορούν να εκβιάσουν τον Παναθηναϊκό; Είναι υποχρέωση να τους δείξουμε πως δεν εκβιάζεται! Βάζουμε εκατομμύρια για να μας κουνά το δάχτυλο ο Τζόρντι, όποτε γουστάρει».

«Η Ευρωλίγκα βρίσκει ανταγωνιστή. Το BCL είναι η διοργάνωση που έρχεται και είναι έτοιμη να σβήσει τη FIBA. Πριν δύο χρόνια δεν ήταν έτοιμη, τώρα πλέον είναι και το αντιλαμβάνονται όλοι. Ακόμη κι αν η Ευρωλίγκα ήταν ο παράδεισος που ονειρεύεται ο Μπερτομέου, θα πήγαινα στο BCL για να δείξω ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται από κανέναν. Τρανό παράδειγμα ότι δεν κατεβήκαμε στο ΣΕΦ για να γκρεμίσουμε την παράγκα του Ιωαννίδη. Για μένα είναι μονόδρομος η απόφαση αυτή, αλλά θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη αγωνιστικά και οικονομικά.

Το κακό παιδί που λέγεται Παναθηναϊκός, που δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι, δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ίσως στο τέλος αντί για μαύρο πρόβατο που θεωρούν, θα είναι ο λύκος. Αν με κοροϊδέψεις δεύτερη φορά, η ευθύνη είναι δική μου. Είτε στη FIBA, είτε στην Ευρωλίγκα οι πόρτες για τον Παναθηναϊκό είναι και θα είναι για πάντα ανοιχτές», ήταν η τελευταία του τοποθέτηση επί του θέματος.

«Τα έβαλαν με λάθος άνθρωπο – Καλή επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία»

Στη συνέχεια εκτόξευσε τα «βέλη» του και εναντίον του Ολυμπιακού, λέγοντας: «Όταν μια οικογένεια έχει βάλει κάτι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ και έχει φέρει τέτοιους παικταράδες και προπονητές, όταν έχεις πάρει έξι Ευρωπαϊκά, αμέτρητα πρωταθλήματα και Κύπελλα, με τίτλους επί 25 σερί χρόνια, ίσως να μην χρειάζονται λόγια. Ώρα να βάλουμε μια και καλή τα πράγματα στη θέση τους και να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας. Το τι λένε οι Ολυμπιακοί δεν με ένοιαζε ποτέ. Το ότι θα παίζουν για δεύτερο χρόνο στην Α2 αποδεικνύει ότι τα έβαλαν με λάθος άνθρωπο. Να τους ευχηθώ καλή επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Το είδαν και στο βόλεϊ, όπου κατάλαβαν ότι δεν είναι κράτος ο Ολυμπιακός».

«Αυτό που σε εξοργίζει είναι να δέχεσαι μαχαιριές από δικούς σου οπαδούς. Έχω ακούσει ότι επειδή δεν πήγαμε από το 2012 στο Final Four και ότι έχουμε αποτύχει. Χωρίς να λένε γιατί δεν πήγαμε, ξεχνώντας ότι έχουμε πάρει τους 12 από τους 16 τίτλους που έχουμε κατακτήσει. Είδαμε μεγάλες ομάδες κλείνοντας τον κύκλο τους να μένουν για χρόνια χωρίς τίτλο, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό το 2012. Τότε επιστρατεύτηκα, χωρίς καν να θέλω, τότε που οι Αγγελόπουλοι έλεγαν ότι θα φτιάξουν αυτοκρατορία και μας είδαν να κάνουμε δύο σερί νταμπλ.

Η σύγκριση με την εποχή του Παύλου θα ήταν αμείλικτη, αλλά δεν έκανε ποτέ πίσω. Μόνος εναντίον όλων. Ήξερα ότι εξαιτίας της αγάπης μου για τον ΠΑΟ θα έπληττα την εικόνα μου ως επιχειρηματίας ή άνθρωπος. Όμως δεν το έβαλα στο ζύγι, είπα ‘Δημήτρη προχώρα για τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του’. Έχουμε 25 σερί χρόνια τίτλους. Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο Παναθηναϊκός του περήφανου κόσμου του και των Γιαννακόπουλων το κατάφερε. Ακούω και τώρα ότι δεν βάλαμε λεφτά, μετά από 12 τίτλους και 63 εκατ. ευρώ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν το προφανές και ότι για να βγαίνει ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος πρέπει να βάζει λεφτά από τις εταιρείες του».

Και συμπλήρωσε: «Λέγανε ότι ο Γιαννακόπουλος δεν αφήνει τους προπονητές να κάνουν τη δουλειά τους. Από το 2012 παρενέβη στη μεταγραφή του Καπόνο και όταν ο Τζόρτζεβιτς ήθελε να κόψει το μπάσκετ στον Παππά. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι οι προπονητές».

«Δεν πρόκειται να συνεχίσω στον Ερασιτέχνη αν…»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνέχισε την τοποθέτησή του ως εξής: «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Βοτανικό δείχνουν πως κάποιοι θέλουν να γκρεμίσουν τη Λεωφόρο πριν αρχίσει το έργο ή να επιστρέψουν στο αρχικό διάταγμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να την παραχωρήσουμε αν δεν υπάρχει λύση για ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη. Όλες οι άλλες πλευρές ευθυγραμμίζονται για την μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Μην ακούτε που λένε για γήπεδο μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο.

Μας λένε να δώσουμε τη Λεωφόρο για να πάμε στον Βοτανικό ως ενοικιαστές! Αν αυτό δεν είναι αδικία τι είναι; Αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου στο ξεπούλημα αυτό. Όμως δεν θέλω να βάλω εμπόδια στη λύση στο γηπεδικό. Αν μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη, σε 20-25 μέρες, ισχύσει η αρχική συμφωνία, δεν πρόκειται να συνεχίσω στον Ερασιτέχνη, για λόγους αρχής και Παναθηναϊκής συνείδησης. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχίσω να προσφέρω στα αγωνιστικά τμήματα. Τα έχω αγαπήσει και θα συνεχίσω να συνδράμω».

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι προς πώληση έναντι 25 εκατ. ευρώ»

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννακόπουλος έριξε και τη μεγαλύτερη… βόμβα της ημέρας: «Είχα πει ότι την 1η Ιουλίου θα έδινα το μάνατζμεντ σε άνθρωπο εμπιστοσύνης μου. Από αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση για 25 εκατ. ευρώ. Δεν είχαμε μπει ως τώρα σε διαδικασία αποτίμησης αυτού του τεράστιου μπραντ. Δεν θα πάρω τα λόγια μου πίσω. Μέχρι να βρεθεί αγοραστής, η ΚΑΕ θα πορευτεί από ανθρώπους εμπιστοσύνης, χωρίς καμία παρέμβασή μου και με βάση τα έσοδα που θα έχει. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι Μάνος Παπαδρόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος. Αυτοί θα τρέχον από σήμερα τον Παναθηναϊκό».

Και συμπλήρωσε: «Σκοπός μου είναι να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί όσο περισσότερο γίνεται. Αφήνω τον Ερασιτέχνη καθαρό και με όλα τα τμήματα να βγάζουν υγεία. Αφήνω την ΚΑΕ καθαρή και πρωταθλήτρια. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Η αγάπη του κόσμου μού δειχνει πως άξιζε τον κόπο. Κοιτώντας πίσω θεωρώ πως έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στην καλύτερη ομάδα που έβγαλε αυτός ο τόπος. Στον Παναθηναϊκό των εκατομμυρίων φιλάθλων και της Θύρας 13. Τον Παναθηναϊκό του τρίπτυχου ομάδα-διοίκηση-κόσμος, που είναι ιδέα, που είναι τρόπος ζωής», για να περάσει στη διαδικασία των ερωτήσεων.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

– Είπατε ότι το τμήμα μπάσκετ θα πορευτεί με τον κύριο Παπαδόπουλο και τον κύριο Τριαντόπουλο, εσείς θα βοηθήσετε με χρήματα όπως είπατε ότι θα βοηθήσετε στον Ερασιτέχνη;

«Εμένα ο κύκλος μου στον Παναθηναϊκό, όπως σας είπα, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα».

– Τι έχει γίνει με το θέμα του Καλάθη και πως θα κινηθεί αυτή η διαδικασία;

«Είναι εδώ ο κύριος Παπαδόπουλος και ο κύριος Τριαντόπουλος, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορείτε να απευθυνθείτε σε εκείνους».
Η προσπάθεια απεμπλοκής σας από την Euroleague, θα συνεχιστεί από τους επόμενους και πως μπορεί να είναι δεσμευτική μια απόφαση να φύγετε για έναν πιθανό αγοραστή αν αυτός έχει άλλη άποψη;

Καταρχάς δεν είπα ότι φεύγουμε από την Ευρωλίγκα και πάμε στη FIBA. Είπα πως για εμένα είναι μονόδρομος και μια απόφαση θα ερχόταν μόνο όταν θα έχουν εξεταστεί όλα τα δεδομένα. Αυτό γινόταν μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να γίνεται. Για εμένα είναι σωστό να πάμε στη FIBA. Ανέφερα στην ομιλία μου και το γνωρίζετε κι εσείς, ο Παναθηναϊκός είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκα, είναι η ομάδα που κουβαλάει τα περισσότερα έσοδα αλλά δεν υποθυκεύεται κανένα μέλλον. Οι πόρτες είτε της Ευρωλίγκας, είτε της FIBA θα είναι πάντα ανοικτές. Το τι θα πει ο κύριος ο Μπερτομέου μετά τη συνέντευξη, που δεδομένα θα πει, διοργάνωση χωρίς τον Παναθηναϊκό μέσα δεν γίνεται. Το είπα και πριν, δεν αφορά μόνο εμάς αφορά και τον Ολυμπιακό και τη Μακάμπι. Δεν δεσμεύεται καθόλου ο επόμενος αν επιλέξει την Ευρωλίγκα. Η πόρτα θα είναι ανοικτή και με κόκκινο χαλί στρωμένο…»

– Πώς θα ξεπεράσετε το θέμα του συμβολαίου που έχετε υπογράψει και τη ρήτρα που υπάρχει την οποία θα κληθεί να πληρώσει ο Σύλλογος ή ο επόμενος ιδιοκτήτης;

«Οι γνώσεις σας είναι σωστές, αλλά δεν ξέρετε πως από τη μια πλευρά υπάρχει μια υποτιθέμενη ρήτρα 10 εκατ. ευρώ, αλλά από την άλλη το νομικό μας τμήμα μετά από μια πολύ μεγάλη μελέτη έχει καταλήξει ότι αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε από την Ευρωλίγκα, όταν θα τελειώσει αυτός ο δικαστικός αγώνας δεν θα χρωστάμε εμείς στην Ευρωλίγκα, αλλά η Ευρωλίγκα στον Παναθηναϊκό».

– Μέσα σε όλα αναφερθήκατε στον Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση. Εντοπίσατε κάποια ζημιογόνα θέματα για τον Παναθηναϊκό και δεν μπορώ να μην διερωτηθώ αν αυτά τα θέματα δεν είχαν εντοπιστεί κι από τον Θανάση Γιαννακόπουλο πριν πολλά χρόνια;

«Αν θυμάστε καλά, ο θείος μου ο Θανάσης τότε είχε εκφράσει την αντίθεσή του με το να πάει ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό, αλλά όπως κι εγώ τώρα έτσι κι εκείνος τότε δεν ήθελε να είναι ο άνθρωπος που θα κατηγορηθεί ότι στερεί το όνειρο του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, που ξέρουμε πόσο ανάγκη το έχει. Άρα σας προσκαλώ να ανατρέξετε στην άποψή του τότε».

– Με δεδομένο ότι αναφερθήκατε στα ιλιγγιώδη ποσά που έχει ξοδέψει η οικογένειά σας και το ποσό που βάλατε για την πώληση είναι πολύ μικρό για την αξία του Παναθηναϊκού, το κάνατε για να βοηθήσετε κάποιον να έρθει και να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό;

«Όταν κάποιος συγκρίνει το ποσό με τα χρήματα που έχει βάλει η οικογένειά μου στον Παναθηναϊκό, ακούγεται πολύ μικρό. Την τιμή την ορίζει η αγορά, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω πως το ποσό των 25 εκατ. ευρώ δεν είναι καθόλου μικρό για την εποχή που ζούμε. Ο λόγος είναι πως θέλω να δω έναν άνθρωπο που θα έρθει για να έχει τον Παναθηναϊκό στα ψηλότερα σκαλοπάτια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα και δεν θα αφήσω ο Παναθηναϊκός να πάει σε χέρια ανθρώπων που βλέπουν τον Παναθηναϊκό ως μέσο για άλλες δραστηριότητες».

– Ο κ. Μπερτομέου εμφανίζεται σίγουρος πως ο Παναθηναϊκός δεν θα φύγει από την Ευρωλίγκα, επίσης για το τμήμα βόλεϊ έχει γραφτεί πως θα επιστρέψει ο Πρωτοψάλτης, ισχύει;

«Ο κ. Μπερτομέου έχει εκφράσει 4-5 φορές ότι ο Παναθηναϊκός θα μείνει. Δείχνει το τρέμουλο που υπάρχει. Καταλαβαίνει απόλυτα ότι δεν υπάρχει Ευρωλίγκα χωρίς Παναθηναϊκό. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι που θα τρέξουν τον Σύλλογο θα τον διαψεύσουν οικτρά και θα διαλυθεί το έκτρωμα που υπάρχει. Για τον Πρωτοψάλτη το ακούω από εσάς. Όπως είπα θα συνδράμω, για να γίνουμε πρωταθλητές σε όλα τα Σπορ. Τώρα αν αυτό θα γίνει μέςω Πρωτοψάλτη ή άλλου αθλητή, θα είναι θέμα προπονητή».

– Αν στα ραντάρ σας έχει πέσει κάποιο δυνητικό ενδιαφέρον από επενδυτές για την ΚΑΕ, και υπό ποιο συναισθηματικό κράτος λάβατε την απόφαση που ανακοινώσατε σήμερα;

«Στην πρώτη ερώτηση, δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνό μου. Θεωρώ ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής. Το 2012 είχε οργώσει όλο τον πλανήτη για να βρω αγοραστή, είχα φτάσει μέχρι τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Νιγηρίας για να με βοηθήσει να βρω αγοραστή. Μακάρι να βρεθεί αγοραστής. Το αν θα βρεθεί, θα το δείξει ο χρόνος. Όλη μου τη ζωή μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό. Είναι κάτι δύσκολο όλο αυτό. Είναι μια μέρα συναισθηματικής φόρτισης. Συμπίπτει με τη μέρα που μπήλε ο πατέρας μου στην ΚΑΕ πριν από 33 χρόνια. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το ξεπεράσω. Παναθηναϊκός ήμουν, είμαι και θα είμαι. Θα συνεχίσω να πηγαίνω στο γήπεδο».

– Αν τροποποιηθούν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στον Βοτανικό, θα αλλάξει η απόφαση που ανακοινώσατε;

«Μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη θα περιμένω να δω να παρουσιάζεται η αρχική συμφωνία. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, δεν θα με βρει ως πρόεδρο και δεν θα επιτρέψω να γίνει. Αν υπάρχει αυτή η διάθεση από την Πολιτεία και τον Δήμο να προχωρήσουμε, αυτό είναι κάτι που δεν θα με αφήσει ασυγκίνητο.

Αν προχωρήσει η Παναθηναϊκή Πολιτεία, με εγκαταστάσεις για ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη δεν θα νιώθω ότι πήγε χαμένος ο χρόνος. Αν δεν γίνει τίποτα απ’ όλα αυτά, και υπάρχει μόνο το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον ορίζοντα, δεν θα σκεφτώ κάτι. Θα είναι ιστορικό λάθος να προχωρήσει ο Βοτανικός μόνο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αν είναι να γίνει μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ας φτιαχτεί στη Λεωφόρο. Όλα πρέπει να είναι μαζί, να υπάρχει μια περιοχή που θα σφύζει από πράσινο, θα είναι γεμάτη από Παναθηναϊκό».

– Τι εξελίξεις περιμένετε για το θέμα του Βοτανικού;

«Περίμενα ότι θα είχαν ανακοινωθεί πέρσι τα δεδομένα της συμφωνίας. Κάνοντας μια συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη τις προηγούμενες ημέρες και βλέποντας κάποια δημοσιεύματα σε Μέσα – δορυφόρους του κ. Αλαφούζου, κατάλαβα πώς είναι τα πράγματα. Αν προχωρήσει η συζήτηση μόνο για ποδοσφαιρικό γήπεδο, τότε θα μιλάμε για αρνητικές εξελίξεις. Δεν γίνεται να μπούμε ενοικιαστές σε ένα γήπεδο, χωρίς τις εμπορικές χρήσεις. Αν παρουσιαστεί η συμφωνία που είχαμε κάνει, θα μιλάμε για θετικές εξελίξεις. Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρχουν εξελίξεις, ειδικά μετά από αυτή τη συνέντευξη.

Δυστυχώς ο ΠΑΟ είναι χωρισμένος. Ποδοσφαιρικοί, μπασκετικοί, Αλαφουζικοί, Γιαννακοπουλικοί, Θ13 αριστερά, Θ13 δεξιά. Αν γίνει ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι καλό για τον Αλαφούζο και ένα μέρος της Θ13. Ασχέτως αν δημοσίως παρουσιάζεται το αντίθετο. Ελπίζω να μην βγω αληθινός. Ξέρω πως έχουν έρθει κοντά για να στηριχτεί το σχέδιο Βοτανικός – γήπεδο ποδοσφαίρου».

– Για τα χρήματα του PAO Alive, υπάρχει σκέψη τι θα γίνουν;

«Κατ’ αρχήν δεν είναι 760.000 ευρώ. Περίπου 300-330.000 ευρώ δόθηκαν στην καμπάνια και με ενέργειες του νομικού μας τμήματος δεν θα πληρώσουμε τις ρήτρες για τις εκδηλώσεις που δεν θα γίνουν. Αυτή την στιγμή μιλάμε για ένα ποσό που είναι στα ταμεία του Ερασιτέχνη. Πέρσι είχα πει ότι αυτά τα χρήματα είναι για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να μπούμε στο γήπεδο. Αυτά τα χρήματα θα πάνε στα μπάτζετ των ομάδων».

– Θα βοηθήσετε στα έσοδα στο μπάσκετ και το αν θα υπάρξει δική του εμπλοκή για να διασφαλιστεί η επόμενη σεζόν;

«Είπα πως τον Σεπτέμβριο μαθαίνουμε τα χρήματα. Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τα μέλη του ΕΣΑΚΕ για να υπάρξουν ελαφρύνσεις για το μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός και οι υπόλοιποι σύλλογοι θέλουν επαρκές μπάτζετ. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να μην φανεί η διαφορά της δικής μου χρηματοδότησης».

– Ποιες είναι οι άμεσες εντολές για τον σχεδιασμό στον Ερασιτέχνη;

«Θα υπάρξει μια παύση για να δούμε αν θα είμαι στον Σύλλογο. Δεν θα μπορούσα να δώσω κατευθύνσεις για το μέλλον, δεν θα μπορούσα να υπογράψω συμβόλαια που δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί ο Σύλλογος. Όσο για τον κόσμο, θα πρέπει να συνεχίσει να ελπίζει. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν πάρει μια τροπή που κανείς δεν τον υπολογίζει, άλλες ομάδες έχουν κάνει γήπεδα… Κι εγώ μαζί τους θα είμαι, στον όποιο Παναθηναϊκό αγώνα»…

– Θεωρείται πως είναι ένα προσωπικό σας χρέος με όσα έχετε συνεισφέρει στον Παναθηναϊκό, να παλέψετε μένοντας πρόεδρος στον Ερασιτέχνη;

«Δεν θεωρώ ότι είναι χρέος μου. Μετά από 33 χρόνια και 500 εκατ. ευρώ δεν έχω κάποιο χρέος. Μένοντας για να πολεμήσω θα είχα δυο δρόμους. Ο ένας θα ήταν να πολεμήσω για την Παναθηναϊκή Πολιτεία κι αν δεν προχωρήσει να κατηγορηθώ από τους ποδοσφαιρικούς ότι σταματάω το γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, γεμίζει τα γήπεδα, φέρνει τα έσοδα. Αν πρέπει να φτιαχτεί γήπεδο ποδοσφαίρου, εγώ θα κάνω στην άκρη και θα το δω να γίνεται».

– Αν δεν υπάρξει επενδυτής για την ΚΑΕ με το ποσό που είπατε, θα ρίξετε το ποσό ή θα συνεχίσει να τρέχει αυτό το μοντέλο;

«Εμένα με ενδιαφέρει στην επόμενη ημέρα να έρθει κάποιος που θα είναι Παναθηναϊκός, θα αγαπάει τον Παναθηναϊκό και δεν θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον Παναθηναϊκό για άλλα πράγματα. Τώρα το αν θα προσαρμοστεί, ας έρθει κάποιος πρώτα και το βλέπουμε…».

– Σχετικά με το ενδιαφέρον των αδερφών Αργυρόπουλων για το τμήμα του πόλο, υπήρξε πράγματι;

«Το ενδιαφέρον αυτών, το έμαθα όταν ήδη είχαν αποσύρει το ενδιαφέρον τους. Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν το πόλο και τον Παναθηναϊκό. Ήμασταν θετικοί στην πρώτη τους όχληση, σκοπός δεν είναι να υπάρχει ένας το είχα πει και πέρσι, σκοπός ήταν να είμαστε πολλοί μαζί. Ελπίζω πως θα αναθεωρήσουν την άποψή τους και θα έρθουν για να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν».

– Αφορά και τα δυο σκέλη, και τον Ερασιτέχνη και την ΚΑΕ, το θέμα του Βοτανικού. Αν υπάρξει ένα ιδανικό σενάριο από επίσημα χείλη της πολιτείας θα αναθεωρήσετε και τις δυο αποφάσεις που είπατε σήμερα;

«Οι λόγοι σας ανέφερα ποιοι είναι. Ο ένας είναι ότι δεν προχώρησε ο Βοτανικός και ο δεύτερος ότι έχω κουραστεί να είμαι ο μοναδικός που βάζει χρήματα. Στην περίπτωση που βγει η πολιτεία και πει πως θα προχωρήσει η Παναθηναϊκή Πολιτεία. Ο ενιαίος Παναθηναϊκός, ο αδιαίρετος Παναθηναϊκός κάτω από μια κοινή Παναθηναϊκή στέγη είναι κάτι που δεν μπορεί να με αφήσει ασυγκίνητο. Θα είμαι ο πρώτος που θα κάτσει στο τραπέζι. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί».

– Τι άλλαξε σε διάστημα δυο ετών και λέτε πως είναι απαραίτητο να περάσετε στη  FIBA;

«Η FIBA λειτουργεί με πρόγραμμα, έχουν κάνει πράγματα με το ΝΒΑ και στην Ωκεανία και στην Ασία και στη Νότιο Αμερική. Βλέποντας το πλάνο, τα χρήματα που θα επενδύσουν και το μακροχρόνιο πλάνο τους για το μπάσκετ, θεωρώ πως πάρα πολύ σύντομα θα είναι η μοναδική πανίσχυρη διοργάνωση στην Ευρώπη. Βλέπουμε ομάδες που έχουν περάσει από την Ευρωλίγκα και έχουν κάνει επενδύσεις να είναι εκεί. Είμαι βέβαιος πως και τα επόμενα χρόνια πολλές ομάδες θα φύγουν από το έκτρωμα που λέγεται Ευρωλίγκα και θα πάνε εκεί που είναι το μπάσκετ».

– Είπατε ότι την απόφαση για το αν θα πάει ο Παναθηναϊκός στη FIBA, δεν θα τη λάβετε εσείς. Αυτό τι σημαίνει μπορείτε να μας το αναλύσετε;

«Από σήμερα εγώ δεν θα ανακατευτώ σε καμία απόφαση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, δεν θα μετέχω σε καμία σύσκεψη. Αν μου ζητάνε την άποψή μου, ευχαρίστως να τη δίνω. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φύγει από την Ευρωλίγκα, πρέπει να πάει στη FIBA. Την απόφαση θα την πάρουν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Τριαντόπουλος. Αυτοί είναι υπεύθυνοι από σήμερα. Την απόφαση θα την πάρουν βάζοντας κάτω τα δεδομένα, οικονομικά και αγωνιστικά, ακούγοντας και τον κόσμο και θέλω να πιστεύω ακούγοντας και τη δική μου γνώμη».

– Κάποιος που θα πληρώσει 25 εκατ. ευρώ αύριο το πρωί, τι ακριβώς θα αγοράσει από τον Παναθηναϊκό; Θα είναι υποχρεωμένος να την τροφοδοτεί με τα χρήματα που τροφοδοτούσατε εσείς. Τι ακριβώς αγοράζει;

«Τα ποσά ούτε εγώ τα ήξερα, ζαλίστηκα  όταν τα άκουσα. Τις παλαιότερες ημέρες δεν μου τα έλεγε ο πατέρας μου αυτά τα ποσά είχα μικρότερα στο μυαλό μου. Τι αγοράζει; Τον πιο επιτυχημένο σύλλογο στην Ευρώπη. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να βάζει τόσα χρήματα όσα η οικογένειά μου γιατί θα έχει πάει σε μια διοργάνωσηςπου θα κεφαλαιοποιεί το προϊόν της και θέλω να πιστεύω πως στη FIBA δεν θα χρειαστεί τέτοια εκταμίευση χρημάτων. Όσο είμαστε στη FIBA συμφωνώ απόλυτα με το ερώτημά σας».

– Σε περίπτωση που υπάρξει ένα διάστημα ενός χρόνου που δεν βρεθεί αγοραστής, ποιες είναι οι σκέψεις σας για το επόμενο καλοκαίρι και για την ομάδα μπάσκετ;

«Κανένα προγραμματισμό δεν έχω για το μέλλον, δεν θα είμαι μέλος σε κανέναν προγραμματισμό στο μέλλον. Ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση από σήμερα. Το κεφάλαιο Παναθηναϊκός για εμένα έχει κλείσει. Ο Παναθηναϊκός από σήμερα είναι προς πώληση είτε είναι το 2021, το 2022 ή το 1542».