Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Steering Committee στο υπουργείο Δια Βίου Μάθησης.

Η Τετάρτη ήταν η μέρα της συνάντησης των Big 4 με FIFA και UEFA, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή γραμμή ώστε να οδηγηθούμε στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία μέρα μετά, στο υπουργείο Δια Βίου Μάθησης, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της Steering Committee, μιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 14 ομάδων της Super League 1, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και οι Ζόραν Λάκοβιτς (Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών – μελών FIFA), Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Μαρκ Τίμερ (Σύμβουλος Ασφάλειας και Προστασίας Αγώνων UEFA), Νίκολας Ραουντένσκι (Αξιωματούχος Ακεραιότητας Διοργανώσεων UEFA), Χαράλαμπος Τσιανάκας (Νομικός Σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης), Ιωάννης Αναστασάκος (Σύμβουλος Υπουργού Προστασίας του Πολίτη), Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας), Νικόλαος Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας), Αχιλλέας Τσιχτής (Πρόεδρος ΔΕΑΒ), Βαγγέλης Γραμμένος (Πρόεδρος ΕΠΟ), Μηνάς Λυσάνδρου (Πρόεδρος SL1) και Λεωνίδας Λεουτσάκος (Πρόεδρος SL2 και FL).

Ήταν μια συνεδρίαση στην οποία όλες οι πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς να λείψουν φυσικά οι εντάσεις και τα παράπονα. Ενδεικτικά, ο Αλέξης Κούγιας, ως αφεντικό της ΑΕΛ, ήταν επιθετικός απέναντι στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, για τις παραπομπές του στον αθλητικό εισαγγελέα ενώ αναφέρθηκε σε στημένα ματς και στο γεγονός ότι κανείς δεν κάνει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Γιώργος Μποροβήλος από την πλευρά του, ως εκπρόσωπος του Αστέρα Τρίπολης, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές που αφορούν δηλώσεις που κακώς γίνονται επειδή προκαλούν ένταση, ενώ εξέφρασε την άποψη πως μια ομάδα που τιμωρείται η έδρα της θα πρέπει να παίζει σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων από αυτή.

Αφού είπαν όσα είπαν οι εκπρόσωποι των ομάδων, ήταν η σειρά να τοποθετηθούν οι υπόλοιποι, με τον Ζόραν Λάκοβιτς, διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, να λέει πως το λάθος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ήταν το γεγονός ότι δεν είχε εκτελεστικό αλλά μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με συνέπεια να μην μπορέσει να έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που θα γίνουν δε θα πρέπει να επηρεάζουν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και στη συνέχεια ενημέρωσε για την πρόθεση κατάθεσης σχεδίου νόμου που θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση ανάδειξης των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση της ΕΠΟ, ενώ ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα αναλάβει άμεσα το κόστος συμπλήρωσης του Var με το λογισμικό για το οφσάιντ, κόστους 950 ευρώ, άνευ ΦΠΑ, για κάθε αγώνα. Από εκεί και πέρα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίστηκε η διάθεση συνεργασίας για να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, την ώρα που από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστίασαν στα αναχρονιστικά γήπεδα και στους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν σε λέσχες φιλάθλων ώστε να ελεγχθεί απολύτως το θέμα της βίας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε τα εξής.

«Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν τα γήπεδα στις οικογένειες, να υπάρξει ποιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ένα θέαμα που θα είναι αντάξιο της ιστορίας του. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι και γι αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λάκοβιτς, αλλά και όλα τα στελέχη της FIFA και της UEFA που βρέθηκαν για 2η μέρα στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, ενόψει του νέου οργάνου που συστήσαμε. Είμαι βέβαιος ότι θα παράξει χρήσιμο έργο για τη βελτίωση σε θέματα ασφαλείας στα ελληνικά γήπεδα, αντιμετώπισης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων.

Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσουν δύο ομάδες εργασίας για τα ζητήματα αυτά, έτσι ώστε το προϊόν που θα παράξουν να αποτελέσει μέρος του σχεδίου νόμου που θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή και θα αφορά αφενός στις λέσχες φιλάθλων, αφετέρου στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Είμαστε πολύ συντονισμένοι και χαίρομαι πάρα πολύ που η παρουσία των θεσμικών συνομιλητών μας, αλλά και όλων των εκπροσώπων των ΠΑΕ σήμερα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Προσέφεραν όλοι από το δικό τους μετερίζι με το δικό τους τρόπο, με περιστατικά, με προτάσεις, με στοιχεία. Συνεχίζουμε τη δουλειά ακάθεκτοι, με στόχο να επιστρέψουν στα γήπεδα οι ελληνικές οικογένειες. Θέλουμε καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα, θέλουμε ένα καλύτερο και ποιοτικότερο αθλητισμό στη χώρα μας».