Ένα μεγάλο παιχνίδι αναμένεται απόψε στο Άμστερνταμ, μεταξύ Άγιαξ και Γιουβέντους για τα προημιτελικά του Champions League. Ωστόσο, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, οι άνθρωποι της UEFA θα έχουν τα «μάτια» τους και έξω από αυτό και πιο συγκεκριμένα στις κερκίδες.

Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της ιταλικής ομάδας, Drughi, είχε εκδώσει πριν λίγο καιρό προειδοποιητική ανακοίνωση, με την οποία όχι μόνο έκανε λόγο για «στήσιμο» ενός μηχανισμού από πλευράς διοίκησης για εμφύλιο μεταξύ των οπαδών, αλλά εξέφραζε και την πρόθεση να μεταβούν τιφόζι στην ολλανδική πρωτεύουσα και να μπουν σε άλλες θύρες, με οπαδούς του «Αίαντα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το… κοκτέιλ, μάλιστα, είναι εκρηκτικό, καθώς οι ultras της Γιούβε είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς της Ντεν Χααγκ στην Ολλανδία, του συλλόγου που τρέφει το μεγαλύτερο μίσος εντός συνόρων για τον Άγιαξ, ακόμη και σε σχέση με τη Φέγενορντ. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως οι οπαδοί της Χάγης δεν συμπαθούν καθόλου αυτούς από το Άμστερνταμ, για τις εβραϊκές ρίζες που έχει ο σύλλογος της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Οι φανατικοί υποστηρικτές της Ντεν Χααγκ διακατέχονται κατά κύριο λόγο από μια υποβόσκουσα ακροδεξιά ιδεολογία, με αποτέλεσμα ο «Αίαντας» να αποτελεί και για τις καταβολές του… κόκκινο πανί. Καταλαβαίνει κανείς πως εάν στους τιφόζι της Γιουβέντους παρεισφρήσουν οι συγκεκριμένοι οπαδοί, μπορεί να προκληθεί ένταση και η ποδοσφαιρική γιορτή να αμαυρωθεί.

Το να ενώνονται οπαδοί ομάδων, με στόχο τον κοινό «εχθρό» δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πρόσφατη ήταν η συνύπαρξη οπαδών της Λάτσιο με αυτούς της Ίντερ και της Αταλάντα με αυτούς της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στο πρόσφατο παιχνίδι Ίντερ-Άιντραχτ για το Europa League στο Μιλάνο.

Επίσης, κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Άγιαξ για το Champions League, εκεί όπου στους Ολλανδούς είχαν παρεισφρήσει ultras του Παναθηναϊκού και της Κρακόβια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα σκηνικά βίας που έφεραν και την τιμωρία της ελληνικής ομάδας από την UEFA. Αυτό, όμως, που είχε κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως στην εξέδρα των υποστηρικτών του Άγιαξ εμφανίστηκαν και ναζιστικοί χαιρετισμοί, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση.

Στις τάξεις των ultras θρυλείται πως αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που μπήκε τέλος στην αδελφοποίηση μεταξύ οπαδών του Άγιαξ και της Κρακόβια.