Εμφατική νίκη πέτυχε ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Τούμπας με σκορ 3-1.

Ο δικέφαλος του Βορρά επικράτησε απολύτως της ομάδας του Πειραιά στο παιχνίδι που είχε χαρακτηριστεί τελικός για το πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο +9 (ουσιαστικά στο +10) τη διαφορά του από τον Ολυμπιακό και δέκα αγωνιστικές πριν από το φινάλε αγκάλιασε το πρωτάθλημα και με τα δύο χέρια. Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Άκπομ τα ιστορικά γκολ του αήττητου Δικέφαλου.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν άλλαξε σχήμα και πρόσωπα επιμένοντας στην γνωστή συνταγή του 4-2-3-1, με τον Σάχοφ να είναι στο αρχικό σχήμα δίπλα στον Μαουρίσιο. Στα μετόπισθεν η γνωστή πεντάδα των Πασχαλάκη, Μάτος, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, ενώ μπροστά οι επιλογές ήταν οι αναμενόμενες, με τους Ζαμπά και Ελ Καντουρί στα δύο άκρα, τον Μπίσεσβαρ σε ρόλο επιτελικού μέσου και τον Άκπομ στην κορυφή της «ασπρόμαυρης» επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά ο Μάρτινς παρέταξε τον Ολυμπιακό με Σα κάτω από τα δοκάρια, Κούτρη, Τοροσίδη, Σισέ και Βούκοβιτς στην άμυνα, Γκιγιέρμε και Νάτχο εσωτερικοί μέσοι και επιτελικό τον Φορτούνη, στα άκρα Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλο, ενώ μπροστά τους ήταν ο Γκερέρο.

Το ντέρμπι άρχισε με τον Χριστοδουλόπουλο να απειλεί από μακριά τον Πασχαλάκη, αλλά τον Αντρέ Βιεϊρίνια να βάζει από πολύ νωρίς φωτιά στην Τούμπα. Ο «κάπτεν» του «Δικεφάλου» με… ένα στρέμμα μπροστά του, κοντρόλαρε και με το αριστερό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σα γράφοντας στο 3ο λεπτό του ντέρμπι το 1-0.

Ο Ολυμπιακός επιχείρησε να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο επιδιώκοντας, κυρίως μέσα από στημένες μπάλες, να πατήσει στην περιοχή του ΠΑΟΚ, που με τον πανταχού παρόντα Χοσέ Κρέσπο απομάκρυνε κάθε κίνδυνο. Οι «ερυθρόλευκοι» ρίσκαραν, άφηναν κενούς χώρους και το πλήρωσαν με το χρονόμετρο να δείχνει το 19ο λεπτό. Ο Ζαμπά έκανε την σέντρα στον Άκπομ, αυτός γύρισε με το κεφάλι στον Μπίσεσβαρ που μόνος του πλάσαρε σε κενό τέρμα έκανε το 2-0.

Η απάντηση των φιλοξενούμενων στην απόλυτη κυριαρχία των γηπεδούχων ήταν δύο μακρινά σουτ από Γκιγιέρμε και Χριστοδουλόπουλο. Το τρομερό εικοσάλεπτο του ΠΑΟΚ και το πλάνο του Λουτσέσκου, που πόνταρε στις αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού, είχε φέρει αποτέλεσμα, με τους παθιασμένους παίκτες του να έχουν τον τρόπο να κοντρολάρουν το παιχνίδι, που είχε έρθει στα μέτρα τους. Και αν η μπάλα από το σουτ του ανενόχλητου Σάχοφ δεν έστελνε την μπάλα στο δοκάρι του Σα, το ταμπλό θα είχε γράψει 3-0 πριν από την συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου.

Η επόμενη μεγάλη στιγμή του ντέρμπι (34’) ανήκε και αυτή στον ΠΑΟΚ, με τον Ζαμπά να εκμεταλλεύεται το λάθος του Γκιγιέρμε, να κάνει το γύρισμα, αλλά το πλασέ του Μπίσεσβαρ με την μπάλα να κατευθύνεται στα δίχτυα, απομάκρυνε με υπερένταση ο Σα. Τα κενά των «ερυθρόλευκων» στη μεσαία γραμμή ήταν εμφανή δια γυμνού οφθαλμού, καθώς Νάτχο, Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλος έμοιαζαν να περπατάνε στο γήπεδο.

Ο Μάρτινς δεν είχε άλλη επιλογή και με το ξεκίνημα του β’ μέρους ανακάτεψε την τράπουλα, αφαιρώντας από την ενδεκάδα του Ολυμπιακού τους κάκιστους Νάτχο και Χριστοδουλόπουλο, περνώντας στο γήπεδο τους Καμαρά και Ντίας. Στο 48ο λεπτό ο Ντίας δεν πρόλαβε σε κενή εστία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη. Για τους Πειραιώτες δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να πιέσουν για το γκολ που θα τους ξαναέβαζε στο ματς.

Η απάντηση του Λουτσέσκου ήταν η είσοδος του Σέρτζιο Ολιβέιρα, αντί του «κιτρινισμένου» Σάχοφ, θέλοντας να διαχειριστεί το υπέρ του σκορ και το χρόνο να κυλάει υπέρ της ομάδας του. Στο 83’ ο Άκπομ έγραψε τον επίλογο του ντέρμπι βάζοντας φαρδιά την υπογραφή του εκτελώντας τον Σα για το 3-0 και δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στις κερκίδες της Τούμπας, που δεν κόπασαν ούτε όταν ο Ποντένσε στο 88’ από κοντά μείωσε σε 3-1.

Στο τέλος του αγώνα σημειώθηκε μικρή ένταση μεταξύ παικτών του Ολυμπιακού και μελών του τεχνικού τιμ του ΠΑΟΚ, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια στο περιστατικό.

Πηγή: gazzetta.gr