Galacticos, Galacticos II και γενικά μια αίσθηση πως ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί δίνουμε όσο ρευστό χρειαστεί για να το πάρουμε. Κάπως έτσι λειτουργούσε επί πολλά χρόνια ο σχεδιασμός της Ρεάλ Μαδρίτης για πολλά χρόνια και η αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, που είχε μια εκπληκτική φουρνιά από την ακαδημία της, ήταν τεράστια, δεδομένων και των επιτυχιών των Blagugrana. Την τελευταία 5ετία όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Οι Merengues είναι η ομάδα που σαρώνει τους τίτλους στην Ευρώπη και οι Καταλανοί έχουν φτάσει σε έναν ημιτελικό στην 4ετία. Και όλα αυτά, ενώ η Μπαρτσελόνα έχει από το 2014 δώσει σχεδόν 400 εκατ. ευρώ περισσότερα για να αποκτήσει παίκτες.

Και από πιο παλιά, οι Blancos ήταν ένα club που αγόραζε έτοιμους stars, όμως αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει. Το «μπαμ» με την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ αντί 101 εκατ. ευρώ το 2013 ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων 6 ετών, ενώ στη συνέχεια ήρθε η μεταγραφή του Χάμες Ροδρίγες για 80 εκατ. ευρώ ύστερα από ένα τρελό Mundial με την Κολομβία.

Επόμενος πιο ακριβός είναι ο Βινίσιους για τον οποίο δόθηκαν 45 εκατ. στην Φλαμένγκο, όμως deals σαν και αυτά γίνονται όλο και πιο σπάνια για την Ρεάλ. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ έχει ‘μαζευτεί’ οικονομικά για να έχει τα επόμενα χρόνια έτοιμο ένα καινούριο Santiago Bernabeu, το οποίο θα κοστίσει κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Αυτή η τακτική σίγουρα δεν έχει βγει σε κακό για τους 13 φορές πρωταθλητές Ευρώπης, ειδικά από τη στιγμή που αυτή η δική τους περίοδος έχει συμπέσει με εκείνη στην οποία η Μπαρτσελόνα ξοδεύει πολλά πολύ περισσότερα για μεταγραφές.

Συγκεκριμένα, από το 2014 μέχρι σήμερα, οι Καταλανοί έχουν δαπανήσει για να ενισχύσουν το ρόστερ τους 384 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Ρεάλ. Μπορεί στα ταμεία του club να μπήκαν 222 εκατ. μετά την αποχώρηση του Νεϊμάρ, όμως αυτά και περισσότερα χρήματα έφυγαν για να αποκτηθούν παίκτες που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σε μια κατάσταση πανικού μετά την απώλεια του Βραζιλιάνου, η Μπαρτσελόνα έδωσε [μαζί με τα bonus] 160 εκατ. ευρώ στην Μπορούσια Ντόρτμουντ για τον Ουσμάν Ντεμπελέ και μετά το καλοκαίρι, ‘χτύπησε’ και τον χειμώνα ξοδεύοντας ακόμα 145 για να πάρει τον star της Λίβερπουλ, Φιλίπε Κουτίνιο. Σε πιο… ταπεινούς αριθμούς, για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ, Μάλκομ, δόθηκαν 41 εκατ. στην Μπορντό, στην Σεβίλλη σχεδόν 36 για τον Γάλλο σέντερ-μπακ, Κλεμάν Λενγκλέ, ενώ 31 πήγαν στην Γκρέμιο για τον κεντρικό μέσο, Αρτούρ.

Εκτός από την Μπαρτσελόνα, πολύ ανεβασμένη στα ποσά που ξοδεύει για να πάρει παίκτες είναι και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι Rojiblancos έχουν φτάσει τα 577 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, ξεπερνώντας τα 493 των Merengues, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι στα +64.7 εκατ. από τις μετακινήσεις παικτών, τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα έχει χαλάσει 405 εκατ. και η Ατλέτικο 131.

Πηγή: gazzetta.gr