Αν νομίζετε ότι η «λαίλαπα» των στημένων αγώνων έχει αφήσει ανεπηρέαστα τα Μουντιάλ, μάλλον δεν γνωρίζετε τι είχε συμβεί στις 25 Ιουνίου 1982. Πρωταγωνιστές τότε ήταν οι φίλοι μας οι Γερμανοί. Ύστερα από την ήττα -σοκ από την Αλγερία στην πρεμιέρα και την αδυναμία της Χιλής να παίξει σοβαρό ρόλο στον όμιλο, ο κίνδυνος αποκλεισμού για τα «πάντσερ» ήταν ορατός. Η νίκη επί της Αυστρίας στο τελευταίο ματς ήταν απαραίτητη για να προχωρήσει η Δυτική Γερμανία, η οποία παρά τις χτυπητές αδυναμίες της είχε πάει στη διοργάνωση με βλέψεις ακόμα και για την κατάκτηση του τροπαίου.

Στις 24 Ιουνίου η Αλγερία νίκησε με 3-2 τη Χιλή, έφτασε τους 4 βαθμούς και ήλπιζε να μη νικήσουν οι Δυτικογερμανοί τους Αυστριακούς για να γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρινόταν από τη φάση των ομίλων. Το ευρωπαϊκό ντέρμπι, όμως, διεξαγόταν μία ημέρα αργότερα! Αν και τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε γίνει σάλος με το 6-0 της Αργεντινής επί του Περού, η διεθνής ομοσπονδία δεν φρόντισε να ορίσει τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής κάθε ομίλου την ίδια ώρα – ούτε καν την ίδια ημέρα!

Έτσι οι Δυτικογερμανοί γνώριζαν ότι νικώντας με ένα ή δύο γκολ διαφορά, έπαιρναν την πρόκριση χωρίς να αφήνουν έξω τους Αυστριακούς. Και αυτό συνέβη! Μόλις στο 10’, ο Χορστ Χρούμπες έδωσε προβάδισμα στα «πάντσερ» και μετά και οι δύο ομάδες… έκατσαν. Για 80 ολόκληρα λεπτά, οι 22 παίκτες που βρίσκονταν στο τερέν δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα.

Οι μεν άλλαζαν πασούλες στον χώρο του κέντρου χωρίς να «καίγονται» να επιτεθούν και οι δε απλώς… τους κοιτούσαν, χωρίς καμία διάθεση να μαρκάρουν. Δίχως υπερβολή, μετά το γκολ δεν σημειώθηκε ούτε υποψία ευκαιρίας!

Το ματς έληξε πράγματι με 1-0, αλλά πριν ακόμα ακουστεί το σφύριγμα της λήξης είχε προκληθεί σάλος διεθνώς. Μάλιστα, οι πιο έντονες αντιδράσεις προήλθαν από τους Δυτικογερμανούς, παρότι η ομάδα τους είχε προχωρήσει.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή και δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο», είπε κατά τη διάρκεια του αγώνα ο σχολιαστής της γερμανικής τηλεόρασης, Έμπερχαρντ Στάνιεκ. Ο Αυστριακός σχολιαστής, αντίθετα, επέλεξε καλύτερο τρόπο διαμαρτυρίας. Αηδιασμένος με αυτό που έβλεπε, δεν έβγαλε λέξη στα τελευταία 30 λεπτά της αναμέτρησης! Η απάτη ήταν ξεκάθαρη, αν και από την πλευρά της ομοσπονδίας της Δυτικής Γερμανίας έγινε λόγος για «αγώνα τακτικής» και άλλα τέτοια όμορφα.

Κανείς δεν πείστηκε φυσικά και όλοι ζητούσαν τη δικαίωση για την Αλγερία, η οποία είχε παίξει ωραίο ποδόσφαιρο και άξιζε την πρόκριση. Παραδόξως, όμως, το θύμα της συμπαιγνίας ήταν αυτό που «φώναξε» λιγότερο γι’ αυτό που συνέβη. «Το να βλέπεις δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις να εξευτελίζονται για να μας αποκλείσουν, ήταν τίτλος τιμής για την Αλγερία. Η Δυτική Γερμανία και η Αυστρία προκρίθηκαν με άτιμο τρόπο, ενώ εμείς φύγαμε με το κεφάλι ψηλά», είχε τονίσει ο αμυντικός των Αφρικανών, Σααμπάν Μερζεκάν.

Μες στη γενική κατακραυγή, ζητήθηκε ακόμα και ο αποκλεισμός των Δυτικογερμανών και των Αυστριακών ή, έστω, η επανάληψη του μεταξύ τους αγώνα. Η ΦΙΦΑ δεν είχε την τόλμη να πάρει τέτοια απόφαση, όμως όσα έγιναν σαν σήμερα, αποτέλεσαν την αφορμή για να αποφασιστεί ότι από την επόμενη διοργάνωση οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής κάθε ομίλου, θα διεξάγονται την ίδια ημέρα και ώρα.

Δυτική Γερμανία – Αυστρία 1-0 (10’ Χρούμπες)

Δυτική Γερμανία (Γιουπ Ντέρβαλ): Σουμάχερ, Καλτς, Μπρίγκελ, Κ. Χ. Φέρστερ, Στίλικε, Μπράιτνερ, Ντρέμλερ, Λιτμπάρσκι, Μάγκατ, Χρούμπες (68’ Φίσερ), Ρουμενίγκε (66’ Ματέους).

Αυστρία (Γκέοργκ Σμιντ): Κοντσίλια, Κράους, Ομπερμάιερ, Ντεγκεόργκι, Πετσάι, Βέμπερ, Χατενμπέργκερ, Προχάσκα, Χιντερμάιερ, Σάχνερ, Κρανκλ.

Πηγή: sday.gr