Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Πρίγκιπας του Ανφιλντ, ο παίκτης που μπαίνει ανάμεσα σε Μέσι – Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο Champions League πήρε τη Λίβερπουλ από το χέρι και με τα 10 γκολ του την πηγαίνει στο Κίεβο. Το ποδόσφαιρο είναι η τεράστια του αγάπη, με θέληση και υπομονή δεν πτοήθηκε από την άρνηση του πατέρα του, αλλά και τον… στρατό της χώρας του. Ο Σαλάχ έχει δέκα… μυστικά γκολ και η «AS» αποδεικνύει γιατί ο Αιγύπτιος είναι (Μο)ναδικός! 1. Υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο σε ηλικία 14 ετών με την Al-Mokawloon. Βέβαια, η μετάβαση στο αθλητικό κέντρο της ομάδας μόνο εύκολη δεν ήταν, αφού για να προπονηθεί χρειαζόταν τέσσερα ή και πέντε λεωφορεία για να φτάσει εκεί, ενώ υπήρχε και ο δρόμος της επιστροφής.

2. Ξεκίνησε να παίζει ως ακραίος, μιας και οι προπονητές του διέκριναν στοιχεία που απαιτεί να έχει ένας μπακ χαφ. Ο Σαλάχ άλλαξε θέση έπειτα από ένα ματς κόντρα στην ENPPI , η ομάδα του κέρδισε 4-0, ο ίδιος δεν σκόραρε κι έβαλε τα κλάματα. Ο τεχνικός του, Al Shesheni του υποσχέθηκε πως λόγω της ταχύτητας και της επιθυμίας να σκοράρει θα τον έκανε επιθετικό. 3. Στο πέρασμά του από τη Φιορεντίνα, ο Σαλάχ φόρεσε τη φανέλα με το 74! Ο λόγος; Με αυτή την ενέργειά του, ο Αιγύπτιος θέλησε να τιμήσει τα 74 θύματα των εφιαλτικών επεισοδίων στο Πορτ Σαϊντ ανάμεσα στους οπαδούς της Αλ Αχλί με την Αλ Μάσρι. 4. Αγαπάει την πόλη του, το Ναγκίρ όσο λίγοι. Ο Αιγύπτιος αγόρασε ασθενοφόρο, μισθώνει ιατρική ομάδα, κατασκευάζει νοσοκομείο και σχολείο. Παράλληλα, δίνει κάθε μήνα 4000 ευρώ για σίτιση σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο Κυβερνήτης της Γκαρμπίγια έχει δώσει το όνομα του παίκτη στο κέντρο Νεότητας της πόλης, αλλά και στο σχολείο που φοίτησε. 5. Ο πατέρας του δεν ήθελε ο Σαλάχ να παίξει ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ενασχόλησή του με τη μπάλα και ήθελε να εστιάσει το μέλλον του στη θρησκεία. 6. Συγχώρεσε έναν κλέφτη. Ενας διαρρήκτης μπήκε στο σπίτι της οικογένειας και όταν συνελήφθη ο Μο έπεισε τον πατέρα του να μην τον καταγγείλει. Τα κατάφερε, απέσυρε τη μήνυση και παράλληλα του έδωσε χρήματα για να αφήσει πίσω του την παρανομία, να αλλάξει ζωή και να βρει μια νέα δουλειά. 7. Απέρριψε μια έπαυλη. Πέτυχε ένα μοναδικό γκολ στα προκριματικά, έστειλε την Αίγυπτο έπειτα από 28 χρόνια απουσία στο Μουντιάλ και ο πρόεδρος της Ζάμαλεκ του έκανε δώρο μια έπαυλη. Ο Σαλάχ τον ευχαρίστησε, αρνήθηκε την πρόσφορά του και του ζήτησε να δωρίσει τα χρήματα στην πόλη του, Ναγκίρ.

8. Απαλλαγή από τον στρατό. Τον Ιανουάριο του 2014 η Τσέλσι τον απέκτησε έναντι 11 εκατ. ευρώ και στο συμβόλαιό του αναγραφόταν ένας ιδιαίτερος όρος: ο Σαλάχ απαγορευόταν να επιδείξει οποιαδήποτε συμπεριφορά που να αντιτίθεται ή να επικρίνει το Ισραήλ. Ξαφνικά στα μέσα της προετοιμασίας με τους Μπλε εστάλη χαρτί που τον καλούσε πίσω στην Αίγυπτο, να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία! Σε περίπτωση που δεν εμφανιζόταν θα του απαγορευόταν η έξοδος από τη χώρα, άρα δεν θα μπορούσε να ξαναπάει ποτέ για να δει την οικογένειά του που μένει εκεί! Επειτα από μαραθώνια σύσκεψη στελεχών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του, του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας (!) και Εκπαίδευσης του δόθηκε απαλλαγή. 9. Η Apple του χάρισε ένα iphone 7 έπειτα τις συγκλονιστικές εμφανίσεις του με την Αίγυτπο. Σε αυτό ήταν χαραγμένο το όνομά του. Παράλληλα, τεράστια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις 20 Μαρτίου άρχισε μια τεράστια προσφορά. Ουσιαστικά δίνει 11 λεπτά δωρεάν χρόνο ομιλίας σε κάθε συνδρομητή της για κάθε γκολ που εκείνος θα πετυχαίνει με τη Λίβερπουλ μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι ειδικοί μιλούν για… ζημία 140 εκατ. δολαρίων.

10. Το είδωλό του είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Αιγύπτιος θαυμάζει τον Γάλλο τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης, παρόλο που έχει αποθεώσει και ως παίκτες τους Ρονάλντο, Τότι. Πηγή: gazzetta.gr