Ανατρεπτική ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο Τύπου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι μεγάλες πρωταγωνίστριες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου της Σανγκάης.

Τα «χρυσά» κορίτσια του Γιώργου Μορφέση και οι Σπύρος Γιαννιώτης, Μαριάννα Λυμπερτά και Γιάννης Δρυμωνάκος δεν μοιράστηκαν μόνο την χαρά τους για τις επιτυχίες τους, αλλά στάθηκαν στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους στον Γ.Γ.Α. Πάνο Μπιτσαξή που έδωσε το παρών.

Τα παράπονά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ανεβάζοντας αρκετές φορές τους τόνους με σκοπό να στείλει μήνυμα στην Πολιτεία ότι πρέπει να σκύψει στον αθλητισμό.

Από την πλευρά του ο κύριος Μπιτσαξής τόνισε πως η ελληνική αποστολή απέδειξε πως με «λίγα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά» και πρόσθεσε πως η Πολιτεία δεν είναι απούσα από τον αθλητισμό.

Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΚΟΕ που είχε μόλις φτάσει στην Ελλάδα με την τελευταία φουρνιά της ελληνικής αποστολής που επέστρεψε από την Σανγκάη.

«Αυτές είναι στιγμές συγκίνησης, χαράς, ενθουσιασμού. Νιώθουμε υπερήφανοι καθώς η αποστολή ήταν καθ’ όλα επιτυχημένη. Πραγματώθηκαν στόχοι, προσπάθειες, προγραμματισμοί και οράματα», είπε ο κ. Διαθεσόπουλος και στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υγρός στίβος απευθυνόμενος στον γ.γ.Α.:

«Δεν καρπωθήκαμε από την πολιτεία τις επιτυχίες του 2004. Εμείς όμως συνεχίσαμε και έτσι έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Πρέπει να δούμε τις δυσκολίες από άλλο πρίσμα και να δώσουμε λύσεις. Αυτή η επιτυχία θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Η πολιτεία πρέπει να πάρει το μήνυμα και να σκύψει στον αθλητισμό που αιμορραγεί».

Η αρχηγός της «χρυσής» γυναικείας ομάδας πόλο, Κική Λιόση, ευχήθηκε αντίστοιχη επιτυχία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012:

«Δεν θα ήταν άσχημο να σηκώσουμε και πάλι ψηλά την ελληνική σημαία και να κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους. Η χρονιά που έρχεται θα είναι δύσκολη. Για να πάρουμε όμως μετάλλιο στο Λονδίνο θα πρέπει πρώτα να προκριθούμε. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι το Προλυμπιακό τουρνουά είναι ίσως πιο δύσκολο από το Παγκόσμιο.

Απαιτείται πολλή δουλειά, κόποι και θυσίες για αυτό και θέλουμε να είστε δίπλα μας, σας χρειαζόμαστε όλους! Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Οι περισσότερες συμπαίκτριες μου δεν έχουν δουλειές. Κάποιες περιμένουν το διορισμό τους από το 2005, άλλες δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους ή το ρεύμα τους. Πρέπει επίσης να κοιτάξουμε και τους προπονητές μας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν».

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η χρονιά και για την Μαριάννα Λυμπερτά κάτι που επισήμανε και η ίδια ευχαριστώντας την οικογένειά της, τους προπονητές της και τους ανθρώπους της ΚΟΕ. Η «χάλκινη» κολυμβήτρια στα 10 χλμ ανοικτής θάλασσας στην Σανγκάη έκλεισε την ομιλία της με την ευχή να υπάρχει του χρόνου κολυμβητήριο για να πραγματοποιεί τις προπονήσεις της.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 10 χλμ ανοικτής θάλασσας, Σπύρος Γιαννιώτης, στάθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης…

«Είναι ζήτημα να ψάχνεις πισίνα για να προπονηθείς λίγες ημέρες πριν το Παγκόσμιο. Οι επιτυχίες αυτές είναι που δίνουν ελπίδα ότι ο ελληνικός αθλητισμός υπάρχει, δεν έχει πεθάνει. Αποδείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε και χρειαζόμαστε την στήριξη της πολιτείας».

Όσον για τον Γ.Γ.Α, πήρε τελευταίος το λόγο, αφού άκουσε τα παράπονα των αθλητών. Μάλιστα αστειευόμενος είπε πως: ο κατηγορούμενος είναι αυτός που μιλάει τελευταίος.

«Κάνατε την Ελλάδα υπερήφανη, το χαρήκαμε όλοι μας. Οι επιτυχίες αυτές είναι αποτέλεσμα της δουλειάς σας, των γονιών σας, των προπονητών σας, των συλλόγων σας αλλά και της ΚΟΕ. Ο ελληνικός υγρός στίβος έχει μέλλον και μαζί του και ο ελληνικός αθλητισμός.

Όσο για τα χρήματα τα οποία δίνει ο φορολογούμενος πολίτης; Θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν στο παρελθόν. Αποδείξατε πως με λίγα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ας αφήσουμε την γκρίνια και τη μιζέρια όμως. Η Ελλάδα στηρίζει αποφασιστικά τον ελληνικό αθλητισμό. Μη λέτε ότι η πολιτεία είναι απούσα γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια».

Τα αστέρια του υγρού στίβου, φωτογραφήθηκαν, υπέγραψαν μπάλες και μπλούζες, ενώ το πρωί της Τετάρτης θα τους υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Πηγή: sport-fm.gr