Προσπαθήσαμε να βρούμε τις «ευκαιρίες» αυτού του παγκοσμίου κυπέλλου! Παίκτες που είναι σε καλή ηλικία, με θέληση για διάκριση, που εύκολα θα μπορούσαν να έρθουν στην χώρα μας, που δεν κοστίζουν πολλά και έχουν και καλές προοπτικές μεταπώλησης. Ξεχωρίσαμε έντεκα και φτιάξαμε την ιδανική ενδεκάδα των «φτωχών» του παγκοσμίου κυπέλλου.

1. Ιτουμελένγκ Κούνε Τερματοφύλακας 23 650.000€ Κάιζερ Τσιφς (Νότια Αφρική)

Κύριο προσόν τα ρεφλέξ του. Υψηλού επιπέδου. Αρκετά καλός στις εξόδους του από την εστία και αποφασιστικός όταν κάνει την κίνηση να αφήσει την γραμμή του! Καλός κάτω από τα δοκάρια και κυρίως ηγετικός και φωνακλάς όπως πρέπει να είναι ένας τερματοφύλακας. Χτυπητά μειονεκτήματα δεν έχει και σίγουρα ξέρει μπάλα καθώς όταν ξεκίνησε την καριέρα του πριν από πέντε έξι χρονιά, έπαιζε στην μεσαία γραμμή!! Αλλαξε θέση σε μια προπόνηση και έκτοτε ανεβαίνει συνεχώς στην εκτίμηση του κόσμου ως τερματοφύλακας.

2. Πολ Αγκιλάρ Δεξιό μπακ 24 2.000.000€ Πατσούκα (Μεξικό)

Για τους υποψήφιους αγοραστές του Αγκιλάρ μάλλον καλό έκανε ο Χαβιέρ Αγκίρε που δεν τον χρησιμοποίησε σε κανένα άλλο ματς του Μεξικού εκτός από αυτό της πρεμιέρας. Η τιμή του έμεινε σχετικά χαμηλά αν και είναι πάντα δύσκολο να πάρει κάποιος παίκτη – φθηνά – από το Μεξικό! Καλό δεξί μπακ με πολύ τρέξιμο πάνω στην γραμμή! Πάντα έτοιμος να βοηθήσει στην επίθεση αλλά και να παίξει φυσικά – κυρίως – άμυνα. Ανεξάντλητες δυνάμεις και εξαιρετική σέντρα. Οι συμπαίκτες του έδειχναν να τον εμπιστεύονται απόλυτα!!

3. Εμίλιο Ισαγκίρε Αριστερό μπακ 24 700.000€ Μοτάγκουα  (Ονδούρα)

Η Γουίγκαν που έχει μάτι και έχει δώσει αρκετά χρήματα για παίκτες από την Ονδούρα, ήδη ετοιμάζει πρόταση για την απόκτηση του αριστερού μπακ της χώρας. Μπορεί να μην εντυπωσίασε στο παγκόσμιο κύπελλο αλλά έδειξε κάποια καλά χαρακτηριστικά. Ετοιμος να βοηθήσει στην επίθεση και πολύ καλός αμυντικά, σε σημείο να αναγκαστεί ο Ντελ Μπόσκε να αλλάξει τρεις παίκτες στην πλευρά του στο ματς της Ισπανίας με την Ονδούρα. Τακτικά δείχνει έτοιμος και καλά διαβασμένος! Αν βελτίωνε λίγο και την σέντρα του θα ήταν εξαιρετική λύση. Καλό και οικονομικό αριστερό μπακ!

4. Οσμάν Τσάβες Κεντρικός αμυντικός 25 800.000€ Ελεύθερος (Ονδούρα)

Τα μάτια ήταν στραμμένα στον Μάινορ Φιγκερόα, τον Νταβίντ Σουάσο αλλά και τον Γουίλσον Παλάσιος που ήταν οι φίρμες της ομάδας. Ο Οσμάν Τσάβες είναι ελεύθερος και ωραίος και πολύ καλός παίκτης. Ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός της Ονδούρας ήταν ο τέταρτος καλύτερος παίκτης της ομάδας σύμφωνα με την στατιστική της ΦΙΦΑ στο παγκόσμιο κύπελλο πίσω από τον τερματοφύλακα Βαγιαδάρες και τους διάσημους Παλάσιος και Σουάσο. Σε τρία παιχνίδια δεν έχασε ούτε ένα λεπτό… έκανε μόλις τρία φάουλ (!!!), ήταν αρκετά γρήγορος στις επεμβάσεις του και δυνατός στον αέρα. Πάσαρε την μπάλα σχετικά σταθερά αλλά κάποιος πρέπει να του απαγορεύσει τις βαθιές μπαλιές… όλες λάθος!!! Ααα και μην ξεχνάτε, είναι χωρίς ομάδα, ήδη ενδιαφέρεται η Τότεναμ!

5. Γουίνστον Ριντ Κεντρικός αμυντικός 21 1.250.000 Μίντιλαντ (Νέα Ζηλανδία)

Έγινε Νεοζηλανδός λίγο πριν αρχίσει το παγκόσμιο κύπελλο και όλα δείχνουν ότι με το φινάλε της διοργάνωσης θα γίνει και… «Αγγλος». Ο ήρωας του αγώνα με την Σλοβακία (…ισοφάρισε στις καθυστερήσεις) είναι ένας προικισμένο κεντρικός αμυντικός. Προνομιούχος δε γιατί σε αντίθεση με τους συμπατριώτες του έμαθε το ποδόσφαιρο στην Δανία όπου και βρίσκεται από τα δέκα του όταν άφησε την πατρίδα. Ψηλός, δυνατός, τακτικά άψογος και επικίνδυνος όταν προωθείται. Καθαρίζει τα πάντα στον αέρα καθώς ξεπερνάει το 1.90 αλλά έχει ένα μικρό πρόβλημα όταν αγωνίζεται με κοντούς και γρήγορους επιθετικούς. Το «Αγγλος» προκύπτει από το γεγονός πως Αρσεναλ και Μπλάκμπερν ερίζουν για την απόκτηση του… εσχάτως ενδιαφέρθηκε για αυτόν και η Παλέρμο από την Ιταλία.

6. Ρενέιλουε Λετσουλουνιάνε Αμυντικός μέσος 28 250.000 Κάιζερ Τσιφς (Νότια Αφρική)

Όταν ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα τον καλούσε στην εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής και του έδινε και φανέλα βασικού, αρκετοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι είπαν «ποιος είναι αυτός;» Υποτιμητικά… και εμείς μαζί τους! Όμως ο Γιέγιε μας αποστόμωσε. Ασταμάτητο τρέξιμο μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, σταθερή και σίγουρα πάσα στα δέκα με δεκαπέντε μέτρα και πάντα γνώριζε που ήταν οι συμπαίκτες του για να μοιράσει σωστά το παιχνίδι. Κλάσεις ανώτερος και σταθερότερος από τον παρτενέρ του στα χαφ και παίκτη της Φούλαμ στην Πρέμιερ Λιγκ, Ντιχάτσβε. Απορροίας άξιον το γιατί αγωνίζεται ακόμη στη Νότια Αφρική καθώς παίκτες με τέτοια απόδοση και πνευμόνια είναι πολύτιμοι πλέον!

7. Γουάλτερ Μαρτίνες Δεξιός μέσος 28 800.000€ Μαραθόν (Ονδούρα)

Ο δεξιός μεσο-επιθετικός της Ονδούρας δεν έπιασε και κάποια σπουδαία απόδοση σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο αλλά μπορεί να νιώθει περήφανος! Μόνο το γεγονός ότι εκτόπισε από την ενδεκάδα τον πολυδιαφημισμένο – ελέω παρουσίας στην Σέριε Α – Έντγκαρ Άλβαρες είναι αρκετό για να του δώσει κουράγιο και ίσως μια ακόμη ώθηση για να συνεχίσει τα ταξίδια του. Έχει ήδη παίξει στο πρωτάθλημα της Κίνας αλλά και την Ισπανία όπου το 2009 αγωνίστηκε με την Αλαβες! Δεν έκανε σπουδαία πράγματα στην Ιβηρική! Η ταχύτητα και η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση είναι το μεγάλο προσόν του. Δεν είναι παίκτης που παίζει πάνω στην γραμμή και σεντράρει… του αρέσει να συγκλίνει, να ντριμπλάρει και να σκοράρει όπως δείχνουν και τα έντεκα γκολ φέτος σε τριάντα παιχνίδια πρωταθλήματος με την ομάδα του.

8. Τζαν Μποσεγιούρ Αριστερός μέσος 26 2.500.000€  (Χιλή)

Ο πολύ έμπειρος Μποσεγιούρ καπάρωσε – δικαίως – την θέση του αριστερού μέσο-επιθετικού στην ενδεκάδα μας. Πολύ γρήγορος, διεισδυτικός, πάντα στην σωστή θέση στην αντίπαλη περιοχή και με συνεχής κίνηση για να βρει τον τρόπο να απειλήσει στην πλάτη της άμυνας. Ούτε αυτός είναι παίκτης που θα παίξει στην γραμμή και θα σεντράρει! Συγκλίνει, ντριμπλάρει, τρέχει τον αμυντικό, παίζει το 1-2 εύκολα και καλός σκόρερ. Μαζί του φαίνεται πως θα ασχοληθούν οι γείτονές μας Ιταλοί με την Λάτσιο να σκέφτεται την επίσημη πρόταση στην Μεξικανική Αμέρικα την οποία αγωνίζεται!

9. Κατλέγκο Μ’πέλα Επιθετικός 25 725.000€ Μαμελόντι Σ.  (Νότια Αφρική)

Αν εξαιρέσει κανείς την πολύ κακή και αδύναμη πάσα του στα πέντε μέτρα (!!!) τότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό σέντερ φορ. Ένας “τύπος” που θα βρίσκεται πάντα στην αντίπαλη περιοχή έτοιμος να σκοράρει. Ο Μ’πέλα κινείται συνεχώς, είναι δυνατός αν και δεν του φαίνεται και ξέρει να προστατεύει την μπάλα με το κορμί του. Το πρόβλημα του αφορά κυρίως την τεχνική κατάρτιση και μικρά πράγματα όσον αφορά στην τακτική! Δεν είναι ιδιαιτέρως γρήγορος αλλά είναι τόσο κινητικός που αντισταθμίζει αυτό το πρόβλημα! Σκοράρει με όλους τους τρόπους αλλά και με εκτελέσεις φάουλ! Χρήσιμος και φτηνός!

10. Βενσάν Αμπουμπακάρ Επιθετικός μέσος 18 200.000€ Βαλονσιέν (Καμερούν)

Δυστυχώς… δεν προλάβαμε την περίπτωση του! Το τμήμα σκάουτινγκ της Βαλονσιέν, στην Γαλλία, έκανε την κίνηση ματ. Τον απέκτησε λίγο πριν τον δούμε να αγωνίζεται στο παγκόσμιο κύπελλο. Όχι ότι αγωνίστηκε και ιδιαίτερα αλλά έστω και μέσα σε 46 λεπτά μας έδειξε γιατί θεωρείται το επόμενο μεγάλο αστέρι της χώρας και γιατί είναι ο προστατευόμενος του Σαμουέλ Ετό! Άψογη τεχνική κατάρτιση, απίστευτο θράσος και πάντα έτοιμος να απειλήσει. Μοίρασε μπαλιές και αν και δεν είναι το κλασικό δεκάρι – μάλλον περισσότερο για επιθετικός μοιάζει – έδειξε να βολεύεται στην θέση. Δεξιοπόδαρος, γρήγορος, άκρως ενοχλητικός για τους αμυντικούς αλλά… οι Γάλλοι τον ανακάλυψαν πριν από εμάς!

11. Σίντζι Οκαζάκι Επιθετικός 24 2.200.000€ Σιμίζου Σ-Πούλσε (Ιαπωνία)

Το ρεκόρ του με την εθνική ομάδα μιλάει από μόνο του καθώς σε 32 ματς έχει σκοράρει 17 φορές!! Στο παγκόσμιο κύπελλο ήρθε και στα τέσσερα ματς των Ασιατών από τον πάγκο! Πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 105 λεπτά, να σουτάρει πέντε φορές, να βρει εστία τρεις και να πετύχει ένα γκολ με αντίπαλο την Δανία! Ατύχησε καθώς μπροστά του ήταν ο αστέρας της ομάδας, Κεϊσούκε Χόντα ο οποίος ναι μεν δεν είναι επιθετικός, αλλά είναι με διαφορά ο πιο ποιοτικός παίκτης της Ιαπωνίας. Ο Οκαζάκι από την πλευρά του προσφέρει κάτι διαφορετικό από τον συνήθη Ιάπωνα σέντερ φορ (…όπου συνήθη, σκέφτεστε έναν παίκτη που βάζει την μπάλα μπροστά, τρέχει και σουτάρει συνήθως εκτός περιοχής). Έχει άψογη τεχνική κατάρτιση, κινείται συνεχώς στον χώρο και ψάχνει τρύπες στην αντίπαλη άμυνα. Δεν σκοράρει με το κεφάλι αλλά με απίστευτη ευκολία μπορεί να βρει δίχτυα και με τα δύο πόδια. Έξυπνος παίκτης ο οποίος αν και δεν έχει μυϊκή μάζα, χρησιμοποιεί καλά το κορμί του! Αδικημένος από τον λίγο χρόνο συμμετοχής στο μουντιάλ… το ταλέντο του εκτιμήθηκε από Αγγλία αρχικά με την Πλίμουθ (Τσάμπιονσιπ) να έχει κάνει διερευνητική επαφή!

Πηγή: contra.gr