Η γαλλική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα (30/10) την «απεχθή» βία έξω από το γήπεδο της Μαρσέιγ, ενημερώνοντας ότι εννέα άτομα συνελήφθησαν μετά την επίθεση στο λεωφορείο της Λιόν και τον τραυματισμό του Ιταλού προπονητή, Φάμπιο Γκρόσο.

Ο κυριακάτικος αγώνας της Ligue 1 μεταξύ δύο αντιπάλων της νοτιοανατολικής Γαλλίας, που έχουν ιστορικό οπαδικής βίας, αναβλήθηκε.

Ο προπονητής της Λιόν, Φάμπιο Γκρόσο, έμεινε αιμόφυρτος και ζαλισμένος αφού χτυπήθηκε στο πρόσωπο και στο κεφάλι από θραύσματα γυαλιού όταν οπαδοί πέταξαν πέτρες στο λεωφορείο, σύμφωνα με αναφορές του συλλόγου και των μέσων ενημέρωσης.

«Έχουμε δει σχεδόν όλα όσα δεν θα θέλατε να δείτε», είπε η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά στο France 2 TV, προσθέτοντας ότι οι οπαδοί φώναζαν επίσης ομοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα μέσα στο «Stade Velodrome» της Μασσαλίας: «Ήταν οδυνηρό και αηδιαστικό».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι εννέα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής: «Ελπίζω να επιβληθούν οι υψηλότερες δυνατές ποινές φυλάκισης σε εκείνους τους φιλάθλους που κατέστρεψαν το πάρτι για όλους», πρόσθεσε στην BFM TV.

Οι πιθανές κυρώσεις στους συλλόγους θα εξαρτηθούν από τις ποδοσφαιρικές αρχές, όπως τόνισε ο Νταρμανέν ο οποίος αρνήθηκε ότι οι αρχές απέτυχαν να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο, λέγοντας ότι ήταν παρόντες 500 αστυνομικοί.

Παραδειγματική τιμωρία της Μαρσέιγ ζητά ο Ζαν – Μισέλ Ολάς, παρέμβαση Ινφαντίνο

Θέση για το τραγικό περιστατικό, πήρε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος της Λιόν, Ζαν – Μισέλ Ολάς, ένας από τους εμπειρότερους παράγοντες στην Γαλλία:

«LFP, FFF, OL, αφήστε αυτή την άδικη κατάσταση να τελειώσει και αφήστε τους κανόνες να εφαρμοστούν στη Μασσαλία, όπως στη Λυών ή στο Μονπελιέ. Υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσει ο κ. Λετεσιέ να διαιτητεύσει»; έγραψε χαρακτηριστικά ο Ολά και πρόσθεσε: «Απόλυτη υποστήριξη για τον Φάμπιο και τους παίκτες μας. Ολοι οι τελευταίοι εκπρόσωποι της LFP από τους αγώνες της OM-OL θα σας πουν ότι αυτά τα περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν και έκανα καταγγελίες που δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, επειδή δεν υπήρχαν τραυματισμοί εκείνη την στιγμή! Φτάνει πια, οι κυρώσεις πρέπει να είναι παραδειγματικές».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σχολίασε καυστικά το θέμα με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Καμιά θέση δεν έχει η βία στα γήπεδα. Αυτά που συνέβησαν στη Μασσαλία είναι απαράδεκτα και δεν έχουν καμιά θέση στον αθλητισμό και γενικότερα στη ζωή μας. Καλώ τις αρχές να διερευνήσουν άμεσα το θέμα και να αποδωθούν οι ευθύνες στους πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων».