Με αιχμές κατά του νομοθέτη ο οποίος με το νέο Ποινικό Κώδικα μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας επανήλθε με συμπληρωματική πρόταση της η εισαγγελέας στην υπόθεση της Siemens, Ελένη Σκεπαρνιά.

«Είναι  ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους» τόνισε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στις διατάξεις που από νομικούς έχουν χαρακτηριστεί «πλυντήριο» για πρωταγωνιστές σε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες στέφονται αν διακινήθηκαν «μίζες».

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα σε συμπληρωματική της πρόταση εισηγήθηκε την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους στην υπόθεση για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η κ. Σκεπαρνιά εξέφρασε την άποψη ότι έχει εξαλειφθεί ,λόγω παραγραφής, η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος.

Ωστόσο, κατά την κρίση τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι πράξεις τους ( σ.σ. δωροδοκία) «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα».

Συνεχίζοντας το συλλογισμό της η εισαγγελέας υπογράμμισε πως  η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Ωστόσο, για 22 από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και βασικοί πρωταγωνιστές, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ζήτησε από το δικαστήριο να τους κρίνει ένοχους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Αναφερόμενη δε στον πρώην στρατηγό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» και όλοι το κόμμα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται  και ζήτησε την απαλλαγή του λόγω παραγραφής.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αντικρούοντας την εισαγγελική πρόταση αντέτειναν πως η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα εάν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι είναι μέχρι το 2005.