ΟΟΣΑ: Επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών για τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία

Επιστολή στον πρωθυπουργού στην οποία θα εξηγεί τις σοβαρές ανησυχίες για τα αναθεωρημένα μέτρα κατά της διαφθοράς


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
15:20
10/07/2019
ΟΟΣΑ: Επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών για τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία
6
loading

Στις φωνές που διατυπώνουν ενστάσεις για τις «διατάξεις-πλυντήριο» που απαλλάσσουν με συνοπτικές διαδικασίες πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και εφαρμόζονται με τον νέο Ποινικό Κώδικα προστίθεται και αυτή του ΟΟΣΑ.

Η Ομάδα Εργασία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ανακοίνωση της διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε παραβίαση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας. Ο ΟΟΣΑ, μάλιστα, ανακοίνωσε επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών αλλά και την αποστολή επιστολής, στην οποία θα διατυπώνει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις των επίμαχων ρυθμίσεων στα θέματα διαφθοράς, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη δεσμευτεί για αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Όπως σημειώνει η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα τροποποίησε στις 11 Ιουνίου τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Διαδικασίας, με αποτέλεσμα το κύριο αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας να μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα γεγονός που «μπορεί να έχει μεγάλης έκτασης συνέπειες, που κυμαίνονται από το κλείσιμο ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως μία πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και μικρότερες περιόδους παραγραφής».

Ο ΟΟΣΑ προχωρά σε επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών που έγιναν η οποία θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) καθώς και σε έναν συμπληρωματικό έλεγχο της Ελλάδας «για την 3η φάση» με επιτόπια επίσκεψη φέτος το Φθινόπωρο και τη δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο.

«Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι απαιτούνται περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα μίας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε, επίσης, να στείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό. Η επιστολή θα παραθέτει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίπτωση των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά τη διαφθοράς», σημειώνει ο Οργανισμός. Όπως επισημαίνει, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε να αναλάβει μία συμπληρωματική εξέταση της Ελλάδας. «Το 2012, η Ελλάδα απέτυχε να ερευνήσει γρήγορα μία σημαντική υπόθεση δωροδοκίας από ξένο και να παράσχει έγκαιρη πληροφόρηση για τις προσπάθειές της κατά της Δωροδοκίας, και, ως συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία διεξήγαγε μία αξιολόγηση για την τρίτη φάση το 2015», σημειώνει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣ

  κατσε να δουμε τι θα κανει ο κουλης πρωτα. αυτου τα στελεχη διωκονται .

  1. avatar Social Distortion.

   Κανένας δεν διώκεται.

 2. avatar χαχα222

  ΤΑ ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛΑΚΙΑ......που χάθηκαν και δεν λένε τίποτα για τις διατάξεις πλυντήριο???οι τελειωμένοι Μπολσεβίκοι γιατί ψήφισαν τη δωροδοκία να θεωρείτε πλημμέλημα???Δεν νοιάζονται για το λαό???Δεν νοιάζονται για αυτούς που τα τρώνε απο το λαό λαδώνοντας????ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ Αχριστεροί!!

  1. avatar χαχα222

   πατσαβουρα σας πειραζει η κριτικη στους 51 τεμπελχαναδες και βαρωνους???

 3. avatar Social Distortion.

  Ρε τον Αλιέξη τον τίμιο..

  1. avatar ]]]]]]]]]]]]]]Social Distortion

   βαλε καλα το καλωδιο στην πριζα δεν κανεις επαφη με εξω.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει