Από την 1η Ιουλίου οι νέοι Κώδικες – Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας – άρχισαν να εφαρμόζονται τυπικά αλλά και ουσιαστικά μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Διατάξεις σκανδαλώδεις, σύμφωνα με νομικούς, καθώς θα θέσουν στο απυρόβλητο επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και εκείνους που τους χρημάτισαν για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά συμφέροντας τους μετακυλίοντας, τελικά, τις «μίζες» στο δημόσιο και τους πολίτες.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί και η εκτίμηση νομικών κύκλων ότι δίνεται σε καταδικασμένα μέλη της 17Ν η δυνατότητα να αποφυλακιστούν με όρους, επικαλούμενοι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Νομικοί εκτιμούν, ότι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος μπορούν να υποβάλλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.

Όπως τονίζουν, ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, με αφορμή την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, η εισαγγελέας Βόλου είπε και πάλι «όχι» στο νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τακτική άδεια, επιμένοντας στην απορριπτική πρόταση που είχε διατυπώσει πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου η αρμόδια εισαγγελέας είχε εξετάσει το θέμα της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα η οποία είχε απορριφθεί και επικαλούμενη το γεγονός ότι ο πολυισοβίτης αντιμετώπιζε το κακούργημα της συνδρομής σε στάση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού εισηγήθηκε αρνητικά.

Αν και μετά την ισχύ του νέου ποινικού κώδικα το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, άρα δεν υπάρχει «κώλυμα λόγω άσκησης κακουργηματικής δίωξης», η εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, επανήλθε με απορριπτική εισήγηση επικαλούμενη αυτή τη φορά τη μη μεταστροφή («έλλειψη ηθικής βελτίωσης») του κρατουμένου.

Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε την εξής δήλωση: «Με τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, εγκληματίες που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, μπορούν πλέον να αποφυλακισθούν.

Η επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης να δρομολογήσει μια τέτοια πρωτοφανή εξέλιξη, επιβεβαιώνει τη νοσηρή ανοχή της σε κάθε είδους ανομία. Ακόμη και στην τρομοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Kαι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».