Μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για τις αιτήσεις του ομίλου Μαρινοπουλος για έκδοση προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχει υποβάλει για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Η συζήτησε έγινε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, τη μεγαλύτερη στην Ευελπίδων.

Στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν δεκάδες πληρεξούσιοι δικηγόροι οι οποίοι εκπροσώπησαν τους πιστωτές που διεκδικούν εκατομμύρια ευρώ αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των πιστωτών οι οποίοι άσκησαν κύριες και πρόσθετες παρεμβάσεις εμφανίστηκαν διχασμένοι με κάποιους να επιχειρούν να μπλοκάρουν την προσωρινή διαταγή και άλλους να ζητούν να προχωρήσει θετικά το δικαστήριο . Κάποιοι μάλιστα υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας και στόχος είναι να διασωθεί ο επιχειρηματίας. «Υπάρχουν πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης» που ανήκουν στον ιδιοκτήτη του ομίλου ανέφεραν χαρακτηριστικά .

Οι τράπεζες , πάλι, τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το ίδιο έκανε και το ΙΚΑ ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν «ναι» με την προϋπόθεση να υπάρξει ρητή δέσμευση εξαίρεσης όλων των αποδοχών τους και διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Οι δικηγόροι επισήμαναν οτι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν , οι τελευταίοι, από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Η εταιρία από την πλευρά της δήλωσε , στο δικαστήριο πως δεσμεύεται για το σύνολο των εργαζομένων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι εκπρόσωποι της Μαρινόπουλος για να ενισχύσουν το αίτημα τους για προσωρινή προστασία επικαλέστηκαν επιστολή της εταιρίας Σκλαβενίτης με την οποία δηλώνει το ενδιαφέρον της για την είσοδο της στον Όμιλο, υπό προϋποθέσεις .

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινοπουλος έγινε από το ελληνικό δημόσιο.

Το δημόσιο υποστήριξε ότι δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναγράφει στην αίτηση της η Μαρινόπουλος . Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του δημοσίου, ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό, το δημόσιο , ζήτησε την απόρριψη της αίτησης ενώ στην περίπτωση που γίνει δεκτή αιτήθηκε να κατατεθεί από την Μαρινόπουλος ισόποση εγγυοδοσία.

Πάντως , οι τέσσερις κύριες αιτήσεις υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν στις 21 Σεπτεμβρίου.