Το κίνημα metoo ήταν αυτό που της έδωσε δύναμη για να καταγγείλει ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος τη βίασε ανέφερε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η ηθοποιός, Έλενα Αθανασοπούλου.

«Έχω περάσει πολλά σκοτάδια για να φτάσω ως εδώ… Αν δεν γινόταν το metoo θα το έπαιρνα στον τάφο μου… Όταν έγινε το metoo, περίμενα να ακούσω το όνομα του. Δεν το άκουσα, αλλά όταν είδα τη Γεωργία Μπίκα να καταγγέλει το βιασμό της, είπα ότι θα το κάνω κι εγώ, αφού μπορεί ένα τόσο νεαρό κορίτσι» ανέφερε η ηθοποιός απευθυνόμενη στο δικαστήριο ενώ όταν ο δικηγορος της την κάλεσε να γυρίσει και να κοιτάξει τον κατηγορούμενο στο εδώλιο σε μια προσπάθεια να αναδείξει το αταίριαστο, εκείνη αρνήθηκε . «Δεν θέλω να τον δω…» είπε ταραγμένη συμπληρώνοντας πως τότε ήταν μόλις 21 ετών και εκείνος 45.

Η νεαρή ηθοποιός μίλησε για τη γνωριμία της, στην αρχή της καριέρας της, με τον κατηγορούμενο ο οποίος, όπως είπε, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της καθώς είχαν αναπτύξει φιλική σχέση και είχαν κοινές παρέες.

«Ήταν καταξιωμένος είχε, ήδη, μια μεγάλη διαδρομή δούλευε σε καθημερινό σήριαλ και ήταν πολύ καλή γνωριμία για εμένα για να ξεκινήσω…» κατέθεσε σημειώνοντας πως σε κοινές παρέες συναντιόντουσαν 2-3 φορές την εβδομάδα.

Φορτισμένη η μάρτυρας ανέσυρε από τη μνήμη της τη βραδιά του Ιουνίου του 2010 και ανέφερε πως πήγε για φαγητό με τον κατηγορούμενο, χωρίς να υπάρχει φλερτ, και ενώ η ίδια πίστευε, όπως ανέφερε, πως πρόθεση του ήταν να της κάνει κάποια επαγγελματική πρόταση . «Γνώριζα τη γυναίκα του και το γιο του που είναι συνομήλικος μου…» είπε η μάρτυρας για να ενισχύσει τη θέση της ότι δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη γνωριμία τους . «Δεν είχαμε ξαναβγεί μόνοι μας. Του είχα εκτίμηση ήταν καταξιωμένος και θα μου ήταν χρήσιμος στην αρχή της καριέρας μου αλλά μέχρι εκεί» τόνισε .

Η ηθοποιός περιέγραψε πως εκείνο το βράδυ ήπιαν πολύ σε σημείο που η ίδια έχασε τις αισθήσεις της και ξύπνησε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του σε ερημική περιοχή με τον κατηγορούμενο από πάνω της.

«Φάγαμε, μου γέμιζε συνεχώς το ποτήρι μου, μιλάγαμε πίναμε και τσουγκρίζαμε . Με παρότρυνε να πίνω… Άρχισα να αισθάνομαι μια έντονη ζαλάδα. Είχε παραγγείλει ένα μπουκάλι, πήραμε δεύτερο, δεν θυμάμαι αν υπήρξε και τρίτο. Μετά από δυο ώρες ένιωσα έντονη ζαλάδα ήταν πρωτόγνωρο συναίσθημα, του ζήτησα να φύγουνε και εκείνος πλήρωσε το λογαριασμό…» είπε.

Πρόεδρος: υπήρχε κάποιο φλερτ;

Μάρτυρας: Όχι, εγώ περίμενα κάτι επαγγελματικό. Όχι , δεν υπήρχε φλερτ είχα γνωρίσει και τη γυναίκα του. Ήταν πάντα φιλικός μαζί μου … Είχα πιει αρκετά , με παρότρυνε συνεχώς να πίνω. Ένιωσα έντονη ζάλη ότι θα χάσω τις αισθήσεις μου. Όταν σηκώθηκα ένιωσα έντονη σκοτοδίνη όλα γύριζαν γύρω μου και έχασα τις αισθήσεις μου μέσα στο μαγαζί … Η πρώτη εικόνα που έχω μετά ήταν στο αμάξι του κ. Κωστόπουλο ήταν από πάνω του να ασκεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συγκατάθεση μου.

Η ηθοποιός ανέφερε πως ο κατηγορούμενος ήταν βίαιος. «Σοκαρίστικα… Ήταν βίαιος, πιστεύω ότι λόγω αυτής της βιαιότητας ξύπνησα… Έπεσε πάνω μου εγώ τον κλώτσαγα, ήμουν πολύ έντονη και αναγκάστηκε να σηκωθεί… Προσπαθούσα να τον απωθήσω, ούρλιαζα. Ήμουν συνέχεια στην άρνηση να τον απωθήσω … Άρχισα να ουρλιάζω να τον ρωτάω γιατί μου το έκανε αυτό. Ήμουν σε κατάσταση σοκ δεν είχα ιδέα που βρισκόμουν…» είπε και συμπλήρωσε «Θυμάμαι ένα σεισμό πάνω στο κορμί μου. Δεν σταμάτησε αμέσως λόγω της ορμής του είχε θολώσει προφανώς…».

Η μάρτυρας συνεχίζοντας κατέθεσε πως ήταν αδύνατο να βγει από το αμάξι καθώς φοβήθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν γνώριζε που βρισκόταν. Για το λόγο αυτό, είπε, του ζήτησε να την πάει σε ένα νυχτερινό κέντρο όπου ήταν η παρέα της γιατί δεν ήθελε να πάει στο σπιτι της «είχα αφεθεί στα χέρια του, στην ανάγκη του». «Του ζήτησα να με πάει στο Ακρωτήρι, μπήκα στο μπροστά κάθισμα … σε όλη τη διαδρομή δεν μπορούσα να σταματήσω να ουρλιάζω και να κλαίω με αναφιλητά. Δεν μου είπε τίποτα ίσως και εκείνος φοβήθηκε ίσως δεν περίμενε την αντίδραση μου. Με άφησε και έφυγε ….» ανέφερε περιγράφοντας πως ήταν σε κακή κατάσταση .

Πρόεδρος: Πήγατε να φτιάξετε το μακιγιάζ σας;

Μάρτυρας: Σκουπίστηκα με τα χαρτομάντιλα … και μπήκα όπως ήμουν. Είχα πάρει μια ανάσα , ανασκουμπώθηκα και μπήκα μέσα.. . Βρήκα μέσα τη φίλη μου και της ζήτησα να φύγουμε. Δεν της είπα τίποτα φοβήθηκα ότι θα το μάθουν οι γονείς μου, ένιωθα τεράστια ντροπή και αηδία

Η μάρτυρας εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε, τότε, να μην καταγγείλει τον κατηγορούμενο. «Είμαι στιγματισμένη ακόμη και τώρα ντρέπομαι … ήθελα να κρύψω την ντροπή , τη βρομιά…» είπε και συμπλήρωσε «Στην αρχή σκέφτηκα να πάω στην αστυνομία αλλά μετά σκέφτηκα πως δεν ήμουν σε κατάσταση να το διαχειριστώ. Δεν ήξερα τι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου δεν ήθελα κανένας άνδρας να γνωρίζει, ήταν μεγάλη η ντροπή μου. Αν το μάθαινε ο πατέρας μου δεν ξέρω πως θα έπραττε… σίγουρα θα έχανα τη δουλειά μου, θα με απομάκρυνε ο πατέρας μου από το χώρο. Δεν ήθελα να χάσω τα όνειρα μου.

Δεν μπορώ να το διηγηθώ σε ένα πατέρα τεράστια η ντροπή. Δεν ξέρω πως έφτασα ως εδώ , είχα ορκιστεί να το θάψω. Έχω ήδη υποστεί διασυρμό… Θεωρούσα ότι είμαι μια βρώμικη γυναίκα κανείς δεν θα ήθελε να με πλησιάσει . Είμαι από κλειστή κοινωνία της Κρήτης και τα πράγματα δεν είναι εύκολα…».

Η ηθοποιός ανέφερε πως εκείνο το βράδυ επικοινώνησε μαζί της ο σεναριογράφος και φίλος του κατηγορούμενου, Κώστας Βαζάκας ο οποίος της μετέφερε ότι εκείνος ήταν ανήσυχος. «Του είπα ότι με βίασε … και ότι θα πάω στην αστυνομία και εκείνος μου απάντησε «αν το θεωρείς σωστό να πας» κατέθεσε ενώ στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο κατηγορούμενος έβαλε κάποια ουσία στο ποτό της όπως αναφέρεται στην κατηγορία . «Δεν ξέρω αν μου έχει βάλει χάπι δεν μπορώ να το ξέρω … αλλά δεν το αποκλείω δεν το θεωρώ απίθανο …» σημείωσε η ηθοποιός

Εισαγγελέας: Εκείνος σε τι κατάσταση ήταν;
Μάρτυρας: Νορμάλ.
Εισαγγελέας: Παρότι είχε πιει τόσο αλκοόλ;
Μάρτυρας: Εγώ είχα πιει περισσότερο νομίζω. Πάντως το καλοκαίρι που ήπια με μια φίλη μου δυο μπουκάλια κρασί, ήμουν μια χαρά, δεν ήμουν έτσι.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν πήγατε σπίτι;
Μάρτυρας: Γιατί ήθελα κάποιο οικείο πρόσωπο. Θα ήμουν μόνη αν του έλεγα να με πάει σπίτι. Στον πανικό μου φοβόμουν.
Εισαγγελέας: Μετά από μια αποτρόπαια πράξη το μόνο που δε θες είναι να δεις τον άνθρωπο που στο προκάλεσε…
Μάρτυρας: Εγώ ούρλιαζα συνέχεια, φοβόμουν ότι με την ένταση μου θα μου σκάσει και κάνα σκαμπίλι.

Η μάρτυρας ανέφερε πως πριν προσφύγει στη δικαιοσύνη μέσω τρίτου ο σκηνοθέτης την απείλησε ότι θα της κάνει ασφαλιστικά μέτρα και θα καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της ενώ την καλούσε «να τα βρούνε με κάθε κόστος».

Η κ. Αθανασοπούλου ανέφερε πως στο πέρασμα των ετών συναντήθηκε και πάλι με τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων. «Τον φοβόμουν ήμουν τυπική μαζί του. Είχε τεράστια καριέρα, θα μπορούσε να με καταστρέψει» είπε τονίζοντας πως είχε προειδοποιήσει «κάποιες κοπέλες να τον προσέχουν ότι είναι πέφτουλας και εκείνος μου είπε να μην λέω κουβέντες για εκείνον…». Όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην καταγγελία της η μάρτυρας υποστήριξε πως έμαθε και για άλλες καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη στο πλαίσιο συνεργασιών του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η υπεράσπιση, από την πλευρά της, προσκόμισε στο δικαστήριο σειρά φωτογραφιών του κατηγορούμενου με την καταγγέλουσα από κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς ο σκηνοθέτης μιλά για περιστασιακή σχέση.