Έτσι δρούσε η σπείρα που «χτυπούσε» σε σπίτια στην Αττική

Λειτουργούσε σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας (Vor V Zakone - Thief in law) - Δείτε τις φωτογραφίες της ΕΛ.ΑΣ.


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
15:36
22/05/2018
Έτσι δρούσε η σπείρα που «χτυπούσε» σε σπίτια στην Αττική
14
loading

Πάνω από 100 ληστείες και κλοπές διέπραξε πολυμελής συμμορία κυρίως Γεωργιανών, μέλη της οποίας συνελήφθησαν από τις Αρχές, με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννα Ροτζιώκου, να αναφέρεται στον τρόπο δράσης της σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον εξαρθρώθηκε το εγκληματικό δίκτυο.

«Ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα, που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής αποδομήθηκε πλήρως από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου είναι ότι ήταν δομημένο και κατανεμημένο σε τέσσερις επιμέρους οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά για την επίτευξη του σκοπού τους», ανέφερε αρχική η κ. Ροτζιώκου.

Ο απολογισμός της εκτεταμένης και οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης είναι 21 συλλήψεις μελών του κυκλώματος, που πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες, χθες (21-05-2018), σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρόκειται για 18 υπηκόους Γεωργίας, έναν Έλληνα, έναν υπήκοο Ιράκ και έναν Βουλγαρίας, ηλικίας από 24 έως 64 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της σύστασης σε εγκληματική οργάνωση και συμμετοχής σε αυτή, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, συγκατηγορούμενοι των συλληφθέντων είναι 22 ακόμη άτομα, πέντε εκ των οποίων είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης της επικράτειας.

Σύμφωνα με την κ. Ροτζιώκου, αναλυτικότερα στην επιχείρηση που οργανώθηκε, συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων και του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου Κυκλάδων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων, προέκυψε ότι τα ανωτέρω άτομα τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2017 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματικό δίκτυο, το οποίο προέβαινε σε κατ’ επάγγελμα κλοπές - διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές, κυρίως της Βορειοανατολικής Αττικής.

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να ενέχονται σε 70 περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων, μιας ένοπλης ληστείας με αρπαγή, καθώς και σε περιπτώσεις αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ ερευνάται ακόμα η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Διαρκής δράση και τήρηση δομής/ιεραρχίας

opgvjdfj5 opgvjdfj6

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης του δικτύου, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών τους, προέκυψε ότι ενεργούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα.

Κύρια χαρακτηριστικά των μελών ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών, καθώς και η διαρκή δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας (Vor V Zakone - Thief in law).

Ειδικότερα, κατά την παράνομη δράση τους τα μέλη των οργανώσεων σχημάτιζαν ομάδα τριών έως πέντε ατόμων, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα για να προσεγγίζουν τις οικίες, τις οποίες είχαν στοχοποιήσει και αφού ενεργούσαν διερευνητικές διαδρομές σε παρακείμενες οδούς, αποβίβαζαν τα άτομα που θα ενεργούσαν την κλοπή, ενώ οι υπόλοιποι αναλάμβαναν ρόλο «τσιλιαδόρου».

Ως προς την επιλογή των σπιτιών που αποτελούσαν στόχο, συνήθως δρούσαν με κριτήρια το βαθμό δυσκολίας της διάρρηξης και την απουσία ενοίκων εντός των οικιών. Προκειμένου μάλιστα να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους σε αρκετές περιπτώσεις προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους.

Όπως προέκυψε, η τέλεση των κλοπών λάμβανε χώρα κυρίως πρωινές-μεσημβρινές ώρες, κατά τις οποίες οι ένοικοι των οικιών βρίσκονταν στις εργασίες τους ή σε καθημερινές ενασχολήσεις.

Σημειώνεται ότι, κομβικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων, φαίνεται να είχαν οι πληροφοριοδότριες των «επιχειρησιακών» μελών, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες σε υπερήλικα ή αναξιοπαθούντα άτομα, χορηγούσαν έναντι αμοιβής ευαίσθητες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα την ύπαρξη χρηματικών ποσών και τιμαλφών εντός των οικιών κ.λπ.).

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν δίσταζαν να προμηθεύουν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) ώστε με την αναπαραγωγή τους, οι δράστες να εισέρχονται άμεσα και χωρίς πρόβλημα στις οικίες που επιθυμούσαν να διαρρήξουν.

Μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων τους, οι δράστες συνήθως παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε κατ’ επάγγελμα κλεπταποδόχους, οι οποίοι έχοντας αναπτύξει «κατάλληλο δίκτυο πελατών», τα διέθεταν περαιτέρω, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομα οικονομικά οφέλη.

Μάλιστα, είχαν εκ των προτέρων δημιουργήσει την υποδομή για τη διάθεση της «λείας» τους (κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια, χρυσές λίρες κ.λπ.), σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, με τους οποίους είχαν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης εξ αιτίας της μακρόχρονης «συνεργασίας» τους.

Είχαν καλή μέθοδο... καμουφλάζ

opgvjdfj7 opgvjdfj8

Με τον τρόπο αυτό, οι αυτουργοί των κλοπών κατείχαν για ελάχιστο μόνο χρονικό διάστημα τα πειστήρια των εγκληματικών τους πράξεων, με συνέπεια σε περίπτωση τυχαίου αστυνομικού ελέγχου ή έρευνας να μην μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτές και να αποδυναμώνεται δικονομικά η ποινική υπόθεση.

Τονίζεται ακόμα, ότι για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους από τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν συχνά τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα, τις οικίες στις οποίες διέμεναν, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «ghost phones».

Επιπρόσθετα, προκειμένου να δυσχεραίνεται το έργο των διωκτικών αρχών, πολλές φορές στους κόλπους του δικτύου συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι κατέφθαναν από το εξωτερικό επικαλούμενοι τουριστικούς λόγους και αφού διέπρατταν εγκληματικές πράξεις, στη συνέχεια επέστρεφαν στη χώρα καταγωγής τους.

Τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη τους εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, αντικλειδιών, κλειδιών πασπαρτού, λοστών, κοπτών, καθώς και κοσμήματα, χρυσαφικά, ρολόγια, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τραπεζικές κάρτες και άλλα τιμαλφή, μεγάλα χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.

Όπως τόνισε η κ. Ροτζιώκου, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

opgvjdfj2 opgvjdfj3 opgvjdfj4 opgvjdfj1

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar mitsaras_best

  Μπραβο στην Ελληνικη Αστυνομια... ας τα λεμε και αυτα καμια φορα

 2. avatar Το ΠΑΣΟΚ φταιει

  Ολα αυτα ειναι η παρακαταθηκη του ΠΑΣΟΚ! Δεκαετιας 1980! Εφερε απο πρωην χωρες της ΕΣΣΔ και καλα παλιννοστουντες ομογενεις και τους εδωσε γη και δικαιωμα ψηφου στο ΠΑΣΟΚ βεβαια! \"ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ\"
  Ας περασει μια βολτα καποιος απο το Μενιδι βραδι και θα δει ποσο μπουμπουκια ειναι εκει οι Γεωργιανοι,Απχαζιοι και μογγολοι!!

 3. avatar Μ.

  Με ποιο σκεπτικό δεχόμαστε Γεωργιανούς στην Ελλάδα;
  Έχουν πόλεμο; Ειναι στην ΕΕ;
  Για ποιον λόγο;

 4. avatar IOL

  Ασ είναι καλά ο ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΣ νόμος του κυρίου Παρασκευόπουλου ....να μην ταλαιπορούμε τα παδιά
  πολύ καιρό στις φυλακές .....να μην τους ταίζουμε .....ασ πηγαίνουν να λιαστούν στν ήλιο όπως είπε η
  κ.κ. Υπουργός πριν λίγο καιρό

 5. avatar mitsaras best

  Μπραβο στην ελληνικη Αστυνομια !

 6. avatar defr

  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΗΠΟΥΣ Η ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΓΕΩΓΙΑΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ.

 7. avatar Jerry

  Και ο νονος αυτων : Αντωνης Σαμαρας επι κυβερνησεως Μητσοτακη...

  1. avatar Ilias Al

   Λαθος ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ.....

  2. avatar Αλ Τσίμπλας

   12000 εγκληματίες έβγαλα απο τημ φυλακή να κλέβουν να σκοτώνουν και να βιαζουν δεν θα αφήσω να μου πάρει κανείς άλλος την δόξα!

  3. avatar ανόητε

   στους γεωργιανούς έδωσε το ελεύθερο, ο αχρηστερός αχυράνθρωπος του καθεστώτος και υπόλοιποι συντροφοφασίστες, να έρχονται χωρίς βίζα στην Ελλάδα.
   Διαβαζε εφημερίδες. Όλα τα γράφουν. Όταν πετάς λάσπη στο ταβάνι πέφτει στα μούτρα σου γκαιμπελίσκο ναζί.

 8. avatar ΒΔΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ

 9. avatar Αφραγκος

  Τζάμπα κόπος της αστυνομίας.Σε λίγους μήνες θα είναι έξω και θα συνεχίσουν τα ίδια ποιο προσεκτικά.Αφου έχουν εκπαιδευσει κι άλλους Γεωργιανούς τουρίστες.

  1. avatar gajim

   δεν λες καλυτερα σε λιγες μερες παλι θα κανουν βολτες σιγα μην τους κρατησουν μηνες

 10. avatar Χαχα

  Γεωργιανοί : καθ......τα, κλ.....ες, έγκλημα...... ες ,κτλ, και οχι μόνο στην ελλαδα αλλα και σε όλη την Ευρώπη. Γρήγορα έξω απο την ελλαδα αφού πρωτα σαπίσουν στην φυλακή μερικά χρονια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει