Με επεισοδιακό τρόπο άνοιξε η αυλαία της σημερινής συνεδρίασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Αφορμή στάθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να μην εξεταστεί αύριο ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος θεωρείται μάρτυρας κομβικής σημασίας , καθώς ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε πως θα απουσιάζει.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε «όχι» στην αλλαγή ημερομηνίας εξέτασης του μάρτυρα ενώ ο Αλέξης Κούγιας αντέδρασε κατηγορώντας την πως «παραβιάζεται το δικαίωμά για δίκαιη δίκη» της κατηγορούμενης. «Θέλω να είμαι παρών όταν θα τον εξετάζεται. Θα μου βγάλετε το συκώτι πρωί – πρωί για ένα δίκαιο αίτημα; Θα βρεθώ στη δύσκολη θέση να απέχει η υπεράσπιση από την εξέταση του κ. Μπουζιάνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας με την πρόεδρο να του απαντά: «Θα είναι εδώ οι συνεργάτες σας να σημειώνουν».

Αλέξης Κούγιας: Τότε να κάνουμε δίκη με σημειώσεις. Θα απέχουμε τότε, να κάνετε δίκαιη δίκη.

Πρόεδρος: Δεν απασχολούν το δικαστήριο οι απειλές.

Τελικά, ο μάρτυρας θα εξεταστεί, εκτός απροόπτου , την ερχόμενη Τετάρτη.

«Εγώ ξέρω τι φάρμακα έδωσα εγώ»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η νοσηλεύτρια Ευσταθία Νίκα, η οποία συμμετείχε στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας στο Παίδων Αγλαιά Κυριακού, την ημέρα που το παιδί έφυγε από τη ζωή.
Η μάρτυρας ανέλαβε υπηρεσία ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανάνηψη του παιδιού αντικαθιστώντας συνάδελφο της. Όπως περιέγραψε μπήκε στο θάλαμο και είδε να κάνουν ΚΑΡΠΑ στην Τζωρτζίνα.

«Η συνάδελφος μου, μου παρέδωσε το βαλιτσάκι μείον ένα ρουκουρόνιο και μια αδρεναλίνη. Με την άδεια του γιατρού αποχώρησε η συνάδελφος μου και μπήκα εγώ. Το παιδί δεν ανένηψε ποτέ» ανέφερε η μάρτυρας η οποία εξήγησε πως στη διάθεση των γιατρών υπάρχει ένα βαλιτσάκι με όλα τα επείγοντα φάρμακα.

«Το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος περιέχει φάρμακα ναρκωτικά με σχετική σήμανση, ενώ πιο κάτω αντιδιαμετρικά έχει φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως η αδρεναλίνη» κατέθεσε η νοσηλεύτρια η οποία τόνισε πως στο παιδί χορηγήθηκε μόνο αδρεναλίνη.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η μάρτυρας διευκρίνισε πως σε τέτοιες περιπτώσεις , όταν καλούνται, η νοσηλεύτρια μαζί με την υπεύθυνη ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε στις αμπούλες. «Αν λείπουν κάποιες καταγράφονται στον ασθενή και αντικαθιστώνται» σημείωσε.

Πρόεδρος: Η αντικατάσταση στα ναρκωτικά πως γίνεται;

Μάρτυρας: Από την προϊσταμένη του τμήματος. Το τμήμα διαθέτει ένα συγκεκριμένοι αριθμό ναρκωτικών. Πρέπει να είναι ο ίδιος και συγκεκριμένος, δεν πρέπει να λείπει κάποιο.

«Για την αδρεναλίνη θα πρέπει η νοσηλεύτρια να πάρει από το ερμάριο την αδρεναλίνη, να κοιτάξει τρεις φορές, να δει ότι υπάρχει η κόκκινη γραμμή. Να κάνει την πρόσμιξη με τον φυσιολογικό όρο και θα δημιουργηθεί νέα ετικέτα με όλα τα στοιχεία του φαρμάκου» περιέγραψε η νοσηλεύτρια η οποία ανάφερε πως ήταν εκείνη που πήρε το βαλιτσάκι με τα φάρμακα όταν έφυγαν από το θάλαμο καθώς ήταν δική της υποχρέωση.

Υποστήριξη κατηγορίας: Αυτά τα φάρμακα που αναπληρώσατε ήταν από τον αποθηκευτικό χώρο της μονάδας;

Μάρτυρας: Ναι. Αναπληρώθηκαν δυο φιαλίδια αδρεναλίνης και ένα φιαλίδιο ρουκουρόνιο.

Η μάρτυρας κλήθηκε από την υπεράσπιση να εξηγήσει το λόγο που συνοδεύεται, στο δικαστήριο, από τον επικεφαλής γιατρό της ανάνηψης κ. Τζιούβα, ωστόσο , η πρόεδρος δεν την άφησε λέγοντας: «

«Είναι προσωπικό θέμα, μην απαντήσετε».

Η νοσηλεύτρια, στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις , επανέλαβε ότι η συνάδελφος της , της παρέδωσε το βαλιτσάκι από το οποίο έλειπε μια αδρεναλίνη κι ένα ρουκουρόνιο που είχαν χορηγηθεί στο παιδί κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.

«Το παιδί ήταν μυδριασμενο, δεν έπιασα σφυγμό όσο ψηλάφισα, τα άκρα ήταν κυανωτικά. Αυτό θυμάμαι. Άκουγα τις οδηγίες του κ. Τζιούβα, που ήταν ο συντονιστής γιατρός. Ο δικός μου ρόλος ήταν να είμαι αφοσιωμένη στα φάρμακα και να υπακούω στις οδηγίες. Ο γιατρός μου είπε να κάνω ΑΜΠΟΥ και να βγάλω καρδιογράφημα» κατέθεσε η μάρτυρας.

Υπεράσπιση: Άρα κάνατε τρεις δουλειές;

Μάρτυρας: Αλλά όχι ταυτόχρονα.

Υπεράσπιση: Ακούσατε διάλογο μεταξύ της κατηγορούμενης και του κ. Τζιούβα κατά τη διάρκεια της ανάνηψης;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι να άκουσα τίποτα. Ο κ. Τζιούβας είπε κάτι τη διάρκεια της ανάνηψης ότι θα συνεχίσουμε για 60 λεπτά επειδή η μητέρα τον ενημέρωσε ότι την προηγούμενη φορά το παιδί επανήλθε έπειτα από 55 λεπτά.

Υπεράσπιση: Σε πόσο χρόνο είχατε σκοπό να σταματήσετε την ανάνηψη;

Μάρτυρας: Αυτό το αποφασίζει ο συντονιστής εντατικολόγος. Ένας μέσος χρόνος είναι 40 με 45 λεπτά.

Υπεράσπιση: Έχετε σταματήσει στα 20 λεπτά;

Μάρτυρας: Δεν μου έχει συμβεί ποτέ.

«Έμαθα ότι βρέθηκε κεταμίνη» ανέφερε η μάρτυρας με τον Αλέξη Κούγια να διαβάζει στη μάρτυρα σειρά άλλων ουσιών που βρέθηκαν μετά το θάνατο του παιδιού. «Εγώ ξέρω τι έδωσα εγώ. Αυτό θα σας το απαντήσουν άλλες ειδικότητες» ήταν η απάντηση της νοσηλεύτριας.

«Δεν περιμέναμε να καταλήξει το παιδί»

Νωρίτερα κατέθεσε η επιμελητήρια παιδονευρολογίας στο «Αγλαΐα Κυριακού», Στέλλα Μούσκου η οποία αναφερόμενη στη Τζωρτζίνα είπε πως «ήταν σε σταθερή κατάσταση».

«Την Πέμπτη εξέτασα το παιδί παρουσία των γονιών, ήταν ένα παιδί σε βαριά κατάσταση, δεν είχε επικοινωνία, είχε σπαστικότητα έντονη. Κάναμε ένα εγκεφαλογράφημα και δεν εμφάνισε παροξυσμική δραστηριότητα, οπότε ενημερώσαμε και για την υπόλοιπη πορεία του παιδιού και ανέβαλαν οι παιδίατροι» κατέθεσε η μάρτυρας η οποία αναφέρθηκε στα επεισόδια που ακολούθησαν και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετώπισαν σημειώνοντας παράλληλα πως δεν παρατηρήθηκε «τυπική εικόνα σπασμών»..

Η μάρτυρας κλήθηκε από την υπεράσπιση να απαντήσει αν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η Τζωρτζίνα να πέθανε φυσιολογικά.

«Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει, αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό να καταλήξει» ανέφερε η παιδονευρολόγος.