Καθώς η δίκη για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και του θανάτου των 3 παιδιών της συνεχίζεται, νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Συγκεκριμένα, ο θάνατος της Τζωρτζίνας στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ήταν κάτι που δεν περίμεναν οι γιατροί σύμφωνα με την παιδίατρο του νοσοκομείου, Κωνσταντίνα Πατούνη.

«Ενημερώθηκα τηλεφωνικά για την ανακοπή του παιδιού, ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Αφήσαμε ένα σταθερό παιδί και κατέληξε… Όταν φύγαμε από νοσοκομείο την Παρασκευή κανείς μας δεν περίμενε ότι αυτό το παιδί θα οδηγηθεί στο θάνατο» είπε, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η παιδίατρος η οποία είχε εξετάσει δυο φορές την Τζωρτζίνα μετά την εισαγωγή της στο Παίδων.

Η γιατρός κατέθεσε πως το παιδί «ήταν σταθερό αιμοδυναμικά, με σταθερό οξυγόνο και σφίξεις και είχε βαριά νευρολογική εικόνα τετραπληγίας» ενώ εξήγησε πως ενημερώθηκαν για το ιστορικό του αλλά και το «τραγικό της οικογένειας» που είχε χάσει άλλα δυο παιδιά από την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη.

«Οι γονείς μας είπαν πως έχασαν το πρώτο παιδί, 3,5 ετών, από ηπατική ανεπάρκεια, σταθήκαμε λίγο, ρωτήσαμε, μας είπαν πως έχουν κινηθεί δικαστικά. Το δεύτερο παιδί, μας είπαν, πως πέθανε στο σπίτι, αιφνίδια και πως η αιτία θανάτου είναι αγενεσία φλεβόκομβου. Μου έκανε εντύπωση, δεν το είχα ακούσει ξανά, ούτε η προισταμένη μου. Μας είπε η μαμά πως είναι το τρίτο περιστατικό στον κόσμο με αυτή τη διάγνωση» είπε και συνέχισε «Ρωτήσαμε για την ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα. Μας είπε η μητέρα πως πριν τη νοσηλεία της, ξύπνησε μέσα στη νύχτα και ήταν σε πανικό. Μας είπε πως στο Καραμανδάνειο, έκανε ανακοπή και ανατάχθηκε μετά από 55 λεπτά».

Η γιατρός ήταν μέλος της ομάδας που ειδοποιήθηκε από την κατηγορούμενη μητέρα για δυο από τα επεισόδια που υπέστη στο Παίδων η Τζωρτζίνα πριν το μοιραίο τα οποία, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και το παιδί συνήλθε. «Ήταν σύντομα επεισόδια που λύθηκαν εύκολα και γρήγορα» κατέθεσε.

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε από την έδρα να ανασύρει από τη μνήμη της την εικόνα της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν τους καλούσε είπε πως ήταν ήρεμη.

Εισαγγελέας : Πώς ειδοποιούσε η μαμά φώναζε;
Μάρτυρας: Ερχόταν στην πόρτα, στο διάδρομο και έλεγε το παιδί κάνει κάποιο επεισόδιο
Εισαγγελέας: Ήταν ήρεμη, χωρίς να φωνάζει ;
Μάρτυρας: Ήταν ήρεμη …

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υπεράσπισης κατηγορίας) : Λέτε στην κατάθεση σας στην αστυνομία, πως δεν υπήρχε εμφανής λόγος για την ανακοπή της Τζωρτζίνας.Ποιος εμφανής λόγος θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο ένα παιδί που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με την Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας : Παιδιά με τέτοια εικόνα μπορούν για παράδειγμα να πάθουν κάποια βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και να καταλήξουν. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ένα σταθερό αιμοδυναμικά παιδί με σταθερό οξυγόνο και σφύξεις. Όταν φύγαμε από το νοσοκομείο την Παρασκευή κανείς μας δεν περίμενε ότι αυτό το παιδί θα οδηγηθεί στο θάνατο.

Η μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως τα επίμαχα επεισόδια «δεν ήταν τυπικοί σπασμοί» ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου ανέφερε πως «με την υγιεινή των παιδιών ασχολούνται οι συνοδοί και αν χρειάζονται βοήθεια, τους βοηθούν οι νοσηλευτές».

Στο επίκεντρο της εξέτασης της παιδιάτρου βρέθηκε βίντεο το οποίο είχε τραβήξει η Ρούλα Πισπιρίγκου και κατέγραφε το μόνιτορ την ώρα που ήταν σε εξέλιξη επεισόδιο της Τζωρτζίνας. Το γεγονός ότι η γιατρός δεν θέλησε να κάνει αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού, με αφορμή το βίντεο, προκάλεσε σειρά ερωτήσεων από την υπεράσπιση που επικαλέστηκε άλλη γιατρό η οποία σε αναφορά της μιλούσε για τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

«Δεν ήμουν παρούσα στα επεισόδια. Δεν μπορώ να αξιολογήσω ιατρικά κάτι που δεν ήμουν παρούσα» επέμεινε η μάρτυρας η οποία δέχτηκε τις βολές της υπεράσπισης που ανέφερε ότι επιχειρεί να μειώσει τη σοβαρότητα των επεισοδίων που είχε υποστεί το παιδί. «Με ρωτάτε αν έκαναν λάθος οι συνάδελφοι μου στην Πάτρα; Δεν είναι ο ρόλος μου αυτός…» ανέφερε η μάρτυρας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα επεισόδια που ήταν παρούσα η γιατρός έκανε λόγο για «άτυπα επεισόδια που λύθηκαν γρήγορα» ωστόσο δεν ήταν σε θέση να πει ποια ήταν η αιτιολογία τους.

Αλέξης Κούγιας: Τι οδήγησε στην υποξία;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να γνωρίζω. Στο συγκεκριμένο παιδί δεν γνωρίζω τι συνέβη
Αλέξης Κούγιας: Σε τι οφειλόταν;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό.