Σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας διαπιστώνει το ΣΕΠΕ στο εργατικό ατύχημα με θύμα τον 44χρονο Αιγύπτιο. Με τριετή αποκλεισμό από τα δημόσια έργα απειλείται, εκτός των άλλων, η υπεύθυνη εταιρεία.

Σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας διαπίστωσαν τα αρμόδια όργανα του ΣΕΠΕ που διερεύνησαν το εργατικό ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του 44χρονου Αιγύπτιου Emand Aziz.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου σε κτήριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, όταν κατά τις εργασίες καθαρισμού υαλοπινάκων ο άτυχος εργαζόμενος έπεσε από τον 3ο όροφο όπου εργαζόταν στο ισόγειο, και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το ατύχημα αναγγέλθηκε από την Αστυνομία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας την επομένη και μετά από εντολή του διοικητή του Σώματος κ. Μιχάλη Χάλαρη, κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Αθηνών και Κρήτης διενήργησε αυθημερόν έλεγχο για να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Από τον έλεγχο προέκυψαν σοβαρές ευθύνες της εταιρείας καθαρισμού που είχε συνάψει τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία. Συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι ο άτυχος εργαζόμενος είχε αδήλωτη σχέση εργασίας και εργαζόταν παράνομα Κυριακή, ενώ δεν είχε τηρηθεί κανένα από τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος για την εργασία σε ύψος.

Η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει τον εργαζόμενο σαν υπεργολάβο επικαλούμενη προφορική συμφωνία χωρίς όμως να μπορεί να παρουσιάσει συμφωνητικό ανάθεσης έργου.

Με εντολή του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ τα τμήματα της Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών και Αγίας Παρασκευής συνεχίζουν τον έλεγχο της υπόθεσης η οποία εντός των επομένων ημερών θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην εταιρεία, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς, όπως προβλέπεται από το 68 του ν. 3866/2010.

Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής του νόμου ο οποίος έχει ψηφισθεί πρόσφατα. Κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποφασιστικότητα του Υπουργείου για την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και την πάταξη κάθε είδους εργασιακής ασυδοσίας.