Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, ήταν καλεσμένος στο πάνελ της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» που ασχολήθηκε εκτενώς με τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα. Κατέθεσε την άποψή του για την αποκάλυψη της Αγγελικής Νικολούλη για τον θάνατο της Ίριδας Δασκαλάκη και τις απαντήσεις που έδωσε το αίμα στο πανάκι του μικρού παιδιού.

«Το πανάκι είναι ένα βασικό πειστήριο, που από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται ότι είναι οροαιματηρό υγρό, σημαίνει ότι αυτό το πανί μπήκε στο στόμα του παιδιού από το δράστη, παρέμεινε για αρκετή ώρα, γιατί πρέπει να πούμε ότι για να “σκάσει” ο πνεύμονας χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα» υποστήριξε ο κ. Λέων.

«Δηλώνει αυτή την παρατεταμένη προσπάθεια που φέρνει τη βλάβη στον εγκέφαλο και τις ασφυκτικές κηλίδες στον πνεύμονα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το τί μπορεί να συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μάλιστα, ο κ. Λέων απάντησε σε ερώτηση της ψυχολόγου Ναταλί Βέλτση για το πόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να χάσει τη ζωή του ένα παιδί με φραγμό των αναπνευστικών οδών.

«Ο ασφυκτικός θάνατος είναι ένας βασανιστικός θάνατος, που ο δράστης είναι αποφασισμένος, έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να άρει την απόφραξη στο πρώτο λεπτό. Ένα λεπτό είναι 60 δευτερόλεπτα, 60 φορές να κάνεις πίσω» πρόσθεσε.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων τόνισε, επίσης, πως το γεγονός ότι στο πανάκι της Ίριδας βρέθηκε οροαιματηρό υγρό σημαίνει ότι κατέληξε με το πανάκι στο στόμα του, ενώ έκανε την υπόθεση πως το κομμάτι του υφάσματος στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε διαφορετικό σημείο.

«Αν ακούσουμε τι υποστήριξε η μητέρα, είπε ότι βρήκε ένα πανάκι εκτός τους στόματος του παιδιού, κάπου στην κούνια της. Οπότε αυτός που το έβαλε, το έβγαλε και το άφησε κάπου αλλού» κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.