Με το εδώλιο του κατηγορούμενου να είναι κενό άνοιξε η αυλαία της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β´ νεκροταφείο της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 2017.

Ο 62χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε δυο φορές ισόβια, επέλεξε να μην παραστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και να εκπροσωπηθεί από την αυτεπαγγέλτως διορισμένη δικηγόρο του. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια … αναζήτησης του κατηγορούμενου στη φυλακή όπου κρατείται καθώς μέχρι χθες δεν είχε επικοινωνήσει με την συνήγορο του.

Πρώτη ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα η μαυροφορεμένη μητέρα της άτυχης κοπέλας. Φανερά φορτισμένη μίλησε για την στιγμή που οι αστυνομικοί της είπαν ότι σκότωσαν το παιδί της με 14 μαχαιριές.

«Δεν πιστεύω ότι ο φόνος έγινε για να πάρει 5 ευρώ και το κινητό. Την παρακολουθούσαν είπαν μάρτυρες. Μπορεί κάποιοι να τον έβαλαν δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί σκότωσε το παιδί μου…» είπε η μάρτυρας σημειώνοντας ότι είχε δεχθεί απειλές στη δουλειά της καθώς εργαζόταν στο τμήμα ελέγχου με τον πρόεδρο να σχολιάζει ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Η γυναίκα είπε ότι εκείνη την ημέρα είχε ένα προαίσθημα και άρχισε να καλεί την κόρη της στο τηλέφωνο χωρίς, ωστόσο, να της απαντά. Όπως περιέγραψε η κόρη της εκείνο το απόγευμα δέχτηκε πισώπλατα τη φονική επίθεση ενώ βρισκόταν στο μνήμα φίλου της που είχε φύγει πρόσφατα από τη ζωή. «Σίγουρα απείλησε με μαχαίρι το παιδί μου. Πιστεύω ότι αντιστάθηκε, ήταν δυνατό παιδί. Αν δεν είχε αντισταθεί μπορεί να ζούσε σήμερα…» είπε.

«Δεν κάνεις τέτοιο έγκλημα για 5 ευρώ»

Η μητέρα της άτυχης Δώρας Ζέμπερη κατέθεσε πως εκείνη ήταν το στήριγμα της οικογένειας και πλήρωνε ακόμη και χρέη του πατέρα της με τον οποίο ήταν χρόνια χωρισμένοι. Η μάρτυρας ανέφερε πως την τελευταία περίοδο η νεαρή κοπέλα ήταν στεναχωρημένη και έμοιαζε φοβισμένη γεγονός που επιβεβαίωσαν και τα αδέλφια της καταθέτοντας στο δικαστήριο.

«Ήταν φοβισμένη, ανήσυχη, δεν ήθελε να βγαίνει» κατέθεσε η αδελφή της η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έγκλημα συνδέεται με τη δουλειά της. «Πιστεύω ότι ήταν κάτι από τη δουλειά της, ένιωθε κίνδυνο» είπε και συμπλήρωσε «κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της. Θέλω να συνεχιστούν οι έρευνες και να μην κλείσει εδώ η υπόθεση».

«Δεν κάνεις τέτοιο έγκλημα για 5 ευρώ» κατέθεσε ο αδελφός του θύματος και συνέχισε λέγοντας: «Η αδελφή μου προσπαθούσε να ξεφύγει από τη δολοφονία και όχι από τη ληστεία». Ο μάρτυρας τόνισε ότι η Δώρα δέχτηκε πισώπλατη μαχαίρια στην καρδιά την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει αναφέροντας πως «ο φονιάς» είχε στήσει καρτέρι στην αδελφή του περιμένοντας να μείνει μόνη. «Δεν πάλεψε για την τσάντα αλλά για τη ζωή της η Δώρα» κατέθεσε και τόνισε πως προκύπτουν ευθύνες για τους υπεύθυνους του νεκροταφείου που δεν φρόντισαν για την ασφάλεια του χώρου.

«Βρείτε ποιος σκότωσε το παιδί μου»

«Βρείτε ποιος σκότωσε το παιδί μου. Δεν γυρνάει πίσω αλλά κάντε το για τη μνήμη του» ξέσπασε απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο πατέρας της Δώρας επιμένοντας ότι το έγκλημα σχετίζεται με τις υποθέσεις που χειριζόταν στην εφορία.

«Είχαν στήσει ενέδρα στο παιδί μου λόγω της δουλειάς του… Δεν πήγε να πάρει τα 5 ευρώ, τον έστειλαν» είπε και συνέχισε: «Το παιδί το σκότωσαν από υπόθεση της δουλειάς. Ο δολοφόνος κατηγόρησε γνωστό μεγαλοδικηγόρο ότι τον πλήρωσε για να τη σκοτώσει. Τι κάνατε με αυτό; Φέρτε εδώ τους πραγματικούς δολοφόνους. Αυτός είναι πιόνι! Εγώ πιστεύω ότι στη δουλειά της ξέρουν!» φώναξε ο πατέρας της 32χρονης και συμπλήρωσε ότι η κόρη του δολοφονήθηκε επειδή είχε στα χέρια της υποθέσεις της λίστας Λανγκάρντ.

«Με υποθέσεις δεν προχωρούν τα δικαστήρια χρειάζονται στοιχεία» σχολίασε ο πρόεδρος με τον μάρτυρα να ζητεί να ερευνηθεί η συγκεκριμένη εκδοχή. «Γιατί φωνάζετε;» είπε ο πρόεδρος της έδρας με τον μάρτυρα με έντονο ύφος να απαντά: «Σκότωσαν το παιδί μου! Αυτή είναι η δουλειά σας!».

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο προϊστάμενος του τμήματος της εφορίας που εργαζόταν το θύμα εκτίμησε πως οι υποθέσεις που χειριζόταν η Δώρα δεν σχετίζονται με το έγκλημα.

«Δεν είχαν βαθμό δυσκολίας οι υποθέσεις που χειριζόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας με την πολιτική αγωγή να υποβάλει σειρά ερωτήσεων για συγκεκριμένες υποθέσεις που ήλεγχε η νεαρή γυναίκα μεταξύ των οποίων και μιας που επέβαλε πρόστιμο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Εγώ είχα απειληθεί για υποθέσεις, οι ελεγκτές μου όχι» τόνισε ο μάρτυρας. Ωστόσο, ο μάρτυρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Δώρα να είχε στην τσάντα της, η οποία εκλάπη, στικάκια με υποθέσεις της από ελέγχους της εφορίας.

Το ίδιο ανέφερε και ο συνάδελφος της Δώρας που ήταν ο τελευταίος που την είδε το μοιραίο απόγευμα. «Είχε μαζί της την Τσάντα της. Την επόμενη ημέρα δυο στικάκια βρέθηκαν στον υπολογιστή της αλλά δεν γνωρίζω αν είχε και άλλα» κατέθεσε. «Είχε υποθέσεις με μεγάλα ποσά, αλλά το εάν ήταν σοβαρές είναι υποκειμενικό» ανέφερε ένας εκ των συναδέλφων της που κατέθεσε.

«Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου»

Ο άνθρωπος που φιλοξενούσε στο Γαλάτσι τον κατηγορούμενο τις μοιραίες ημέρες κατέθεσε στο δικαστήριο πως δεν τον είχε δει ποτέ να κάνει χρήση ναρκωτικών.

«Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου που τον έβαλα μέσα στο σπίτι μου. Έβαλα τον διάβολο μεταμορφωμένο στο σπίτι μου, δεν έφευγε με τίποτα… Τον είχα δει με συμπάθεια. Ανάθεμα την ώρα» είπε.

Ο μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πολιτική αγωγή καλώντας τον να εξηγήσει πού ο κατηγορούμενος έβρισκε χρήματα για να συντηρεί την BMW που οδηγούσε ενώ, παράλληλα, έκανε σχέδια να φτιάξει το καΐκι του. «Δεν το γνωρίζω» είπε σημειώνοντας ότι του είχε δώσει κάποιες φορές χρήματα ενώ εκείνος του έλεγε πως θα πουλήσει ένα ακίνητο. Ο μάρτυρας, μάλιστα, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος του τηλεφώνησε μέσα από τη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει στην ανάκριση ότι τον είχαν βάλει να κάνει το έγκλημα και αναφέρθηκε στο όνομα γνωστού δικηγόρου.

Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος λέει ότι λίγες μέρες πριν το έγκλημα πήγε να σε σκοτώσει επειδή είχε κάνει ναρκωτικά.
Μάρτυρας: Εμένα;
Πρόεδρος: Έτσι λέει.
Μάρτυρας: Ε… τότε τη γλίτωσα κύριε πρόεδρε!

Αμέσως μετά η πολιτική αγωγή ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της οικογένειας που φιλοξενούσαν τον κατηγορούμενο την προηγούμενη περίοδο με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται.

«Υπήρχε βούληση να σκοτώσει»

Στη βιαιότητα των χτυπημάτων που δέχτηκε η άτυχη Δώρα αναφέρθηκε καταθέτοντας στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης.

«Υπήρχε βούληση να σκοτώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας σημειώνοντας ότι το ένα από τα 14 χτυπήματα που δέχτηκε η Δώρα ήταν στην καρδιά. «Όλα τα χτυπήματα από το μαχαίρι ήταν επικεντρωμένα στον πνεύμονα να την καρδιά. Ήταν θανατηφόρα τα χτυπήματα» είπε και εξέφρασε τη θέση πως ο κατηγορούμενος έδρασε μόνος καθώς διαπίστωσε ότι τα χτυπήματα προέρχονται από το ίδιο μαχαίρι.

Ο ιατροδικαστής κατέθεσε ότι διαπίστωσε αμυντικά τραύματα ενώ εκτίμησε ότι ο δράστης έκλεισε στην νεαρή γυναίκα το στόμα για να σταματήσει να καλεί σε βοήθεια. «Δεν ήταν ακαριαίος ο θάνατος. Μπορεί να διήρκησε 2-3 λεπτά. Το θύμα περπάτησε λίγα μέτρα…» είπε.