Την υπεράσπιση του 52χρονου δράστη του σοκαριστικού τροχαίου στη Μονεμβασιά, με θύματα δύο 77χρονους, έχει αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο άνδρας κρατείται λες και είναι υγιής, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στο ψυχιατρείο. Κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που βρίσκεται «σε μανιακή κρίση, πιθανότατα λόγω σχιζοφρένειας – διπολικής διαταραχής», με τον οποίο είναι αδύνατο να κάνεις οποιαδήποτε συζήτηση.

Ο κ. Κούγιας θεωρεί αδιανόητο πώς έβαλαν οι αστυνομικοί στην Σπάρτα έναν τέτοιο άνθρωπο να απολογηθεί και του απήγγειλαν «την πρωτοφανή κατηγορία της διπλής ανθρωποκτονίας από υγιή δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς δικηγόρο».

Όπως λέει θα ζητήσει άμεσα τη μεταφορά του στο ψυχιατρείο Τριπόλεως καθώς και τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων. Κάνει επίσης αναφορά και σε ιατρικό κέντρο το οποίο πιθανόν χορήγησε στον κατηγορούμενο μεγάλες δόσεις κορτιζόλης, τονίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης του αρνείται να δώσει τον ιατρικό φάκελο του 52χρονου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Έχω αναλάβει από τριημέρου την υπεράσπιση του κ. Π.Κ., ξενοδόχου, αγρότου και επίλεκτης κοινωνικής προσωπικότητος της Μονεμβασιάς. Ενός συνανθρώπου μας, που μέχρι τις 22.00 του προηγουμένου Σαββάτου, έχαιρε της εκτιμήσεως όλης της περιοχής.

Ενός ανθρώπου που μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε πειράξει ούτε ένα μυρμήγκι, ενός ανθρώπου που όλοι τον περιγράφουν ως έναν ευγενή άνθρωπο γεμάτο καλοσύνη και ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του, γι’ αυτό δεν είχε και οικογένεια, στη φροντίδα των δύο υπερηλίκων γονέων του, εκ των οποίων η μητέρα του πάσχει από διπολική διαταραχή, ψυχιατρική ανίατη πάθηση που εκδήλωσε σχεδόν στην ίδια ηλικία με αυτήν που βρίσκεται σήμερα ο κ. κατηγορούμενος.

Τρεις ημέρες, τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου, που ευρισκόμεθα από τις πρώτες ώρες στο αστυνομικό τμήμα Σκάλας Λακωνίας, όπου δυστυχώς κρατείται λες και είναι ένας υγιής εγκληματίας, αντί να είναι στο δημόσιο ψυχιατρείο Τριπόλεως, αδυνατούμε να ανταλλάξουμε μαζί του, έστω και μία φράση, ώστε να ασκήσουμε το λειτούργημά μας, όπως επιβάλλει ο Κώδικας Δικηγόρων. Είμαστε τόσο εμείς όσο και οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Σκάλας, προ ενός ανθρώπου που είναι αδύνατον να κάνεις μαζί του, ούτε για λίγα δευτερόλεπτα, μια λογική συζήτηση. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, υπό την επίβλεψη ψυχιάτρων.

Πριν από λίγη ώρα ολοκλήρωσα τη μελέτη της δικογραφίας και δεν μπορώ να αντιληφθώ, ποιος εισαγγελέας, διαβάζοντας αυτή τη δικογραφία και αυτές τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί, τρίτων, ασχέτων με τον κατηγορούμενο, ανθρώπων, που περιγράφουν την ίδια εκτός λογικής συμπεριφορά του ανθρώπου αυτού, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το έγκλημα, αξιολόγησε αυτή τη συμπεριφορά ως τη συμπεριφορά του δράστου μιας διπλής ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όταν η ίδια η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια δικογραφία τροχαίου ατυχήματος, δηλαδή πλημμελήματος, και μάλιστα από έναν οδηγό, ο οποίος, όπως οι ίδιοι οι αστυνομικοί αντελήφθησαν, από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του, βρίσκεται στην κατάσταση της μανιακής κρίσεως, κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμη και τώρα.

Μου είναι αδύνατον να διανοηθώ πώς δύο αστυνομικοί της ασφαλείας της Σπάρτης, τόλμησαν, ενώ ένας συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε μανιακή κρίση, πιθανότατα λόγω σχιζοφρένειας – διπολικής διαταραχής, διαπράττοντας το αδίκημα της καταχρήσεως εξουσίας, να διενεργήσουν την προανακριτική πράξη της απολογίας και να του απαγγείλουν την πρωτοφανή κατηγορία της διπλής ανθρωποκτονίας από υγιή δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς δικηγόρο, ενώ έχουν μπροστά τους έναν άνθρωπο που λίγες ώρες πριν ήταν αδύνατον να επικοινωνήσει λογικά είτε με το δικηγόρο του είτε με τους αστυνομικούς που τον φυλάσσουν στο αστυνομικό τμήμα Σκάλας και τον οποίον οι αστυνομικοί συνάδελφοί τους για λόγους προστασίας του και για λόγους δικής τους προστασίας από τη μανιακή συμπεριφορά του, τον είχαν, προ ολίγης ώρας, οδηγήσει στο δημόσιο νοσοκομείο Σπάρτης, όπου του έχουν γίνει ενέσεις ηρεμιστικών και τους έχουν παραδοθεί βαρύτατα ηρεμιστικά για να του χορηγούν, ώστε να μην κινδυνεύει από τη μανιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, η ζωή του και η ζωή τους.

Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου και την απόλυτη ηθική συμπαράστασή μου στους συγγενείς των δύο ανυποψίαστων θυμάτων, αλλά τολμώ να διατυπώσω την ανθρώπινη και νομική άποψη ότι η υπόθεση αυτή, δυστυχώς, είναι μία οικογενειακή και κοινωνική τραγωδία με τρία θύματα και με τρεις οικογένειες που θα δυστυχήσουν από τώρα και στο εξής.

Η νομική μου άποψις είναι ότι η ποινική δίωξις που ασκήθηκε είναι απόλυτα λανθασμένη και ο σωστός νομικός χαρακτηρισμός είναι της διπλής ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας, δηλαδή του τροχαίου ατυχήματος από δράστη εντελώς ακαταλόγιστο, συμπεριφορά η οποία προβλέπεται να μείνει ατιμώρητη και ο δράστης, αντί αυτή τη στιγμή να κρατείται στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Σκάλας, θα έπρεπε ήδη να είναι υπό την επιμέλεια των ψυχιάτρων της ψυχιατρικής κλινικής Τριπόλεως και όχι να αντιμετωπίζεται ως ένας υγιής δράστης μιας διπλής ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Σήμερα, με αίτημά μου, θα ζητήσω από την Τακτική Ανακριτή του Πρωτοδικείου Σπάρτης την άμεση μεταφορά του εντολέως μου στο ψυχιατρείο Τριπόλεως, ώστε να υπάρχει τεκμηριωμένη γνωμάτευση για την ψυχική του υγεία, αλλά και την άμεση διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων, ώστε να διαπιστωθεί αν η χορήγηση σ’ αυτόν μεγάλων δόσεων κορτιζόνης σε ένα ιατρικό κέντρο της περιοχής της Μονεμβασιάς, του οποίου ιδιοκτήτης είναι ένας επαγγέλματος διασώστου από τη Ζάκυνθο, ο οποίος αρνείται παράνομα να μας χορηγήσει τον ιατρικό φάκελο του κατηγορουμένου, είχε επιρροή σ’ αυτήν την ανεξήγητη συμπεριφορά του εντολέως μου.