Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου καθώς πέντε, περίπου, μήνες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ανοίγει η αυλαία των απολογιών των έξι κατηγορούμενων.

Πρώτος θα κληθεί, εκτός απροόπτου, να απολογηθεί ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάστωνος, στην Ομόνοια, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο 33χρονος ακτιβιστής τον Σεπτέμβριο του 2018. Στον κοσμηματοπώλη όπως και στους συγκατηγορουμένους του, έναν μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, αποδίδεται το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος φέρεται να είναι ένα από τα πρόσωπα που επιτέθηκαν στον άτυχο Ζακ Κωστόπουλου. Μάλιστα, η επίθεση έχει καταγραφεί σε ένα σοκαριστικό βίντεο και τα χτυπήματα τα οποία δέχτηκε από αυτή, σύμφωνα με την κατηγορία, «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου».

«Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι»

Ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης αρνείται κατηγορηματικά πως ευθύνεται για το θάνατο του 33χρονου. Ο ίδιος κατά το στάδιο της ανάκρισης είχε αναφερθεί στη στιγμή που είδε τον νεαρό άνδρα μέσα στο μαγαζί του «να ψάχνει στα συρτάρια για λεφτά» ενώ «κρατούσε μαχαίρι». «Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι, τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα» περιέγραψε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ζακ να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα χρησιμοποιώντας ένα πυροσβεστήρα. «Η εξωτερική βιτρίνα έσπασε από ενέργειες δικές του. Δεν θα έσπαγα εγώ το μαγαζί μου, θα ήταν εκτεθειμένα τα κοσμήματα. Την εξωτερική την έσπασε ο δράστης. Είμαι κάθετος σε αυτό. Εγώ δεν έσπασα για κανένα λόγο την βιτρίνα. Μπήκε μετά από κάτω, σύρθηκε για να βγει, ενδεχομένως να κόπηκε από τα τζάμια που ήταν κάτω στη βιτρίνα, υπήρχαν και τζάμια που δεν είχαν πέσει» ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος συμπληρώνοντας πως πέταξε μια πέτρα μέσα στο κατάστημα για να τρομάξει τον 33χρονο. «Δεν είχα σκοπό να τον πλήξω, να τον φοβίσω περισσότερο ήθελα για να σταματήσει τη ζημία που έκανε μέσα στο μαγαζί μου. Τι να έκανα;» είπε σημειώνοντας πως δεν γνώριζε τον συγκατηγορούμενο του μεσίτη.

«Τον κλώτσησα στο πρόσωπο όταν πήγαινε να βγει, στον συγκατηγορούμενο δεν έδωσα προσοχή. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ.(…) Εγώ έπραξα ότι έπραξα από αγανάκτηση και πόνο, και για το δράστη νιώθω πόνο. Με έχουν πληγώσει πολύ» ανέφερε ο κατηγορούμενος.