Τα σοκαριστικά βίντεο με την βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος έξω από το κοσμηματοπωλείο βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίκης για το θάνατό του μέσα από την ματιά της ειδικού στην ανάλυση, που εργάζεται σε κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η μάρτυρας, αφού ανέφερε πως υπάρχουν τρία ακόμη βίντεο τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία, κατέθεσε ότι από την ανάλυση προκύπτει πως ο άτυχος ακτιβιστής είχε δεχθεί 14 κλωτσιές, εννέα εκ των οποίων από το μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Μέσα από την ανάλυση των βίντεο η μάρτυρας, που προτάθηκε από την πολιτική αγωγή, κατέγραψε με σχετική ακρίβεια πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα την μοιραία ημέρα. Σύμφωνα με την κατάθεση, στις 2:50 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας εμφανίστηκε πρώτη φορά κάποιος αστυνομικός στο σημείο ενώ στη συνέχεια προσήλθαν οι διασώστες. Στις 2:52:55 διαπιστώθηκε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου με το πόδι του και πήρε ένα γυαλί.

Η μάρτυρας ανέφερε πως ο 33χρονος στις 2:53:25 δέχθηκε χτύπημα από αστυνομικούς οι οποίοι έπεσαν πάνω του «για να του πάρουν το γυαλί». Στις 2:54, σύμφωνα με την κατάθεση, αστυνομικός εμφανίζεται να κλωτσά το θύμα ενώ «εκείνο είναι κάτω». Η  μάρτυρας ανέφερε ότι στις 2:55:1 «ακούγονται οι χειροπέδες να κλείνουν», ενώ στις «2:57:30 με απόκλιση 1,5 λεπτό ο 33χρονος βρίσκεται στο φορείο».  

Η μάρτυρας δεν κατάφερε να απαντήσει με βεβαιότητα αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι. «Δεν μπορεί να φάνει αν κρατάει μαχαίρι βλέπουμε μια αντανάκλαση αλλά δε ξέρουμε δεν είναι κοντινό το πλάνο είναι από κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι ή τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το έγκλημα ήταν ρατσιστικό

Για ρατσιστικό έγκλημα έκανε λόγο, καταθέτοντας στο δικαστήριο κοσμήτορας στο Πάντειο. «Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο» είπε ο μάρτυρας σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε το θύμα. Την ίδια θέση εξέφρασε και δημοσιογράφος η οποία είχε επαγγελματική και φιλική σχέση με τον Ζακ Κωστόπουλο για τον οποίο τόνισε πως δεν ζούσε απομονωμένος. Αναφερόμενη στον κατηγορούμενο μεσίτη μίλησε για ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  «Ο Ζακ ήταν πασίγνωστος άνθρωπος και η δράση του ήταν πάντα στο φως. Αποκλείεται να έμπαινε σε χώρο για να κλέψει ή να βλάψει άνθρωπο. Εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μαγαζί, στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο οποιασδήποτε είτε για να ρωτήσει κάτι είτε για να αγοράσει κάτι και δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση η οποία οδήγησε στη δολοφονία του» ανέφερε.

Μάρτυρας δημοσιογράφος κατέθεσε ότι βρέθηκε στην οδό Γλάδστωνος, την ώρα που το περιστατικό είχε τελειώσει και ανέφερε πως είδε «έναν άνθρωπο που έδειχνε νεκρός». «Ενώ γνώριζα τον Ζακ δε μπορούσα να τον αναγνωρίσω στη κατάσταση που ήταν. Ήταν το πρόσωπό του κατακόκκινο από το αίμα» ανέφερε ενώ στην κατάθεση του διασώστης του  ΕΚΑΒ, που έσπευσε στο σημείο αφού έλαβε σχετικό σήμα, ανέφερε ότι ο Ζακ «ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση».

Πρόεδρος: Έλεγε κάτι;

Μάρτυρας: Βογκητά, δεν μπορούσα να καταλάβω κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί.

«Είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι»

Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο, αυτόπτης μάρτυρας, φίλος του κατηγορούμενου μεσίτη ο οποίος εργάζεται ως συντηρητής ανελκυστήρων . «Είδα ένα παλικάρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο με έναν πυροσβεστήρα να παραπαίει και να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Προσπαθούσε να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω με κάθε τρόπο. Έκανε ένα μικρό άνοιγμα. Πήγε ο μεσίτης  εκεί  και του είπε “κάτσε μέσα”. Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Ο μεσίτης του είπε κάτσε μέσα και τον αφόπλισε. Είχε αμυχές στα χέρια του» περιέγραψε ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει αν είδε τους κατηγορούμενους να κλωτσούν το θύμα είπε: «Εγώ έκατσα πιο πίσω. Ίσως να χτύπησαν και τον Ζαχαρία. Εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν υπό την επήρεια κάποιων χαπιών».

Δικηγόρος, αυτόπτης μάρτυρας, και φίλος του κατηγορούμενου μεσίτη περιέγραψε στο δικαστήριο πως είδε τον Ζακ Κωστόπουλο ξαπλωμένο έξω από το κατάστημα. «Ο Εκαβίτης του έδενε το κεφάλι. Ξαφνικά κλώτσησε το τζάμι και έσπασαν κομμάτια. Πήρε ένα γυαλί και το πήγε στον Εκαβίτη, ο οποίος φοβήθηκε και έκανε πίσω… Είχε πολύ κόσμο, δημιουργήθηκε πανικός, το τζάμι ήταν μεγάλο. Κάποια στιγμή τον έσπρωξε ένας αστυνομικός και τον έριξε κάτω. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Κάποια στιγμή έστρεψε το τζάμι προς το λαιμό ενός αστυνομικού και εκείνος του έλεγε “μην το κάνεις”», κατέθεσε .

Εισαγγελέας: Το σας είπε μετά ο μεσίτης;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι εκείνος πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα.