Το βίντεο από της στιγμή της βίαιης επίθεσης που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος την ώρα που ήταν παγιδευμένος στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος κλήθηκε να δει ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, αμέσως μετά ο μάρτυρας δεν θέλησε να εκφράσει άποψη σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. «Όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής προσθέτοντας στη συνέχεια πως δεν μπορεί να πει ποιος προκάλεσε το τραύμα. «Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία» τόνισε. Κατά τη διάρκεια προβολής του οπτικοακουστικού υλικού ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου έστρεψε το βλέμμα σε άλλη κατεύθυνση ενώ η μητέρα του βγήκε από την δικαστική αίθουσα καθώς δεν άντεχαν να δουν τον άγριο ξυλοδαρμό του παιδιού τους.

«Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί»

Ο ιατροδικαστής δέχτηκε σειρά επίμονων ερωτήσεων από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων που αμφισβητεί ότι ο θάνατος του άτυχου άνδρα ήταν αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού του. Ο μάρτυρας επανέλαβε πως δεν προέκυψε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του σημειώνοντας ότι έχουν ελεγχθεί όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτόν. Σχετικά δε με την αιτία θανάτου, ότι δηλαδή προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από μηχανισμό στρες, κατέθεσε: «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Η υπεράσπιση έδωσε έμφαση σε ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του 33χρονου και το ενδεχόμενο να συνδέεται με τον θάνατο του με τον ιατροδικαστή να απαντά: «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση».

«Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία που να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. ..Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.» ανέφερε ο μάρτυρας με την υπεράσπιση να ρωτά:  «το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;»

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί… δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο ιατροδικαστής.

«Αν παίρνετε παυσίπονο μπορεί να πεθάνετε»

«Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης δολοφόνων ήταν πως ο Ζαχαρίας ήταν βαριά άρρωστος και ότι έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος και πως αν παίρνετε παυσίπονο μπορεί να πεθάνετε» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, ενώ οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αναφερόμενες στην 5ωρη κατάθεση του ιατροδικαστή σημείωσαν ότι αυτό που είπε ήταν πως «δεν υπάρχει άλλο στοιχείο για τη θανάτωση Ζακ Κωστόπουλου παρά μόνο τα χτυπήματα.». Από την πλευρά της η υπεράσπιση σε δήλωση της εξέφρασε τη θέση ότι ο μάρτυρας «Δεν μπόρεσε να συσχετίσει τα τραύματα με καμία από τις δράσεις των κατηγορουμένων.».

Η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση μαρτύρων στις 26 Νοεμβρίου.