Την πεποίθηση ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί στην υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου έκαναν το καθήκον τους ανέφερε καταθέτοντας στο δικαστήριο συνάδελφος τους, τμηματάρχης της ΔΙΑΣ Αθηνών.

«Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεση τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήσουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν» κατέθεσε ο μάρτυρας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου σημειώνοντας πως η αρχική ενημέρωση που είχαν λάβει αφορούσε σε περίπτωση ληστείας με το δράστη να κρατά μαχαίρι.

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν… λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση» είπε ο μάρτυρας ο οποίος όταν κλήθηκε από την πολιτική αγωγή να απαντήσει αν οι αστυνομικοί πρέπει να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζουν ανέφερε:  «Πάντα ναι. Όμως εδώ στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα…»

Πολιτική αγωγή: Δηλαδή έπρεπε να τον πυροβολήσουν;

Μάρτυρας: Όχι, αναφέρομαι στην αστυνομική ράβδο.

Πολιτική Αγωγή: Να τον χτυπήσουν δηλαδή; Γνωρίζετε ποτέ πέθανε;

Μάρτυρας: Όχι

Πολιτική Αγωγή: Ότι παραδόθηκε στο διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω, να τον χειροπεδήσουν.

Πολιτική Αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής… αφού πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: Βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τί έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Τις αναφορές του συγκεκριμένου μάρτυρα στήριξε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, και δεύτερος αστυνομικός ο οποίος σημείωσε ότι «το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό».

«Γράφω αυτό που πιστεύω και καθημερινά παίρνω το ρίσκο»

Νωρίτερα, ανέβηκαν οι τόνοι στην δικαστική αίθουσα όταν ο συνήγορος του κατηγορούμενου μεσίτη ζήτησε την αποβολή δημοσιογράφου ηλεκτρονικού μέσου από την δικαστική αίθουσα με το σκεπτικό ότι χρησιμοποίησε «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης».

 «Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι αυτός της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα γίνονται στη δίκη. Δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα» είπε ο δικηγόρος.

Ο συντάκτης του press project προσήλθε λίγο αργότερα στην αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι τίθεται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου. «Γράφω αυτό που πιστεύω και καθημερινά παίρνω το ρίσκο, αλλά το να αποβληθώ από την αίθουσα αποτελεί παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου» υποστήριξε ο Κ. Πουλής.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος λέγοντας: «Πρέπει να υπάρχουν δημοσιογράφοι στο χώρο. Τα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι κατ’ έγκληση διωκόμενα. Ευχή και παράκληση να σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, το θεσμό της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας». Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα με την πρόεδρου του δικαστηρίου να εύχεται «να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα».