Περισσότερους από 60.000 ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού πραγματοποιεί καθημερινά η ΕΛ.ΑΣ., επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ και προχωρώντας σε αυτόφωρες συλλήψεις των προσωρινά υπευθύνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα –με αυστηροποίηση των μέτρων στο ενδιάμεσο- μπήκε «λουκέτο» σε περισσότερα από 100 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (σ.σ. μπαρ, καφέ, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια).

Ανάμεσα τους και χώροι που θεωρούνται «βαριά χαρτιά» στην αθηναϊκή νύχτα, υποχρεώνοντας τα σε αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα 15 έως 30 ημερών.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, μάλιστα, κλαμπ στην Ιερά Οδό εντοπίστηκε να λειτουργεί κανονικά παρότι ήδη είχε μπει «λουκέτο» για τον ίδιο ακριβώς λόγο (σ.σ. παράβαση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού) και πλέον τον λόγο έχει η δημοτική αρχή για οριστική αφαίρεση της άδειας!

Ανάλογες παραβάσεις διαπιστώθηκαν και σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς (σ.σ. όπως τα Ιωάννινα και η Ναύπακτος), αλλά και νησιά (σ.σ. όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα), ενώ από την τσιμπίδα του νόμου δεν ξέφυγαν ούτε μικρότεροι χώροι όπως ψησταριές.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σχολίαζαν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που διαρκούν τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα.