Συνολική ποινή κάθειρξης 36 ετών και χρηματικό πρόστιμο 180.000 ευρώ «μοιράστηκαν» χθες στο Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων τρεις Λιβανέζοι που συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο κατηγορούμενοι για την μεταφορά τεσσάρων παράνομων μεταναστών με θαλαμηγό, στη Σύμη.

Πρόκειται για έναν 39χρονο ο οποίος ήταν και ο κυβερνήτης του σκάφους, έναν 30χρονο και τον 31χρονο μηχανικό και ανιψιό του πρώτου, οι οποίοι χθες βρέθηκαν στο εδώλιο του δικαστηρίου όπου και κρίθηκαν ένοχοι, οπως αναφέρει το rodiaki.gr.

Ειδικότερα, το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων έκρινε ένοχο χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου, για την μεταφορά των τεσσάρων παράνομων μεταναστών τον 39χρονο καπετάνιο, και ως συνεργούς τους άλλους δύο αλλοδαπούς, στους οποίους και αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ σε κάθε κατηγορούμενο με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η σύλληψη των τριών αλλοδαπών έγινε στις 8.20 το πρωί της 25ης Αυγούστου 2014 από λιμενικούς.
Συγκεκριμένα, σκάφος του FRONTEX στο οποίο επέβαινε προσωπικό του Υπολιμεναρχείου Σύμης, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντόπισε ύποπτο ξύλινο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σύμης και κοντά στην περιοχή «ΠΕΔΙ».

Ύστερα από έλεγχο συνελήφθησαν οι τρεις αλλοδαποί φερόμενοι ως διακινητές οι οποίοι μετέφεραν τους τέσσερις παράνομους μετανάστες.

Το ξύλινο σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σύμης όπου παρατηρήθηκε εισροή υδάτων λόγω κακής κατάστασης και πιθανού ρήγματος στα ύφαλα.

Εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς οι παράνομοι μετανάστες είχαν δηλώσει πως κατέβαλαν το ποσό των 1800 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους από το Μποσμπουρούμ της Τουρκίας στην χώρα μας. Πάντως ενώπιον της ανακρίτριας όπου βρέθηκαν οι τρεις Λιβανέζοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται, όμως με σύμφωνη γνώμη και της αρμόδιας Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο 39χρονος με τον 30χρονο είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, ενώ ελεύθερος χωρίς όρους είχε αφεθεί ο 31χρονος συμπατριώτης τους.