Εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή για την εμπλοκή του στην υπόθεση Ξηρού δίνει σήμερα ο Χρήστος Τσάκαλος καταδικασμένος για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ο Χρήστος Τσάκαλος οδηγείται στον ανακριτικό γραφείο λίγο πριν την μητέρα του και τη σύντροφο του αδελφού του οι οποίες συνελήφθησαν χθες και έχουν κληθεί σε απολογία κατηγορούμενες στην ίδια υπόθεση.

Όπως εκτιμούσαν αρμόδιες πηγές δεν αναμένεται ο Χρήστος Τσάκαλος να εισφέρει στην υπόθεση και να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Άλλωστε, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, μετά τη σύλληψη της μητέρας του αλλά και της συντρόφου του αδελφού του, έδωσε το στίγμα του προειδοποιώντας ότι δεν θα «κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια» καθώς ξεκινούν απεργία πείνας… Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για κανιβαλισμό των συγγενικών τους προσώπων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αντίπαλοι είμαστε εμείς και όχι οι συγγενείς μας».

Μάλιστα, προειδοποίησε τις αρχές ότι αν στείλουν συγγενείς τους στη φυλακή ως εκδίκηση για τις δικές τους ενέργειες, πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν το κόστος θανάτων φυλακισμένων ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλες ενέργειες.

Ο ρόλος της μητέρας και της συντρόφου

Αντιμέτωπη με τον ανακριτή βρίσκεται σήμερα και η Αθηνά Τσάκαλου στην οποία οι αρχές αποδίδουν ρόλο «κομιστή» σάκων και αντικειμένων που έβγαιναν από τη φυλακή. Ο ίδιος ρόλος αποδίδεται από την αστυνομία και στη σύντροφο του Γεράσιμου Τσάκαλου η οποία συνελήφθη μαζί με την Αγγελική Σπυροπούλου στη Σαλαμίνα. Φέρεται να ήταν μία από τις «αρραβωνιαστικιές» που επισκεπτόταν τακτικά τον έγκλειστο.

Η 60χρονη Αθηνά Τσάκαλου το πρωί της Δευτέρας μαζί με τον συνήγορό της προσήλθε στο Εφετείο προκειμένου να δηλώσει στον ανακριτή ότι είναι στη διάθεσή του να καταθέσει για τον 32χρονο που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο.

Υποστήριζε ότι ο 32χρονος κατηγορούμενος, καθώς και η 36χρονη που συνελήφθη την Κυριακή δεν γνώριζαν ότι μετέφεραν εξοπλισμό που επρόκειτο να τοποθετηθούν στα καλάσνικοφ τα οποία κατά την κατηγορία θα χρησιμοποιούσε η ομάδα Ξηρού για την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο ανακριτής της ζήτησε να επιστρέψει την ερχόμενη Παρασκευή και αμέσως μόλις αποχώρησε, οι αστυνομικοί της ζήτησαν να τους ακολουθήσει στην Ασφάλεια, καθώς ήδη είχε συλληφθεί η Αγγελική Σπυροπούλου μέσα στο σπίτι της 60χρονης πριν προλάβει να την φυγαδεύσει η 26χρονη σύντροφος του μικρότερου γιου της.