Την περασμένη Κυριακή, ένα 22χρονο κορίτσι βιάστηκε μέρα – μεσημέρι σε περιοχή στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας. Ιατροδικαστής και αστυνομικοί βλέπουν πίσω από το βιασμό τη χρήση του χαπιού του βιασμού ή παρεμφερή ουσία. Τα όσα περιγράφει η κοπέλα στο Newsbeast συγκλονίζουν και είναι χωρίς καμία υπερβολή, γροθιά στο στομάχι.

«Δεν αισθάνομαι θλίψη, στεναχώρια ή θυμό για αυτό που μου συνέβη γιατί δεν έχω εικόνες, ούτε ανάμνηση. Δεν έχω συναισθήματα για αυτόν τον βιασμό. Γνωρίζω ότι έγινε αλλά αφού δεν το ‘κατέγραψα’ είναι σα να μη το έζησα. Σοκαρίστηκαν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί όταν τους το είπα».

Την ώρα που κοιτάζεις μουδιασμένα κι αμήχανα την 22χρονη Δ, στο καφέ όπου εργάζεται, ένα απόγευμα που η πόλη «βράζει» από τη ζέστη, η ίδια παραδέχεται ότι η αντίδρασή της … «δεν είναι «υγιής».

Όπως της εξηγούν άλλωστε οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι από το νοσοκομείο Νίκαιας στο οποίο την εξέτασαν, και που τώρα την καλούν τακτικά στο τηλέφωνο, για να την ενθαρρύνουν να ανοίξει τη ψυχή της και να μιλήσει, η απώθηση και η άρνηση του γεγονότος, η προσπάθεια μείωσης της σημασίας του, είναι ένας μηχανισμός που συχνά εμφανίζεται στον άνθρωπο που έχει βιαστεί.

Ο βιασμός της Δ.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο δούλευα στην καφετέρια. Την Κυριακή σχόλασα στις 15.00 και ξεκίνησα να πηγαίνω προς τη στάση για το λεωφορείο», περιγράφει η Δ. συνεχίζοντας την αφήγησή της για ο, τι της συνέβη πριν από τρεις ημέρες, σε κεντρική περιοχή στα Δυτικά Προάστια- «Μπήκα στο λεωφορείο περίπου ένα τέταρτο μετά το σχόλασμα, αυτό το θυμάμαι. Θυμάμαι ακόμα να κάθομαι σε μια θέση. Το λεωφορείο είχε αρκετό κόσμο και άντρες και γυναίκες. Δεν θυμάμαι όμως την διαδρομή. Δεν θυμάμαι να κατεβαίνω από το λεωφορείο. Δεν θυμάμαι να περπατάω ή να πηγαίνω προς κάπου.

Όταν συνήλθα και βρήκα τις αισθήσεις μου ήταν 6 παρά το απόγευμα. Είχα χάσει δυόμιση ώρες. Βρέθηκα σε ένα δρομάκι πίσω από την κεντρική πλατεία ενός δήμου στα δυτικά προάστια. Σάστισα. Δεν μπορούσα να κουνηθώ εύκολα και σκεφτόμουν τι μπορούσε να μου είχε συμβεί: ‘να έπαθα κάτι και να με κατέβασαν; να κατέβηκα μόνη μου;’

Δίπλα μου καθόταν ένας άντρας γύρω στα 50. Προσπαθούσε να μου μιλήσει αλλά από το σοκ μου δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Έπιασα μόνο κάποιους κουβέντες του- μου είπε να συνεχίσω το δρόμο μου και πως αυτός περίμενε το λεωφορείο. Μετά από λίγα λεπτά, ο ίδιος άντρας πέρασε από μπροστά μου με ένα αυτοκίνητο. Οδηγούσε εκείνος κι αυτό μου έκανε πολλή εντύπωση αφού τελικά φάνηκε πως δεν περίμενε το λεωφορείο.

Πήγα σπίτι και κοιμήθηκα, σκεπτόμενη ότι θα θυμηθώ τι συνέβη την επόμενη μέρα. Απέδωσα την αμνησία μου στην κούραση μου. Δεν μπορούσα να καταλάβω αν είχα τις αισθήσεις μου εκείνες τις δυόμιση ώρες αλλά δεν είχα μνήμη. Μπορεί να μην είχα ούτε τις αισθήσεις μου. Κοιμήθηκα πολύ.

Το επόμενο πρωί όμως, ξύπνησα και πονούσε όλο μου το σώμα, όχι σα να είχα πέσει αλλά ένας μυϊκός έντονος πόνος. Πονούσα όμως πολύ και γυναικολογικά και αυτό με ανησύχησε πολύ. Αυτή τη φορά αποφάσισα να το πω στους γονείς μου. Στο νοσοκομείο της Νίκαιας έκανα πολλές εξετάσεις και πέρασα από πολλούς γιατρούς και φυσικά με είδε γυναικολόγος και ιατροδικαστής. Οι δύο τελευταίοι βρήκαν κακώσεις εξωτερικά και εσωτερικά στα γεννητικά μου όργανα. Είχα και κάποιες μελανιές διάσπαρτες στο σώμα. Μάλιστα είχα μια μεγάλη μελανιά στο πλάι της μέσης μου.

Για τα σημάδια εξωτερικά στη γεννητική περιοχή μού εξήγησαν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όταν το σεξ γίνεται χωρίς συναίνεση. Μου είπαν ότι είχε συμβεί βιασμός. Να πω εδώ ότι έχουν περάσει μήνες από την τελευταία μου σεξουαλική επαφή, μιας και το αγόρι μου έφυγε την Άνοιξη για να δουλέψει σεζόν σε νησί.

Φεύγοντας από το νοσοκομείο πήγα στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, για να υποβάλλω μήνυση. Περιγράφοντας τι μου συνέβη οι αστυνομικοί μου είπαν, βάση και των περιστατικών που βλέπουν οι ίδιοι, πως κάποιος μου έδωσε κάποια ουσία- χάπι βιασμού, η οποία προκάλεσε απώλεια μνήμης. Μου είπαν ότι το πιθανότερο είναι την ουσία είτε να την εισέπνευσα, είτε να την κατανάλωσα παρά τη θέλησή μου. Συνέβη κάποια ώρα πριν μπω στο λεωφορείο. Μου είπαν ότι κάποιος μου έδωσε κάτι και μου είπαν ακόμα ότι αυτές οι ουσίες έχουν πολλές μορφές και σε κάνουν να χάνεις πολύ γρήγορα τις αισθήσεις σου.
Τώρα, περιμένουμε τις τοξικολογικές εξετάσεις για να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες ».

Τι λέει στο Newsbeast ο ιατροδικαστής που εξέτασε την Δ.

Μιλώντας στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Ανδρέου, επιμελητής Ιατροδικαστικής στο ΓΝΠ Νίκαιας, ο οποίος εξέτασε τη Δ. πριν από τρεις ημέρες επιβεβαιώνει πως η 22χρονη κοπέλα υπέστη βιασμό και φέρει κακώσεις στα γεννητικά όργανα αλλά και μερικές στο σώμα, οι οποίες έχουν προκληθεί από θλων όργανο.

Ο κος Ανδρέου, ο οποίος πρόσφατα εξέτασε και την 50χρονη καθαρίστρια που βιάστηκε στα Πετράλωνα λέει στο Newsbeast το εξής: « Το πόρισμα της έκθεσής μου για το βιασμό της Δ. βρίσκεται ήδη στην Ασφάλεια. Δυστυχώς, εδώ και ένα χρόνο η αύξηση των βιασμών είναι τραγικά μεγάλη. Αυξάνονται μάλιστα κατακόρυφα οι βιασμοί που συμβαίνουν αφού στο θύμα έχουν δοθεί χάπια βιασμού ή ανάλογες ουσίες. Δεν γνωρίζω αν αυτή η αύξηση των βιασμών έχει σχέση με το lockdown αλλά χρονικά συμπίπτει».

Τι είναι το χάπι του βιασμού: Η επιστημονική ονομασία της ισχυρά κατασταλτικής ουσίας είναι φθοριονιτραζεπάμη. Κυκλοφορεί σε σιρόπι, σε χάπι, σε σκόνη ακόμα και σε σπρέι. Η δράση του φαρμάκου ξεκινά 15-30 λεπτά μετά τη λήψη του. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από τη χρήση του φαρμάκου είναι μια κατάσταση σαν μέθη, χωρίς hangover την επόμενη ημέρα, που ακολουθείται από μια έντονη υπνηλία. Πολύ συχνά δεν είναι δυνατό το θύμα να θυμηθεί τίποτε από όσα του συνέβησαν όσο βρισκόταν υπό την επίδραση του φαρμάκου (προδρομική αμνησία).

*Oι φωτογραφίες του άρθρου είναι αρχείου