Σημαντικότατες αλλαγές αναμένονται στην κορυφή της Δικαιοσύνης καθώς στις 30 Ιουνίου λήγει το δικαστικό έτος και αναμένεται η συνταξιοδότηση αρκετών ανώτερων και ανώτατων λειτουργών της Θέμιδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρούν η πρόεδρος Μαίρη Σαρπ που είχε διαδεχθεί τον Αθανάσιο Ράντο, καθώς επίσης και ο σύμβουλος Ιωάννης Σπερελάκης. Για τη θέση της κ. Σαρπ επικρατέστεροι φέρονται οι νυν αντιπρόεδροι Δημήτριος Σκαλτσούνης (που παραμένει στο δικαστικό σώμα μέχρι τον Ιούνιο του 2022), η Ευαγγελία Νίκα (που παραμένει μέχρι τον Ιούνιο του 2024) και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου (που συνταξιοδοτείται καλοκαίρι του 2025).

Όσον αφορά τον Άρειο Πάγο, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα καθώς προβλέπονται 10 θέσεις αντιπροέδρων και 65 αρεοπαγιτών που από το νέο δικαστικό έτος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν κατά 9 φθάνοντας το αριθμό των 74. Εκτός από την πρόεδρο Αγγελική Αλειφεροπούλου, αποχωρούν και 8 ακόμη αντιπρόεδροι, ήτοι η Ειρήνη Καλού, η Δήμητρα Κοκοτίνη, η Ασπασία Μαγιάκου, η Αρτεμισία Παναγιώτου, η Αλτάνα Κοκκοβού, ο Γεώργιος Χοϊμές, η Αβροκόμη Θούα και ο Γεώργιος Αποστολάκης. Την ίδια στιγμή αποχωρούν ακόμη οι εξής 14 αρεοπαγίτες Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μαρία Τζανακάκη, Αρετή Παπαδιά, Γεώργιος Παπανδρέου, Αντιγόνη Καραΐσκου- Παλόγου, Σταματική Μιχαλέτου, Αλεξάνδρα Σιούτη, Χρυσούλα Φλώρου-Κοντοδήμου, Ελισάβετ Τσιρακίδου, Καλλιόπη Πανά και Νικόλαος Βεργιτσάκης.

Αναφορικά με τη θέσης του προέδρου του Αρείου Πάγου, υποψήφιοι είναι οι μέχρι σήμερα αντιπρόεδροι Θεόδωρος Κανελλόπουλος και Νικόλαος Πιπιλίγκας (που αποχωρούν από το σώμα το 2024), και η Μαρία Νικολακέα που συνατξιοδοτείται το 2022.

Για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν στις 30 Ιουνίου, ήδη το ενδεκαμελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου και του εισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα προέβη στην προαγωγή 32 προέδρων Εφετών στον βαθμό του αρεοπαγίτη.

Ειδικότερα, προήχθησαν σε αρεοπαγίτες οι εξής 32 πρόεδροι Εφετών: Σοφία Οικονόμου, Κωστούλα Πριγγούρη, Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, Τριανταφυλλιά Πατρώνα, Ελένη Μπέρτσια, Διονύσιος Παλλαδίνος, Σπυρίδων-Στέφανος Πανταζόπουλος, Αθανάσιος Θεοφάνης, Αθανάσιος Τσούλος, Παρασκευή Τσουμάρη, Αγάπη Τζουλιαδάκη, Γεώργιος Αυγέρης, Ασπασία Μεσσηνιάτη-Γρυπάρη, Μαρί Δεργαζαριάν, Παναγιώτης Βενιζελέας, Αλεξάνδρα Αποστολάκη, Μαρία Σιμιτσή-Βετούλα, Βρυσήις Θωμάτου, Αριστείδης Βαγγελάτος, Κωνσταντίνα Νάκου, Ευάγγελος Μητσέλος, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκης, Σπυρίδων Κουτσοχρήστος, Ελένη Χροναίου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Σταυρούλα Κουσουλού, Σωκράτης Πλαστήρας, Αγάθη Δερέ, Αναστασία Παπαδοπούλου, Κλεόβουλος-Δημήτριος Κοκκορός και Γεώργιος Σχοινοχωρίτης.