Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε όλη τη χώρα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων σε κέντρα διασκέδασης, καταστήματα– επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.) καθώς και οργανωμένες αγορές (Βαρβάκειος και Πειραιά).

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1-12-2013 έως 6-1-2014 από κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης εργασίας καθώς και της εξακρίβωσης της ορθής υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και της απόδοσης αναλογούντων φόρων.

Συνολικά ελέγχθηκαν (512) καταστήματα και επιχειρήσεις, όπου σε (173) από αυτά βεβαιώθηκαν (232) παραβάσεις της φορολογικής, και ασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς και παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν (128) παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας όπου:

– σε πέντε (5) κέντρα διασκέδασης και μία επιχείρηση συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία εννέα (9) άτομα,

– δεν είχαν εκδοθεί 203 αποδείξεις λιανικών συναλλαγών,

– σε 34 περιπτώσεις δεν είχε επιδειχθεί το βιβλιάριο συντήρησης και επισκευών φορολογικών μηχανισμών,

– σε 25 περιπτώσεις δεν έγινε επίδειξη Βιβλίων και στοιχείων,

– σε 22 περιπτώσεις δεν είχαν υποβληθεί περιοδικές και ετήσιες δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας,

– σε 6 περιπτώσεις έγινε χρήση αδήλωτου φορολογικού μηχανισμού,

– σε 3 περιπτώσεις είχαν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία και παραστατικά με ανακριβή στοιχεία,

– σε 2 περιπτώσεις είχαν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία και

– δύο (2) καλλιτέχνες εργάζονταν σε κέντρα διασκέδασης χωρίς να έχουν συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό.

Βεβαιώθηκαν (83) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς διαπιστώθηκε ότι (125) εργαζόμενοι δεν είχαν καταχωρηθεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.) ενώ σε (6) περιπτώσεις δεν επεδείχθη το αντίστοιχο Βιβλίο .

Βεβαιώθηκαν (20) παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα προέκυψε ότι 20 καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Επισημαίνεται ότι σε βάρος των επιχειρήσεων βεβαιώθηκαν παραβάσεις με συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων που υπερβαίνει το 1,6 εκατομμύριο ευρώ.