Σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών έχουν μετατραπεί πολλά αστυνομικά τμήματα και φυλακές στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται και από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο κ. Νόβακ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ακρόπολης, Ομονοίας, Εξαρχείων, και του αεροδρομίου «Ελευθέριο Βενιζέλος», όπου πολλοί μετανάστες κρατούνται για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. «Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα και παράλληλα, νιώθουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς, γιατί βλέπουν άλλους κρατούμενους να βγαίνουν πολύ γρήγορα, όπως Πακιστανούς, Αφγανούς και Σομαλούς, λόγω κατάθεσης εκ μέρους τους αίτησης ασύλου», σημείωσε ο κ. Νόβακ σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει το διεθνές πρωτόκολλο για τα βασανιστήρια, και να καθιερώσει εθνικό φορέα, ο οποίος, ανεξάρτητα και αποτελεσματικά, θα αναλαμβάνει την έρευνα για καταγγελίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κρατουμένων και θα είναι ανεξάρτητος από την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.