Δηλώνοντας «απλός Έλληνας εθνικιστής» αρνήθηκε την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. «Ακόμη και σήμερα η Χρυσή Αυγή δεν με εκφράζει ιδεολογικά 100%», είπε ο κατηγορούμενος και υπεραμύνθηκε της επιλογής του να χαιρετά ναζιστικά αν και το κόμμα του δεν συμφωνούσε με αυτό.

«Έχουν δαιμονοποιήσει τον χαιρετισμό γιατί το χρησιμοποίησε ο Χίτλερ» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ όταν ρωτήθηκε για τα σύμβολα και τους μαίανδρους είπε πως «η Βουλή είναι γεμάτη σβάστιγκες στο πάτωμα». «Αν τους πειράζουν αυτά τα ναζιστικά που λένε για τη σβάστιγκα που είναι ελληνικό σύμβολο, να κόψουν την λαμπαδιοδρομία στους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί έγινε πρώτη φορά το 1936 στο Βερολίνο. Χαιρετάω κανονικά. Απλώς χαιρετάω. Δηλαδή αν χαιρετούσα έτσι (σ.σ. κάνει κίνηση) θα ήμουν από τη Μύκονο; Ο χαιρετισμός είναι γλώσσα του σώματος. Το δεξιά είναι το θετικό, το αριστερά το αρνητικό. Ο Χίτλερ εμπνεύστηκε από εμάς. Πως θα χαιρετίσεις τη σημαία ή ένα τιμώμενο πρόσωπο; Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια» κατέληξε ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής και συμπλήρωσε: «Ο αρχηγός δεν ήθελε αυτό τον τρόπο χαιρετισμού και το σεβόμουν. Σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής δεν το έχω κάνει ποτέ».

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης υποστήριξε πως άρχισε να ασχολείται με τη Χρυσή Αυγή από τα νεανικά του χρόνια καθώς ήταν κοντά στην δίκη του ιδεολογία. «Οι κουμουνιστές έχουν κάνει εγκλήματα, το ίδιο και οι καπιταλιστές, όπως και ο εθνικοσοσιαλισμός στη Γερμανία. Είμαι εθνικιστής και αγαπώ την πατρίδα μου» είπε για να ακούσει την πρόεδρο να τον ρωτά: «Για τον εθνικοσοσιαλισμό γιατί μου λέτε;».

Κατηγορούμενος: Αφού σας ενδιαφέρει. Δε θα με ρωτούσατε;

Πρόεδρος: Δεν κατάλαβα γιατί αναφερθήκατε.

Κατηγορούμενος: Για να μην τα ξεχάσω, αφού ξέρω σας ενδιαφέρει.

Ο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε «άσχημο πράγμα» τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ έκανε λόγο για παιδιά του «εξουσιαστικού χώρου με μπαμπάδες βουλευτές» και «σφαγές που έκαναν κουμουνιστές».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είναι ρατσιστής λέγοντας πως και οι δυο πρώην σύζυγοι του είναι αλλοδαπές και υποστήριξε πως υπάρχει «λαθρομετανάστευση, κατευθυνόμενη από ξένα κέντρα», συμπληρώνοντας πως «η πατρίδα μας δέχεται εισβολή».

Αναφερόμενος δε στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην κηδεία του Ντερτιλή τον χαρακτήρισε «μεγάλο ήρωα». «Θεωρούσα ότι είχα υποχρέωση να τον τιμήσω», ανέφερε.

«Είμαι λαϊκός εθνικιστής, Έλληνας, χριστιανός ορθόδοξος»

Παίρνοντας τη σκυτάλη των απολογιών ο κατηγορούμενος ως ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» που στόχο είχε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής και διευκρίνισε πως «απαγορευόταν» να χαιρετούν ναζιστικά «Όποτε βλέπαμε κάτι τέτοιο λέγαμε: “κατέβασε το χέρι κάτω”. Δεν επιτρεπόταν» είπε και αυτοπροσδιορίστηκε ως «λαϊκός εθνικιστής, Έλληνας, χριστιανός ορθόδοξος».

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δήλωσε αθώος, ήταν υπεύθυνος για τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής, υπεραμύνθηκε της επιλογής του «θεσμικά πάντα» να απευθύνεται με πύρινο λόγο στους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής αλλά και των δράσεων του κόμματος που σε πολλές περιπτώσεις κατέληγαν επεισοδιακά. «Ενδιαφερόμασταν για τα προβλήματα του κόσμου. Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη» είπε και συμπλήρωσε: «Βοηθούσαμε τους πολίτες, κάναμε ερωτήσεις στη Βουλή, βρίσκαμε δικηγόρους, αισθάνονταν πιο ασφαλείς».

Ο Ηλίας Παναγιώταρος αρνήθηκε πως δεν δέχονταν αλλοδαπούς στα συσσίτια της Χρυσής Αυγής αναφέροντας πως εκείνοι δεν πήγαιναν στις διανομές. «Αυτούς τους ταΐζουν τόσες ΜΚΟ. Είναι χορτάτοι. Ο Έλληνας πεινάει σήμερα κυρία Πρόεδρε” είπε απευθυνόμενος στην έδρα».

Μιλώντας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστήριξε πως όλοι την «καταδίκασαν απερίφραστα», προσθέτοντας πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος αντέδρασε άμεσα διαγράφοντας εκείνους που εμπλέκονται και κλείνοντας την Τοπική. «Τέλος, εξαφανίστηκαν… Τι εξηγήσεις να μας δώσουν . Εδώ μιλάμε για φόνο», ανέφερε και στη συνέχεια συμπλήρωσε πως τις επόμενες ημέρες της δολοφονίας «δεν υπήρχε ομιλία του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής» αναιρώντας με αυτό τον τρόπο τον ισχυρισμό κατηγορουμένων ότι μοίραζαν σχετικά φυλλάδια. Ωστόσο, όταν από την έδρα επισημάνθηκε το γεγονός ο κατηγορούμενος αναθεώρησε λέγοντας πως «πολύ πιθανό να γινόταν ομιλία, δεν το ξέρω, ήξερα για διανομή μετά από κάποιες ημέρες».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την ύπαρξη στρατιωτικής δομής στη Χρυσή Αυγή. «Μακάρι να είχε γιατί ο μόνος σοβαρός θεσμός είναι ο στρατός. Δείτε τι συμβαίνει σε σεισμούς και καταποντισμούς. Μόνο ο στρατός λειτουργεί», είπε ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου.