Ένα ξωκλήσι που είχε χτίσει ένας ασκητής προκειμένου να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα έβαλαν στο στόχαστρο δράστες και θέλησαν να το γκρεμίσουν. Το περιστατικό σημειώθηκε σε μία περιοχή Δυτικά από το Αγιοφάραγγο του Δήμο Γόρτυνας, όπου βρισκόταν το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία το οποίο ανήκε στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας.

Η ιστορία του Προφήτη Ηλία
Το ξωκλήσι είχε φτιάξει ένας ασκητής πριν 8 περίπου χρόνια όταν πήγε στην περιοχή για να ζήσει μακριά από τον κόσμο και τους πειρασμούς του, γράφει το prismanews.gr. Τότε έφτιαξε ένα μικρό κελί και με πέτρες έχτισε και το ξωκλήσι για να μπορεί να τηρεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ωστόσο το εκκλησάκι έγινε γνωστό στην περιοχή και άρχισε να μαζεύει κόσμο, ενώ άρχισε να εορτάζεται και κάθε χρόνο την ημέρα του Προφήτη Ηλία έστω και αν δεν είχε γίνει ποτέ η τελετή εγκαινίων του. Ο κόσμος σεβόταν το ξωκλήσι και το επισκεπτόταν ακόμα και όταν, ένα περίπου χρόνο πριν, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου όπου βρισκόταν ζήτησε να απομακρυνθεί ο ασκητής και να γκρεμιστεί το μικρό κελί του.

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ωστόσο σεβάστηκε το πέτρινο ξωκλήσι που στο εσωτερικό του έφερε τον εξοπλισμό ενός μικρού ναού. Ο ασκητής με πρωτοβουλία της Μονής Οδηγητρίας μεταφέρθηκε σε ένα άλλο κελί στη θέση Κεφάλι όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα τον ασκητικό του βίο ενώ το εκκλησάκι βρισκόταν πάντα εκεί προσβάσιμο σε όποιον ήθελε να ανάψει ένα κερί.

Το εσωτερικό του ναού καταστράφηκε από τις πέτρες και τα ξύλα που έπεσαν ενώ καταστράφηκαν οι εικόνες αλλά και όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία.

Αμέσως ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών που με τη σειρά του κάλεσε την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου προκειμένου να στείλει κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για έκρηξη, αν πρόκειται για επέμβαση με εργαλεία ή αν απλά ο μικρός ναίσκος έπεσε μόνος του, κάτι μάλλον απίθανο. Παράλληλα ενημερώθηκε και η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας που θορυβήθηκε για το περιστατικό.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας κ. Παρθένιος τόνισε ότι αν είχαν σκοπό να κάνουν κάτι τέτοιο ας μας ενημέρωναν … υπήρχαν μέσα εικόνες και σκευή. Ήταν πολύ άσχημο αυτό που έγινε. Ήταν προσβολή κατά της πίστης μας, ήταν ασέβεια. Δεν πρόκειται για θέμα ιδιοκτησίας ή κάτι άλλο. Δε θα ανήκει ο χώρος, ούτε θέλουμε κάτι. Είναι θέμα προσβολής της πίστης μας.