Μετά από απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Προσφυγών για το θέμα των Ιρανών που συνεχίζουν για 33η ημέρα την απεργία πείνας, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία απόφαση που έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους και κατ’ εξαίρεση, αφού είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία των απεργών.

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι από την αρχή στάθηκε στο πλευρό των Ιρανών, εξασφαλίζοντας ότι με την επανεκκίνηση της νέας διαδικασίας ασύλου εντός του φθινοπώρου οι προσφυγές τους σε 2ο βαθμό θα εξετάζονταν κατά προτεραιότητα. «Εντούτοις, η δέσμευση δεν έγινε αποδεκτή από τους απεργούς πείνας. Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξασφάλισε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέγασης, την οποία επίσης αρνήθηκαν συνεχίζοντας για 33η ημέρα την απεργία πείνας».

«Η Ελληνική Πολιτεία έχει πράξει το καθήκον της απέναντι σε μια ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας που διεκδικεί μια καλύτερη ζωή. Η άμεση διακοπή της απεργίας πείνας και η αποδοχή της ιατρικής βοήθειας προκειμένου οι Ιρανοί αιτούντες άσυλο να μπορέσουν να παραστούν ενώπιον της Επιτροπής, είναι αυτονόητη σαν κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά τους, και ταυτόχρονα επιβεβλημένη για ιατρικούς λόγους», προστίθεται στην ανακοίνωση.