Έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, όπου Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου από την κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και την «Ένωση Μεταναστών Εργατών». Ο απεργοί πείνας διαμαρτύρονται διότι η εξέταση των αιτημάτων τους για πολιτικό άσυλο, όπως είπαν, εκκρεμεί 6 – 8 χρόνια.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν ξεκινήσει την απεργία από τις 19 Ιουλίου, οπότε κινδυνεύει σοβαρά η ζωή τους και έχουν ήδη μεταφερθεί μια φορά σε νοσοκομείο.

Γιατροί που επισκέφθηκαν τους απεργούς πείνας τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα. Μάλιστα ένας εκ των απεργών που έχει ράψει το στόμα του, μεταφέρθηκε για άλλη μια φορά σήμερα στο νοσοκομείο, αφού η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

«Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιρανοί απεργοί πείνας είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, που παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων. Το αίτημά τους για οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα είναι απόλυτα δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστίας, Γ. Τσαρμπόπουλος.

«Οι επιτροπές προσφυγών, που λειτουργούσαν περιορισμένα έστω, μέχρι το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, καταργήθηκαν με το Π.Δ. 81/2009, γεγονός που οδήγησε την Ύπατη Αρμοστεία σε αποχώρηση από τις διαδικασίες ασύλου και καταγγελία της σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα αναμένεται η υιοθέτηση ενός νέου Π.Δ. που ανάμεσα στα άλλα θα επανασυστήσει τις Επιτροπές Προσφυγών με στόχο την εκδίκαση των εκκρεμών αιτημάτων. Η προσπάθεια του Οργανισμού μας, που συμμετείχε στην προετοιμασία της νέας νομοθεσίας, ήταν το Π.Δ. να υιοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι και οι επιτροπές να λειτουργήσουν το φθινόπωρο», είπε.

Το μεταβατικό προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί από τις αρχές του χρόνου υπογράφηκε προ 15νθημέρου από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χροσυχοϊδη. Πλέον εκκρεμούν οι υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία και ο έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε στη συνέχεια να συγκροτηθούν οι Επιτροπές Προσφυγών.

Το μεταβατικό Π.Δ. διατηρεί τη δομή των ρυθμίσεων Μαρκογιαννάκη σε ό, τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων σε α’ βαθμό. Όμως, τα αιτήματα σε α’ βαθμό δε θα εξετάζονται πλέον από 52 αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά από 13 υποδιευθύνσεις ασφάλειας, στη λογική των γραφείων αλλοδαπών, που αναμένεται να λειτουργήσουν στις περιφέρειες.

Σε αυτή τη μεταβατική φάση, μέχρι να ετοιμασθεί το ν/σ για τη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας ασύλου που εκκρεμεί από τις αρχές του χρόνου, τα αιτήματα σε α’ βαθμό θα εξετάζει αστυνομικός. Το υπουργείο προσανατολίζεται να βάλει κι έναν εμπειρογνώμονα της Ύπατης Αρμοστείας ή της Ε.Ε. δίπλα στον αξιωματικό, που θα εξετάζει τα αιτήματα, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά λάθη. Η σημαντικότερη παρέμβαση του μεταβατικού Π.Δ. αφορά την εξέταση αιτημάτων σε β’ βαθμό, δηλ. τις Επιτροπές Προσφυγών που είχαν καταργηθεί με το Π.Δ. του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη. Αυτές επανασυστήνονται και πλέον θα λειτουργούν με βελτιωμένη σύνθεση και λειτουργία. Επαναφέρεται η αποφασιστική αρμοδιότητά τους και καταργείται η συμμετοχή αστυνομικών στις Επιτροπές. Συγκροτούνται πέντε τριμελείς Επιτροπές, οι οποίες (άλλη σημαντική αλλαγή) δεν θα συνεδριάζουν εκ περιτροπής, αλλά σε καθημερινή βάση, με ωράριο πλήρους απασχόλησης.