Εξαπλώνεται το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών

Η γραμμή SOS 15900 έχει δεχτεί περισσότερες από 2.000 κλήσεις για βοήθεια


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
4:58
01/11/2011
Εξαπλώνεται το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών
3
loading

Γυναικείες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το ερώτημα «γιατί δε φεύγουν από το σπίτι τους οι γυναίκες που κακοποιούνται» είναι εξίσου παράλογο και το ερώτημα «γιατί οι Έλληνες δε φεύγουν από τη χώρα και εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας;».

Τον συνειρμό διατύπωσε η Δρ. κλινικής ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Παπαθανασίου μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την αντιδημαρχία κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών: Η απειλή της αρμονικής συμβίωσης».

Σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου, οι γυναίκες είναι αυτές που πάντα ενοχοποιούνται και καλούνται να απαντήσουν στο παράλογο, όπως το χαρακτήρισε, αυτό ερώτημα που αντανακλά τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιλήψεις.

Στη δημιουργία 15 ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε από την πλευρά της η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων Μαρία Στρατηγάκη προσθέτοντας ότι θα παρέχεται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.

«Οι ξενώνες θα δημιουργηθούν σε 15 δήμους της χώρας, ανάμεσα τους και ο δήμος Θεσσαλονίκης και θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών» εξήγησε. Πάντως, όπως διευκρίνισε η αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη, Καλυψώ Γούλα, ο δήμος λειτουργεί ήδη έναν ξενώνα αλλά η νέα δομή θα είναι πιο ολοκληρωμένη, με αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού σε όλες του τις εκφάνσεις.

«Η ενδοοικογενειακή βία», συνέχισε η κ. Στρατηγάκη, «εξακολουθεί να αναπαράγεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας θανάτους γυναικών, καθώς και βαριές σωματικές και ψυχικές απώλειες στις ζωές των γυναικών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα».

Είναι ενδεικτικό ότι στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS κατά της βίας των γυναικών 15900, που λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο η γενική γραμματεία ισότητας, δέχθηκαν πάνω από 2.000 κλήσεις για βοήθεια.

«Καμπανάκι» άλλωστε για την εξάπλωση του φαινομένου κακοποίησης των γυναικών χτύπησε, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα νέας γενιάς Γιάννο Λιβανό, όταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τη γραμματεία να αυξήσει το όριο των δικαιούχων γυναικών για το πρόγραμμα δωρεάν νομικής βοήθειας, καθώς τα περιστατικά που επιλαμβάνονταν ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar xaroula

    Οι γυναίκες θα πρεπει να μην δεχονται την κακοποιησηση σε καμία μορφή της με το πέσε πιτα να σε φάω δεν λύνεται το προβλήμα θα πρεπει να ειναι δραστικές.

  2. avatar kiekeboe

    δυστυχώς , απο μικρό παιδί παρατηρούσα απο προξενιά αλλα και απο έρωτες της στιγμής ενα γλυκό και καλό κορίτσι λόγω πιέσεων απο την οικογένεια "οχι αυτος ειναι καλο παιδι νοικοκυραίος εχει σπιτια εχει δουλειά", ή λογω μια εγκυμοσύνης αναπάντεχης απο κάποια τυχαία στιγμή στα 16 -18 να πάνε χαμένα αυτα τα κορίτσια και να τα "σπιτώνει" κάποιος απαίσιος επειδή αυτος πρόλαβε μεγάλωσε έκανε "καριέρα" και περιουσίες .....και αντι να φυλα την γη και τον ουρανό που βρήκε τέτοιο πλάσμα να κάνει οικογένεια , να μπεκροκοπά και να τολμά να απλώσει χέρι στη γυναίκα .......... θυμάμαι τότε πριν 3-4 χρόνια με τις πυρκαγιές ενα καλοκαίρι ενα πανεμορφο ξανθό κοριτσοπουλο να'σανε 19-21 που το παντρέψανε με εναν μαγκούφη 34 απο Πεντέλη επειδή λέει οι γονεις της κάηκε το σπίτι τους και αναγκαστήκανε να την προξενέψουνε σε αυτόν , είχε σπιτια για ολο το σοι για να σωθούνε ......αμαρτία και αδικία απο το Θεο , εαν υπάρχει τελικά και ανέχεται τέτοια πράματα

  3. avatar laros

    Σε ποιον αριθμο πρεπει να απευθυνονται οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτες για την κακοποιηση τους ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει